Търсене
Close this search box.

Криптовалутите – рай за прането на пари

Като се има предвид нарастващият брой хора, които използват виртуални валути по целия свят като инвестиционен инструмент и средство за закупуване на неща, светът на криптовалутите вече не може да се счита за бъдещето  само на избрани. По същия начин, от известно време киберпрестъпниците експлоатират тези валути като иновативен начин за изпиране на приходите от други незаконни дейности.

„Драматичният ръст на киберпрестъпността през последните години, до голяма степен финансовите измами, доведе до ситуация, при която киберпрестъпниците отново търсят системи, които дават възможност за това такива огромни пари да бъдат направени непроследими. Следователно, каква по -добра формула за тях от това да го направят чрез децентрализирани услуги, базирани на криптовалута? ”, Обяснява Ерве Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security.

Според доклад на Chainalysis, през последната година, 8 милиарда и 600 милиона долара са били изпрани от престъпници в криптовалути. „Нарастваща тенденция“, подчертава Ламбер, въпреки че най -високата годишна цифра е била 10 милиарда и 900 милиона долара през 2019г. От 2020г. криптопрестъпниците са източили 540 милиона долара, използвайки услугата Renbridge за опаковане на цифрови активи на блокчейн.

Как работи прането на пари чрез криптовалути?

Най -иновативната система и методът на избор напоследък за престъпници е чрез използването на софтуера на Renbridge. Потребителите, в този случай киберпрестъпниците, са в състояние да изпращат жетони или цифрови активи от една верига на друга. Тези цифрови трансфери на валута се извършват чрез DarkNodes, мрежи от хиляди псевдонимни валидатори. „Това са непроследими системи, без никакво централизирано образувание и върху които няма никакво влияние  от регулацията, която има при обмен на криптовалути“, обяснява Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security.

По принцип прането на пари с криптовалути може да използва три процеса:

  1. Пласиране: Тук количество пари, генерирано чрез престъпна дейност, влиза във финансовата система чрез обмен на криптовалути.
  2. Стратификация: Киберпрестъпниците използват на пръв поглед законни бизнес адреси, за да пренасят активи на анонимен адрес.
  3. Интеграция: Парите влизат в икономиката като правен актив. Тук влизат търговците на криптовалута без каса (OTC), които в замяна на комисиона действат като посредник между двете страни в продажбата или замяната на криптовалути или между криптовалутите и доверителните пари.

Какви видове престъпления са източникът на измитите пари?

– Офлайн престъпления: Един от основните източници на приходи за организирани престъпления са наркотиците. Трафикантите преобразуват доходите от своите офлайн дейности в криптовалути, за да легитимират активите си. Операцията се извършва по същия начин като всяко друго престъпление, но след като парите са получени, след това се прехвърляз на някой, който купува биткойни или друг вид криптовалута, който се озовава в цифровия портфейл на престъпната група.
– Онлайн престъпление: Това се отнася до всички престъпления, извършени в дигиталната среда и по -специално, атаки за откуп срещу компании, кражба на банкови идентификационни данни и онлайн измами чрез техники за социално инженерство, съчетани с повече „традиционни“ измами като фишинг. Разликата между тези и офлайн престъпленията е, че в този случай на киберпрестъпниците се плаща в криптовалути и те ги използват в същите системи като гражданите, спазващи закона, за да обменят пари и да извършват транзакции и покупки в DEFI, криптовалутата, еквивалентна на традиционното банково дело система. „Хакерите обикновено продължават една крачка напред и тази нова среда, която все още е загадка за повечето хора, им дава предимство пред правителствата и останалото население“, казва Ламбер.
– Криптопрестъпления: Това се отнася до кражбата на криптовалути от онлайн борси. Хакерите следят нарастващия брой транзакции с криптовалути, за да откраднат от тези борси. Миналата година групата от севернокорейски хакери Lazarus  успя да хакне две борси за криптовалути със стойност около 30 милиона долара, източени чрез търговците на криптовалута без каса (OTC).

Видове пране на пари с криптовалути

1. Покупки на недвижими имоти. „Това, което е наистина интересно за криптовалутите, е, че парите стават толкова трудни за проследяване“, обяснява Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security. Преобразуването на пари в биткойни или други цифрови активи дава възможност на престъпниците да се занимават с други транзакции, като например покупката не само на други цифрови активи, но и на съществени активи като имоти. „Това превръща незаконните печалби в законни активи“, подчертава още той.
2. Работа на онлайн хазартни платформи. Криптопрестъпниците също изпират активи чрез залагания на хазартни платформи. След като парите са депозирани в хазартната сметка, точно както при недвижимите имоти, тя става легитимна.

3. Смесители. Тези услуги се използват за по -нататъшно увеличаване на анонимността и за възпрепятстване на проследяването на средствата, преди да бъдат прехвърлени в други видове финансови борси. Те са платформи, където е възможно да се смесват криптовалути от различни потребителски адреси, преди да ги прехвърлят в нови целеви портфейли.

„Децентрализираните криптоборси са се превърнали в новите данъчни убежища за киберпрестъпниците, които не само защитават престъпните дейности на киберпрестъпниците, но и могат да нарушат стабилността на финансовите пазари“, казва Ерве Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security “.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
21 юни 2024

Хакери на Хамас шпионират Палестина и Египет

Хакери, свързани с Хамас, са замесени в пет кампании за кибершпиона...
20 юни 2024

Сериозна уязвимост на Phoenix UEFI

Стотици модели компютри и сървъри, които използват процесори на Int...
20 юни 2024

Измама на Markopolo е насочена към потребителит...

Установен е извършител на заплаха с псевдоним markopolo, който стои...
Бъдете социални
Още по темата
20/06/2024

Измама на Markopolo е насоч...

Установен е извършител на заплаха с...
16/06/2024

Kраят на една ера настъпва ...

Една от най-старите и все още...
05/06/2024

Измами с фалшиви предложени...

Днес ФБР издаде предупреждение за измамници,...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!