Кратък преглед на ChatGPT и свързаните рискове

Напоследък в новините се появява нова специална порода изкуствен интелект – чат генеративни ботове. Въпреки че концепцията не е нова, ботът ChatGPT, разработен от OpenAI, успя да събере над 100 милиона потребители само за два месеца след пускането си през ноември 2022 г. Тези цифри са впечатляващи, а ChatGPT изведнъж се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята за толкова кратък период от време. А чатботът все още не е наличен в магазините App или Play.

Какво е ChatGPT?

Накратко, това е акроним на Chat Generative Pre-trained Transformer (генеративен предварително обучен трансформатор). Услугата е изградена върху OpenAI Generative Pre-trained Transformer 3, което позволява на бота да отговаря на въпроси и да генерира текст с деликатна прецизност.

Как можете да получите достъп до нея?

Въпреки че ботът бързо набра над сто милиона потребители, мнозина все още се чудят как да получат достъп до него. Ботът не е достъпен като приложение, което потребителите могат да изтеглят от обичайните магазини за приложения, захранвани от Google и Apple. Запознаването с функциите на ChatGPT обаче е доста лесно – достатъчно е да посетите https://chat.openai.com/auth/login, да се регистрирате и да започнете да “чатите” с бота с изкуствен интелект.

Има ли ChatGPT някакви недостатъци?

Е, той не е човек и потребителите никога не трябва да го приемат за такъв. Въпреки че съдържанието, което генерира, може да бъде доста интересно, отговорите на ChatGPT може да не са фактически верни и лесно да бъдат манипулирани. Съдържанието често не е и уникално. Разработчиците, които стоят зад чатбота, признават, че системата е в ранен стадий и може да генерира невярна или подвеждаща информация. Те също така съветват, че чатботът може да генерира обидно или пристрастно съдържание, въпреки че са въведени предпазни мерки. Така че потребителите трябва да помнят, че това не е предназначено да дава съвети, нито пък предоставя напълно надеждна информация… все още.

Защо ChatGPT е голям проблем?

Тя създава сравнително добро съдържание бързо. Например, потребителите могат да поискат от бота да напише стихотворение и стихотворението се появява за по-малко от 20 секунди. В дългосрочен план това вероятно ще убие работни места, тъй като функцията може да бъде много полезна в индустриите, които изискват създаване на съдържание. Правната индустрия също би се възползвала от уменията, предлагани от ChatGPT. Услугите в системата OpenAI може би са това, което може да свали нуждата от търсачката на Google. Компанията майка на Google, Alphabet, осъзнава заплахата и предприе множество стъпки, за да влезе в крак с OpenAI.

Безплатен ли е ChatGPT?

Основната версия на услугата в момента е безплатна. Наскоро обаче OpenAI пусна платена версия на бота ChatGPT Plus, която изисква месечен абонамент от 20 долара. Подобно на много технологични услуги с толкова бърз растеж, OpenAI ще генерира масова зависимост от системата и вероятно ще въведе такси за ползване. Подобно бизнес поведение сме виждали от много големи технологични компании, включително Netflix, Uber, Google и др. Изглежда, че OpenAI също върви в тази посока.

Какви са рисковете?

Хора с лоши намерения могат да използват възможностите на ChatGPT. Например, лошите могат да го използват за генериране на код за злонамерени цели и за създаване на пропаганда, тъй като ChatGPT е склонен към пристрастия. Например хората вероятно не искат да бъдат лекувани от лекар, който е успял да получи медицинска диплома чрез измама на изпити с помощта на ChatGPT, нито искат да се намират в самолет, управляван от пилот, който е използвал помощта на ChatGPT, за да получи лиценз.

Все още никой не знае как ChatGPT ще промени света, но мнозина вярват, че системата, разработена от OpenAir, ще остане тук.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Разликите между локалната и...

Разликата между управлението на киберсигурността в...
25/09/2023

Хакери от Gelsemium са забе...

При атаките, насочени към правителство в...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!