„Letscall“ използва маршрутизиране на гласовия трафик

Изследователите предупреждават за нова и усъвършенствана форма на гласов фишинг (вишинг), известна като „Letscall“. Понастоящем тази техника е насочена към лица в Южна Корея.

Престъпниците, които стоят зад „Letscall“, използват многоетапна атака, за да заблудят жертвите да изтеглят злонамерени приложения от фалшив уебсайт на Google Play Store.

След като зловредният софтуер бъде инсталиран, той пренасочва входящите повиквания към център за обаждания под контрола на престъпниците. След това обучени оператори, представящи се за банкови служители, извличат чувствителна информация от нищо неподозиращите жертви.

За да улесни маршрутизирането на гласовия трафик, „Letscall“ използва най-съвременни технологии като Voice over IP (VOIP) и WebRTC. Освен това тя използва протоколите Session Traversal Utilities for NAT (STUN) и Traversal Using Relays around NAT (TURN), включително сървърите Google STUN, за да осигури висококачествени телефонни или видео разговори и да заобиколи ограниченията на NAT и защитната стена.

Групата „Letscall“ се състои от разработчици на Android, дизайнери, разработчици на frontend и backend, както и оператори на повиквания, специализирани в атаки за гласово социално инженерство.

Зловредният софтуер действа на три етапа: първо, приложение за изтегляне подготвя устройството на жертвата, като проправя пътя за инсталиране на мощен шпионски софтуер. След това този шпионски софтуер задейства последния етап, който позволява пренасочването на входящите повиквания към кол центъра на нападателите.

„Третият етап има свой собствен набор от команди, който включва и команди за уеб гнезда. Някои от тези команди са свързани с манипулиране на адресната книга, като например създаване и премахване на контакти. Други команди са свързани със създаването, модифицирането и премахването на филтрите, които определят кои повиквания трябва да бъдат прихванати и кои да бъдат игнорирани“, казва в доклада си холандската фирма за мобилна сигурност ThreatFabric.

Това, което отличава „Letscall“, е използването на усъвършенствани техники за избягване на повиквания. Зловредният софтуер включва Tencent Legu и Bangcle (SecShell) обфускация по време на първоначалното изтегляне. На по-късните етапи той използва сложни структури за имена в директориите на ZIP файловете и умишлено поврежда манифеста, за да обърка и заобиколи системите за сигурност.

Престъпниците са разработили системи, които автоматично се обаждат на жертвите и пускат предварително записани съобщения, за да ги заблудят допълнително. Като комбинират заразяването на мобилни телефони с вишинг техники, тези измамници могат да поискат микрокредити от името на жертвите, като същевременно ги уверяват в подозрителни действия и пренасочват обажданията към своите центрове.

Последиците от подобни атаки могат да бъдат значителни, като оставят жертвите обременени със значителни заеми, които трябва да върнат. Финансовите институции често подценяват сериозността на тези посегателства и не разследват потенциалните измами.

Въпреки че понастоящем тази заплаха е ограничена до Южна Корея, изследователите предупреждават, че няма технически бариери, които да възпрепятстват тези нападатели да се разширят в други региони, включително в Европейския съюз.

Тази нова форма на вишинг атака подчертава постоянната еволюция на престъпните тактики и способността им да използват технологиите за злонамерени цели. Групата, отговорна за зловредния софтуер „Letscall“, демонстрира сложни познания за сигурността на Android и технологиите за маршрутизиране на глас.

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
2 октомври 2023

Рансъмуер банди вече използват критичен недоста...

Бандите за изнудване сега се насочват към наскоро поправена критичн...
Бъдете социални
Още по темата
03/10/2023

ФБР предупреждава за ръст н...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга,...
28/09/2023

Фишинг атаки на тема "Черве...

Наблюдава се, че нова  заплаха, известна...
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
Последно добавени
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
04/10/2023

Над 3 дузини зловредни паке...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!