Legion краде данни от неправилно конфигурирани сайтове

В Telegram се продава нов базиран на Python инструмент за събиране на пълномощия и отвличане на SMTP, наречен „Legion“, който е насочен към онлайн имейл услуги за фишинг и спам атаки.

Legion се продава от киберпрестъпници, които използват псевдонима „Forza Tools“ и управляват канал в YouTube с уроци и канал в Telegram с над хиляда членове.

Legion е модулен зловреден софтуер, който според Cado вероятно е базиран на зловредния софтуер AndroxGhOst и включва модули за извършване на изброяване на SMTP сървъри, изпълнение на отдалечен код, използване на уязвими версии на Apache, грубо насилване на акаунти в cPanel и WebHost Manager, взаимодействие с API на Shodan и злоупотреба с услуги на AWS.

 

Инструментът е насочен към много услуги за кражба на удостоверения, включително Twilio, Nexmo, Stripe/Paypal (функция на API за плащания), удостоверения за конзолата на AWS, специфични за AWS SNS, S3 и SES, Mailgun и платформи за бази данни/CMS.

 

Освен че може да извлича идентификационни данни и да прониква в уеб услуги, Legion може също така да създава администраторски потребители, да имплантира Webshells и да изпраща спам SMS-и на клиенти на американски оператори.

Удостоверения за „прибиране на реколтата“

Legion обикновено се насочва към незащитени уеб сървъри, работещи със системи за управление на съдържанието (CMS) и PHP-базирани рамки като Laravel, като използва RegEx шаблони за търсене на файлове, за които е известно, че съдържат тайни, удостоверителни знаци и API ключове.

Инструментът използва редица методи за извличане на пълномощни от неправилно конфигурирани уеб сървъри, като например насочване към файлове с променливи на средата (.env) и конфигурационни файлове, които могат да съдържат пълномощни за SMTP, AWS console, Mailgun, Twilio и Nexmo.

Освен че се опитва да събере идентификационните данни на AWS, Legion разполага и със система за брут форс, за да ги отгатне.

Въпреки това Cado коментира, че е статистически малко вероятно тази система да може да генерира използваеми пълномощия в сегашното си състояние. Включена е подобна функция за грубо изтръгване на идентификационните данни на SendGrid.

 

 

Независимо от начина на получаване на идентификационните данни, Legion ще ги използва, за да получи достъп до имейл услуги и да изпраща спам или фишинг имейли.

Ако Legion улови валидни идентификационни данни за AWS, той се опитва да създаде IAM потребител с име „ses_legion“ и задава политика, която да му даде администраторски права, давайки на измамния потребител пълен достъп до всички услуги и ресурси на AWS.

Legion може също така да изпраща SMS спам, като използва откраднати SMTP идентификационни данни след генериране на списък с телефонни номера с кодове на области, извлечени от онлайн услуги.

Операторите, поддържани от зловредния софтуер, включват AT&T, Sprint, US Cellular, T-Mobile, Cricket, Verizon, Virgin, SunCom, Alltel, Cingular, VoiceStream и др.

И накрая, Legion може да се възползва от известни PHP уязвимости, за да регистрира webshell на целевата крайна точка или да извърши отдалечено изпълнение на код, за да даде на нападателя пълен достъп до сървъра.

В заключение, Legion е универсален инструмент за събиране на удостоверения и хакерство, който набира популярност в света на киберпрестъпността, увеличавайки риска за лошо управлявани и неправилно конфигурирани уеб сървъри.

Потребителите на AWS трябва да търсят признаци на компрометиране, като например промяна на регистрационния код на IAM потребителя, за да включи таг „Owner“ със стойност „ms.boharas“.

Източник и инфографики:Cado

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

DarkFrost унищожава гейминг...

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!