Търсене
Close this search box.

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем скоро

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното кралство, успешно е тествал в полет това, което нарича „безпроблемна“ технология за квантова навигация.

Геополитическото напрежение и военните действия въведоха заглушаването на GPS като средство за объркване на вражеската комуникация и навигация. Това може да доведе до смущения както във военния, така и в гражданския транспорт и услугите за определяне на местоположението.

Квантово-базираната навигационна система се нарича „позициониране, навигация и време“ (PNT). Нейни разработчици са британското дъщерно дружество на фирмата за квантови технологии Infleqtion в сътрудничество с авиокосмическата компания BAE Systems и изпълнителя на отбранителни технологии QinetiQ, наред с други.

Въпросната технология се състои от оптичния атомен часовник Tiqker на Infleqtion, както и от плътно ограничена квантова система, базирана на ултракъси атоми.

Оптичният атомен часовник използва честотата на светлината, излъчвана или поглъщана от атомите, когато те променят енергийните си нива, за да измерва времето с невероятна точност. В същото време свръхстудените квантови системи могат да изчисляват позиция въз основа на измервания на инерционните сили, действащи върху атоми, намиращи се в състояния на квантова суперпозиция.

Разработване на квантова инерционна навигационна система

Оптичните атомни часовници осигуряват времето, необходимо за висока точност и надеждност, докато квантовите системи за позициониране предлагат независима проверка на позицията и движението.

Заедно с квантовите акселерометри и жироскопи те могат да формират част от квантова инерционна навигационна система (Q-INS), която може да предложи алтернатива на GPS. Системата функционира независимо от външния навигационен вход от спътници, което означава, че Q-INS ще бъде естествено устойчива на смущения и други форми на електронна намеса.

Освен в авиацията, Q-INS би била полезна за подводници, до които GPS не достига, за навигация в космоса и за самоуправляващи се превозни средства в области, където GPS е ненадежден.

Изпитанията на технологията по време на полет бяха завършени миналата седмица в съоръженията за тестване на военни самолети на Министерството на отбраната (МО) в Боскомб Даун, Уилтшир, на борда на модифициран самолет RJ100 Airborne Technology Demonstrator на QinetiQ.

„От пътническите полети до корабоплаването, всички ние зависим от навигационни системи, които са точни, безопасни и сигурни. Научните изследвания в областта на квантовите технологии, които подкрепяме тук, биха могли да осигурят устойчивост за защита на нашите интереси“, заяви министърът на науката Андрю Грифит, който присъства на последния изпитателен полет, проведен в четвъртък, 9 май.

Фондация за бойни въздушни системи от следващо поколение

Близо 8 млн. лири стерлинги за проекта, който има за цел да намали зависимостта на страната от GNSS/GPS за данни за местоположението, навигацията и времето, са осигурени от Британския институт за научни изследвания и иновации (UKRI). Той е част от Мисия 4 на Националната квантова стратегия на Обединеното кралство, която до 2030 г. цели внедряването на квантови навигационни системи във въздухоплавателните средства с цел повишаване на стратегическата устойчивост.

Потенциалът ѝ обаче се простира отвъд намаляването на уязвимостта към атаки от злонамерени действия. По думите на Хенри Уайт, ръководител на технологията за сензори в BAE Systems, този вид квантова технология може „в крайна сметка да предложи значително военно предимство. Надеждното и точно познаване на това кога и къде се намират даден актив и сензорна система, дава допълнителни възможности за проектиране на платформи и способности.“

Това, допълва Уайт, може да изиграе голяма роля в разработването на бойните въздушни системи от следващо поколение.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
Бъдете социални
Още по темата
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
12/06/2024

Стартъп от Великобритания и...

Базиран в Обединеното кралство стартъп е...
11/06/2024

ARX подготвя Европа за войн...

Иновационният фонд на НАТО (NIF) направи...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!