Търсене
Close this search box.

KuCoin с тежки обвинения за пране на пари

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу глобалната борса за криптовалути KuCoin и двама от нейните основатели за неспазване на изискванията за борба с изпирането на пари, което е позволило на  заплахи да използват платформата за пране на пари.

Основана през 2017 г. от китайските граждани Чун Ган и Ке Танг, KuCoin е една от най-големите платформи за обмен на криптовалути за покупка, продажба, търговия и съхранение на различни цифрови валути. Платформата също така поддържа спот търговия, фючърсна търговия, залагане и услуги по предоставяне на заеми.

В обвинителния акт, разсекретен вчера, Министерството на правосъдието твърди, че KuCoin съзнателно е позволила на базирани в САЩ потребители да търгуват на платформата ѝ, като не е изпълнила нито едно от задълженията си за борба с изпирането на пари, както е определено от американските закони и разпоредби.

Тези задължения включват прилагане на системата „познавай своя клиент“ (KYC), проверка на самоличността на клиентите и подаване на доклади за подозрителна дейност до властите за по-нататъшно разследване.

Според Министерството на правосъдието KuCoin не само не е спазила правилата, но и се е опитала да прикрие, че има клиенти от САЩ, за да изглежда освободена от американските изисквания за борба с изпирането на пари и KYC. Въпреки това те са рекламирали пред американските клиенти, че за използването на платформата не се изисква KYC.

В съобщението на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че неспазването на изискванията от страна на KuCoin е довело до движението на криптовалута на стойност най-малко 9 млрд. долара от подозрителни източници, включително банди за рансъмуер, печалби от даркнет пазара, средства от операции със зловреден софтуер и схеми за финансови измами.

„В резултат на умишленото неподдържане от страна на KuCoin на необходимите програми за борба с изпирането на пари и KYC, KuCoin е била използвана като средство за изпиране на големи суми от престъпни приходи, включително приходи от даркнет пазари и зловреден софтуер, рансъмуер и схеми за финансови измами“, се казва в съобщението на Министерството на правосъдието.

„От основаването си през 2017 г. KuCoin е получила над 5 млрд. долара и е изпратила над 4 млрд. долара подозрителни и престъпни приходи.“

На двамата основатели сега са повдигнати обвинения за заговор за управление на нелицензиран бизнес за парични преводи и заговор за нарушаване на Закона за банковата тайна, за което се предвижда максимален срок от съответно пет и десет години затвор.

Междувременно главният изпълнителен директор на KuCoin, Джони Лю, отговори с тема в X, в която заяви, че обвиненията на компанията са част от по-широки, общоотраслови предизвикателства, свързани с растежа и регулаторната адаптация в бързо развиващия се сектор на криптовалутите.

 

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
Бъдете социални
Още по темата
07/03/2024

Канада: FINTRAC призна за к...

Центърът за анализ на финансови транзакции...
02/02/2024

HeadCrab 2.0 е безфайлов, н...

Изследователи в областта на киберсигурността представиха...
31/01/2024

Според полицията хакерът от...

Предполага се, че заподозреният за атаката...
Последно добавени
15/04/2024

Хакер твърди, че е пробил G...

Канадската верига за търговия на дребно...
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!