Лицевото разпознаване не отчита настроението

Системите с изкуствен интелект (AI) продължават да се развиват с изключителни темпове. Така че, когато инженерите наскоро заявиха, че са разработили AI система, способна да разчита настроението ви от снимка, повечето хора приеха историята като доказателство за още един напредък във възможностите.

Когато потребител качи снимка на лицето си, приложението с AI я анализира и след това съобщава какво чувства човекът. Щастливи, тъжни, ядосани и т.н. – компютърът твърди, че може да  „вижда“ всичко.

Но има проблем. Твърденията просто не са верни.

Как да разбиете AI система

Наистина е лесно да се докаже, че изкуственият интелект не може точно да определи вашето настроение от снимка – всъщност хората го правят от векове. Опитайте тази:

  • чувствате ли се щастливи, опитайте да се намръщите.
  • чувствате ли се тъжни, опитайте да се усмихнете насила.                                                                                                                Реалността е това, че всички сме много добри в прикриването на емоциите си, използвайки изражението на лицето си, за да покажем това, което искаме хората да мислят, че чувстваме. Ако можем да заблудим хората по този начин, системата с ИИ няма никакъв шанс. Тя ще погледне снимката ви, ще разпознае усмивка или намръщено лице и ще обяви вашето настроение въз основа на това, което „вижда“.

 

Проблемът е в това как се обучават AI моделите

Моделите с изкуствен интелект трябва да бъдат „обучени“, преди да могат да „работят“. В случая с приложението за лицево разпознаване това включва зареждане и анализиране на стотици хиляди снимки. Инженерите на AI обаче трябва да кажат на системата какво гледа. Така те качват 100 000 снимки на усмихнати хора и ги маркират като „щастливи“. Те правят същото за тъжни, ядосани, уплашени и т.н.

AI анализира всяка снимка и започва да идентифицира приликите. То може да „вижда“ устата на обекта във всяка снимка и научава, че ъглите се обръщат нагоре, когато са маркирани като „щастливи“. Освен това научава, че обърнатата надолу уста е тъжна – защото така е етикетирана от изследователите.

Всеки път, когато потребител качи нова снимка, AI я сравнява с това, което е научил, и генерира резултат. Проблемът е, че AI може да вземе решение само въз основа на това, което му е казано. Ако изследователите бяха етикетирали своите „усмихнати“ снимки като „лимон“, тогава всяка нова снимка на усмихнат човек също щеше да бъде етикетирана като лимон.

AI е много умен – и изненадващо тъп

AI системите са много умни, тъй като могат да обработват огромни количества данни и да откриват скрити прилики много бързо. Но те могат да направят това съвпадение на шаблони само в контекста на това, което вече са били научени.

В случай на AI за анализ на настроението, той може да взема решения само въз основа на снимки. Той не може да обработва думите и езика на тялото, другите фактори, които хората използват, за да разберат какво мисли и чувства друг човек – които също предоставят улики, че някой се опитва да ни заблуди с изражението на лицето си.

Така че не, изкуственият интелект не може наистина да различи настроението ви от снимка – и вероятно няма да е за много, много дълго време.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
21/05/2023

Запознайте се с Jack от Рум...

Самоличността на втория член на бандата...
13/05/2023

GameFace - да контролираш к...

ИИ може да бъде добрата сила....
13/04/2023

ChatGPT Сигурност: OpenAI ...

Компанията OpenAI, която стои зад  популярния...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!