Търсене
Close this search box.

Legion краде данни от неправилно конфигурирани сайтове

В Telegram се продава нов базиран на Python инструмент за събиране на пълномощия и отвличане на SMTP, наречен „Legion“, който е насочен към онлайн имейл услуги за фишинг и спам атаки.

Legion се продава от киберпрестъпници, които използват псевдонима „Forza Tools“ и управляват канал в YouTube с уроци и канал в Telegram с над хиляда членове.

Legion е модулен зловреден софтуер, който според Cado вероятно е базиран на зловредния софтуер AndroxGhOst и включва модули за извършване на изброяване на SMTP сървъри, изпълнение на отдалечен код, използване на уязвими версии на Apache, грубо насилване на акаунти в cPanel и WebHost Manager, взаимодействие с API на Shodan и злоупотреба с услуги на AWS.

 

Инструментът е насочен към много услуги за кражба на удостоверения, включително Twilio, Nexmo, Stripe/Paypal (функция на API за плащания), удостоверения за конзолата на AWS, специфични за AWS SNS, S3 и SES, Mailgun и платформи за бази данни/CMS.

 

Освен че може да извлича идентификационни данни и да прониква в уеб услуги, Legion може също така да създава администраторски потребители, да имплантира Webshells и да изпраща спам SMS-и на клиенти на американски оператори.

Удостоверения за „прибиране на реколтата“

Legion обикновено се насочва към незащитени уеб сървъри, работещи със системи за управление на съдържанието (CMS) и PHP-базирани рамки като Laravel, като използва RegEx шаблони за търсене на файлове, за които е известно, че съдържат тайни, удостоверителни знаци и API ключове.

Инструментът използва редица методи за извличане на пълномощни от неправилно конфигурирани уеб сървъри, като например насочване към файлове с променливи на средата (.env) и конфигурационни файлове, които могат да съдържат пълномощни за SMTP, AWS console, Mailgun, Twilio и Nexmo.

Освен че се опитва да събере идентификационните данни на AWS, Legion разполага и със система за брут форс, за да ги отгатне.

Въпреки това Cado коментира, че е статистически малко вероятно тази система да може да генерира използваеми пълномощия в сегашното си състояние. Включена е подобна функция за грубо изтръгване на идентификационните данни на SendGrid.

 

 

Независимо от начина на получаване на идентификационните данни, Legion ще ги използва, за да получи достъп до имейл услуги и да изпраща спам или фишинг имейли.

Ако Legion улови валидни идентификационни данни за AWS, той се опитва да създаде IAM потребител с име „ses_legion“ и задава политика, която да му даде администраторски права, давайки на измамния потребител пълен достъп до всички услуги и ресурси на AWS.

Legion може също така да изпраща SMS спам, като използва откраднати SMTP идентификационни данни след генериране на списък с телефонни номера с кодове на области, извлечени от онлайн услуги.

Операторите, поддържани от зловредния софтуер, включват AT&T, Sprint, US Cellular, T-Mobile, Cricket, Verizon, Virgin, SunCom, Alltel, Cingular, VoiceStream и др.

И накрая, Legion може да се възползва от известни PHP уязвимости, за да регистрира webshell на целевата крайна точка или да извърши отдалечено изпълнение на код, за да даде на нападателя пълен достъп до сървъра.

В заключение, Legion е универсален инструмент за събиране на удостоверения и хакерство, който набира популярност в света на киберпрестъпността, увеличавайки риска за лошо управлявани и неправилно конфигурирани уеб сървъри.

Потребителите на AWS трябва да търсят признаци на компрометиране, като например промяна на регистрационния код на IAM потребителя, за да включи таг „Owner“ със стойност „ms.boharas“.

Източник и инфографики:Cado

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
28/05/2024

Хакерите се насочват към VP...

Заплахите се насочват към VPN устройствата...
27/05/2024

Атаките от типа "нулев ден"...

Атаките от типа „нулев ден“ продължават...
25/05/2024

Хакери избягаха с 3 000 гал...

Почти всеки ден новинарските агенции съобщават...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!