Legion краде данни от неправилно конфигурирани сайтове

В Telegram се продава нов базиран на Python инструмент за събиране на пълномощия и отвличане на SMTP, наречен „Legion“, който е насочен към онлайн имейл услуги за фишинг и спам атаки.

Legion се продава от киберпрестъпници, които използват псевдонима „Forza Tools“ и управляват канал в YouTube с уроци и канал в Telegram с над хиляда членове.

Legion е модулен зловреден софтуер, който според Cado вероятно е базиран на зловредния софтуер AndroxGhOst и включва модули за извършване на изброяване на SMTP сървъри, изпълнение на отдалечен код, използване на уязвими версии на Apache, грубо насилване на акаунти в cPanel и WebHost Manager, взаимодействие с API на Shodan и злоупотреба с услуги на AWS.

 

Инструментът е насочен към много услуги за кражба на удостоверения, включително Twilio, Nexmo, Stripe/Paypal (функция на API за плащания), удостоверения за конзолата на AWS, специфични за AWS SNS, S3 и SES, Mailgun и платформи за бази данни/CMS.

 

Освен че може да извлича идентификационни данни и да прониква в уеб услуги, Legion може също така да създава администраторски потребители, да имплантира Webshells и да изпраща спам SMS-и на клиенти на американски оператори.

Удостоверения за „прибиране на реколтата“

Legion обикновено се насочва към незащитени уеб сървъри, работещи със системи за управление на съдържанието (CMS) и PHP-базирани рамки като Laravel, като използва RegEx шаблони за търсене на файлове, за които е известно, че съдържат тайни, удостоверителни знаци и API ключове.

Инструментът използва редица методи за извличане на пълномощни от неправилно конфигурирани уеб сървъри, като например насочване към файлове с променливи на средата (.env) и конфигурационни файлове, които могат да съдържат пълномощни за SMTP, AWS console, Mailgun, Twilio и Nexmo.

Освен че се опитва да събере идентификационните данни на AWS, Legion разполага и със система за брут форс, за да ги отгатне.

Въпреки това Cado коментира, че е статистически малко вероятно тази система да може да генерира използваеми пълномощия в сегашното си състояние. Включена е подобна функция за грубо изтръгване на идентификационните данни на SendGrid.

 

 

Независимо от начина на получаване на идентификационните данни, Legion ще ги използва, за да получи достъп до имейл услуги и да изпраща спам или фишинг имейли.

Ако Legion улови валидни идентификационни данни за AWS, той се опитва да създаде IAM потребител с име „ses_legion“ и задава политика, която да му даде администраторски права, давайки на измамния потребител пълен достъп до всички услуги и ресурси на AWS.

Legion може също така да изпраща SMS спам, като използва откраднати SMTP идентификационни данни след генериране на списък с телефонни номера с кодове на области, извлечени от онлайн услуги.

Операторите, поддържани от зловредния софтуер, включват AT&T, Sprint, US Cellular, T-Mobile, Cricket, Verizon, Virgin, SunCom, Alltel, Cingular, VoiceStream и др.

И накрая, Legion може да се възползва от известни PHP уязвимости, за да регистрира webshell на целевата крайна точка или да извърши отдалечено изпълнение на код, за да даде на нападателя пълен достъп до сървъра.

В заключение, Legion е универсален инструмент за събиране на удостоверения и хакерство, който набира популярност в света на киберпрестъпността, увеличавайки риска за лошо управлявани и неправилно конфигурирани уеб сървъри.

Потребителите на AWS трябва да търсят признаци на компрометиране, като например промяна на регистрационния код на IAM потребителя, за да включи таг „Owner“ със стойност „ms.boharas“.

Източник и инфографики:Cado

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
30 ноември 2023

Microsoft започва тестване на новата функция за...

Microsoft започна да тества нова функция на Windows 11 Energy Saver...
30 ноември 2023

Dollar Tree е жертва на нарушаване на сигурност...

Веригата дисконтови магазини Dollar Tree беше засегната от нарушава...
Бъдете социални
Още по темата
30/11/2023

Dollar Tree е жертва на нар...

Веригата дисконтови магазини Dollar Tree беше...
29/11/2023

Ирански хакери експлоатират...

Агенцията за киберсигурност и инфраструктура в...
28/11/2023

Хакери компрометираха чувст...

Rivers Casino Des Plaines е засегнато...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!