Криптовалутите – рай за прането на пари

Като се има предвид нарастващият брой хора, които използват виртуални валути по целия свят като инвестиционен инструмент и средство за закупуване на неща, светът на криптовалутите вече не може да се счита за бъдещето  само на избрани. По същия начин, от известно време киберпрестъпниците експлоатират тези валути като иновативен начин за изпиране на приходите от други незаконни дейности.

„Драматичният ръст на киберпрестъпността през последните години, до голяма степен финансовите измами, доведе до ситуация, при която киберпрестъпниците отново търсят системи, които дават възможност за това такива огромни пари да бъдат направени непроследими. Следователно, каква по -добра формула за тях от това да го направят чрез децентрализирани услуги, базирани на криптовалута? ”, Обяснява Ерве Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security.

Според доклад на Chainalysis, през последната година, 8 милиарда и 600 милиона долара са били изпрани от престъпници в криптовалути. „Нарастваща тенденция“, подчертава Ламбер, въпреки че най -високата годишна цифра е била 10 милиарда и 900 милиона долара през 2019г. От 2020г. криптопрестъпниците са източили 540 милиона долара, използвайки услугата Renbridge за опаковане на цифрови активи на блокчейн.

Как работи прането на пари чрез криптовалути?

Най -иновативната система и методът на избор напоследък за престъпници е чрез използването на софтуера на Renbridge. Потребителите, в този случай киберпрестъпниците, са в състояние да изпращат жетони или цифрови активи от една верига на друга. Тези цифрови трансфери на валута се извършват чрез DarkNodes, мрежи от хиляди псевдонимни валидатори. „Това са непроследими системи, без никакво централизирано образувание и върху които няма никакво влияние  от регулацията, която има при обмен на криптовалути“, обяснява Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security.

По принцип прането на пари с криптовалути може да използва три процеса:

  1. Пласиране: Тук количество пари, генерирано чрез престъпна дейност, влиза във финансовата система чрез обмен на криптовалути.
  2. Стратификация: Киберпрестъпниците използват на пръв поглед законни бизнес адреси, за да пренасят активи на анонимен адрес.
  3. Интеграция: Парите влизат в икономиката като правен актив. Тук влизат търговците на криптовалута без каса (OTC), които в замяна на комисиона действат като посредник между двете страни в продажбата или замяната на криптовалути или между криптовалутите и доверителните пари.

Какви видове престъпления са източникът на измитите пари?

– Офлайн престъпления: Един от основните източници на приходи за организирани престъпления са наркотиците. Трафикантите преобразуват доходите от своите офлайн дейности в криптовалути, за да легитимират активите си. Операцията се извършва по същия начин като всяко друго престъпление, но след като парите са получени, след това се прехвърляз на някой, който купува биткойни или друг вид криптовалута, който се озовава в цифровия портфейл на престъпната група.
– Онлайн престъпление: Това се отнася до всички престъпления, извършени в дигиталната среда и по -специално, атаки за откуп срещу компании, кражба на банкови идентификационни данни и онлайн измами чрез техники за социално инженерство, съчетани с повече „традиционни“ измами като фишинг. Разликата между тези и офлайн престъпленията е, че в този случай на киберпрестъпниците се плаща в криптовалути и те ги използват в същите системи като гражданите, спазващи закона, за да обменят пари и да извършват транзакции и покупки в DEFI, криптовалутата, еквивалентна на традиционното банково дело система. „Хакерите обикновено продължават една крачка напред и тази нова среда, която все още е загадка за повечето хора, им дава предимство пред правителствата и останалото население“, казва Ламбер.
– Криптопрестъпления: Това се отнася до кражбата на криптовалути от онлайн борси. Хакерите следят нарастващия брой транзакции с криптовалути, за да откраднат от тези борси. Миналата година групата от севернокорейски хакери Lazarus  успя да хакне две борси за криптовалути със стойност около 30 милиона долара, източени чрез търговците на криптовалута без каса (OTC).

Видове пране на пари с криптовалути

1. Покупки на недвижими имоти. „Това, което е наистина интересно за криптовалутите, е, че парите стават толкова трудни за проследяване“, обяснява Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security. Преобразуването на пари в биткойни или други цифрови активи дава възможност на престъпниците да се занимават с други транзакции, като например покупката не само на други цифрови активи, но и на съществени активи като имоти. „Това превръща незаконните печалби в законни активи“, подчертава още той.
2. Работа на онлайн хазартни платформи. Криптопрестъпниците също изпират активи чрез залагания на хазартни платформи. След като парите са депозирани в хазартната сметка, точно както при недвижимите имоти, тя става легитимна.

3. Смесители. Тези услуги се използват за по -нататъшно увеличаване на анонимността и за възпрепятстване на проследяването на средствата, преди да бъдат прехвърлени в други видове финансови борси. Те са платформи, където е възможно да се смесват криптовалути от различни потребителски адреси, преди да ги прехвърлят в нови целеви портфейли.

„Децентрализираните криптоборси са се превърнали в новите данъчни убежища за киберпрестъпниците, които не само защитават престъпните дейности на киберпрестъпниците, но и могат да нарушат стабилността на финансовите пазари“, казва Ерве Ламбер, глобален мениджър по потребителски операции в Panda Security “.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
Бъдете социални
Още по темата
18/09/2023

Google Chrome тества функци...

Google Chrome ще подобри потребителското изживяване...
14/09/2023

Руанда стартира програма за...

Руанда планира да модернизира инфраструктурата си...
13/09/2023

Кения започва обучение за ц...

Кения планира да открие център за...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!