Търсене
Close this search box.

Коста Рика обявява извънредно положение заради Conti

Съобщава се, че новият президент на Коста Рика Родриго, Чавес Роблес, е обявил извънредно положение в неделя, след като правителството на страната беше засегнато от рансъмуера Conti миналия месец.

Това е един от първите изпълнителни укази, които президентът подписа, след като започна президентството си на 8 май, както съобщи журналистката Амелия Руеда. Той налага необходимостта Коста Рика да инвестира в киберсигурност и да отговори на продължаващата атака.

Първият обект, който беше засегнат, беше Министерството на финансите на 18 април, въпреки че пълният ефект на ransomware все още не е известен. Той е бил без никакви цифрови услуги, което означава, че процесите му са били принудени да бъдат завършени ръчно.

На 6 май Държавният департамент на САЩ също публикува награда от 10 милиона долара за информация, водеща до идентифициране или местоположение на лица, които заемат ключова лидерска позиция в групата за откупи Conti. Отделът също така предлага награда от 5 милиона долара за информация, водеща до ареста и/или осъждането на всяко лице в която и да е страна, заговорничещо за участие в инцидент с откуп на Conti. В него се подчертава, че групировката е атакувала Коста Рика през април, като е повлияла на външната търговия на страната, като нарушила митническите и данъчни платформи.

„Подписахме указа, за да може страната да се защити от престъпната атака, която извършват киберпрестъпниците“, добави Чавес. „Това е нападение срещу нацията и ние подписахме този указ, за ​​да ни помогне да се защитим по-добре.

Conti пусна изявление за атаката онлайн, където каза, че Коста Рика е могла да избегне това, като плати откуп от 10 милиона долара, както съобщава CyberScoop. Публикацията също така посочва, че около 97% от откраднатите данни са публикувани досега, като са взети около 672 GB информация.

„Трябва също да знаете, че не е създаден организиран екип за тази атака, нито едно правителство на други държави не е финализирало тази атака, всичко е извършено от мен с успешен филиал, името ми е unc1756“, се казва в съобщението. „Целта на тази атака беше да печеля пари, в бъдеще определено ще извършвам атаки от по-сериозен формат с по-голям отбор, Коста Рика е демо версия.“

Съобщението съдържа връзки към четири костарикански уебсайта: Министерството на финансите, Министерството на труда и социалното осигуряване, Фонда за социално развитие и семейни помощи и SIUA, местен университет.

„С нарастването на кибератаките срещу правителствени и критични инфраструктурни организации, ние започваме да виждаме много реалните и опустошителни последици от киберпрестъпленията, на живо“, каза Кристиан Бийк, водещ учен и старши главен инженер на Trellix Threat Labs. „Не само, че заплахата от този тип двоен изнудващ софтуер  има големи последици за разходите и поверителността на данните, но продължаващото нарушаване на важни операции като комунални услуги може да повлияе на човешкия живот. Злонамерените хакери използват тази техника за атака като мощен лост върху правителствата за финансови печалби. Но дори и в случаите, когато откупът е платен, ще са необходими значителни ресурси за възстановяване на системи и процеси, както и за управление на дългосрочните последици от откраднатите файлове, които се споделят в тъмната мрежа.“

През февруари украински изследовател в кибернетичното пространство разкри данни, принадлежащи на бандата за откуп Conti. Изследователят имаше достъп до системите на групата и пусна данните, след като бандата обяви подкрепата си за Русия след нахлуването в Украйна. Той включва биткойн адреси, дневници за чат и преговори между жертви на ransomware и нападатели на Conti.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
19 май 2024

Grandoreiro се завръща по - мощен след прекъсва...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се разпростр...
19 май 2024

Норвежци предсказват бедствия с ИИ

Норвежкият стартъп 7Analytics е получил 4 млн. евро, за да предскаж...
Бъдете социални
Още по темата
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Чрез GitHub и FileZilla се ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която...
19/05/2024

Grandoreiro се завръща по -...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!