Търсене
Close this search box.

Кратък преглед на ChatGPT и свързаните рискове

Напоследък в новините се появява нова специална порода изкуствен интелект – чат генеративни ботове. Въпреки че концепцията не е нова, ботът ChatGPT, разработен от OpenAI, успя да събере над 100 милиона потребители само за два месеца след пускането си през ноември 2022 г. Тези цифри са впечатляващи, а ChatGPT изведнъж се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята за толкова кратък период от време. А чатботът все още не е наличен в магазините App или Play.

Какво е ChatGPT?

Накратко, това е акроним на Chat Generative Pre-trained Transformer (генеративен предварително обучен трансформатор). Услугата е изградена върху OpenAI Generative Pre-trained Transformer 3, което позволява на бота да отговаря на въпроси и да генерира текст с деликатна прецизност.

Как можете да получите достъп до нея?

Въпреки че ботът бързо набра над сто милиона потребители, мнозина все още се чудят как да получат достъп до него. Ботът не е достъпен като приложение, което потребителите могат да изтеглят от обичайните магазини за приложения, захранвани от Google и Apple. Запознаването с функциите на ChatGPT обаче е доста лесно – достатъчно е да посетите https://chat.openai.com/auth/login, да се регистрирате и да започнете да “чатите” с бота с изкуствен интелект.

Има ли ChatGPT някакви недостатъци?

Е, той не е човек и потребителите никога не трябва да го приемат за такъв. Въпреки че съдържанието, което генерира, може да бъде доста интересно, отговорите на ChatGPT може да не са фактически верни и лесно да бъдат манипулирани. Съдържанието често не е и уникално. Разработчиците, които стоят зад чатбота, признават, че системата е в ранен стадий и може да генерира невярна или подвеждаща информация. Те също така съветват, че чатботът може да генерира обидно или пристрастно съдържание, въпреки че са въведени предпазни мерки. Така че потребителите трябва да помнят, че това не е предназначено да дава съвети, нито пък предоставя напълно надеждна информация… все още.

Защо ChatGPT е голям проблем?

Тя създава сравнително добро съдържание бързо. Например, потребителите могат да поискат от бота да напише стихотворение и стихотворението се появява за по-малко от 20 секунди. В дългосрочен план това вероятно ще убие работни места, тъй като функцията може да бъде много полезна в индустриите, които изискват създаване на съдържание. Правната индустрия също би се възползвала от уменията, предлагани от ChatGPT. Услугите в системата OpenAI може би са това, което може да свали нуждата от търсачката на Google. Компанията майка на Google, Alphabet, осъзнава заплахата и предприе множество стъпки, за да влезе в крак с OpenAI.

Безплатен ли е ChatGPT?

Основната версия на услугата в момента е безплатна. Наскоро обаче OpenAI пусна платена версия на бота ChatGPT Plus, която изисква месечен абонамент от 20 долара. Подобно на много технологични услуги с толкова бърз растеж, OpenAI ще генерира масова зависимост от системата и вероятно ще въведе такси за ползване. Подобно бизнес поведение сме виждали от много големи технологични компании, включително Netflix, Uber, Google и др. Изглежда, че OpenAI също върви в тази посока.

Какви са рисковете?

Хора с лоши намерения могат да използват възможностите на ChatGPT. Например, лошите могат да го използват за генериране на код за злонамерени цели и за създаване на пропаганда, тъй като ChatGPT е склонен към пристрастия. Например хората вероятно не искат да бъдат лекувани от лекар, който е успял да получи медицинска диплома чрез измама на изпити с помощта на ChatGPT, нито искат да се намират в самолет, управляван от пилот, който е използвал помощта на ChatGPT, за да получи лиценз.

Все още никой не знае как ChatGPT ще промени света, но мнозина вярват, че системата, разработена от OpenAir, ще остане тук.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
19 май 2024

Grandoreiro се завръща по - мощен след прекъсва...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се разпростр...
Бъдете социални
Още по темата
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
29/04/2024

Японската полиция създава ф...

Японската полиция поставя фалшиви разплащателни карти...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!