Търсене
Close this search box.

LinkedIn въвежда изкуствен интелект за търсещите работа

LinkedIn въведе нова функция за премиум потребителите, която използва генеративен изкуствен интелект, за да помага на търсещите работа да намират нови позиции.

Платформата на социалната медия, собственост на Microsoft, дебютира с чатбота с изкуствен интелект, който се захранва от GPT-4 на OpenAI, за подгрупа от премиум членове в САЩ на 1 ноември 2023 г.

LinkedIn заяви, че инструментът с изкуствен интелект ще използва граф на знанието, базиран на данни от 1 млрд. членове и 67 млн. работодатели, за да предоставя на потребителите съвети как да адаптират профила си, за да направят кандидатурите си по-успешни, и да преценят дали са подходящи за позиции.

ИИ също така ще анализира публикациите на потребителя в неговия фийд и ще предлага подходящи възможности, които потребителите може да са пропуснали при търсенето си.

Вицепрезидентът по инженерните въпроси Лей Ян заяви, че целта на новия инструмент е търсещите работа да получат индивидуален опит, съобразен с техния сектор и умения,

„С помощта на изкуствения интелект трансформираме преживяването при търсене на работа за нашите премиум абонати, за да бъде то по-персонализирано, ефективно и адаптивно. Премиум абонатите ще виждат и персонализирани изводи и прозрения за публикациите и статиите в своя фийд, за да им помогнат да надградят професионалните си знания и да бъдат в крак с новостите в своята област.“

Новият чатбот следва интегрирането на няколко функции с ИИ в платформата на социалната мрежа през последните месеци. През май 2023 г. фирмата представи множество подобрения на ИИ, като например автоматично генерирани, персонализирани съобщения за набиране на персонал, подобрени с ИИ описания на длъжностите и услуга за изграждане на профил.

Притеснения относно ИИ при набирането на персонал

Използването на изкуствен интелект в сектора на набирането на персонал получи някои критики през последните години. Например през 2018 г. инженерите по машинно обучение в Amazon, която от 2014 г. насам използва автоматизирани процеси за разглеждане на кандидатури, откриха, че механизмът за набиране на персонал има вътрешно предубеждение спрямо жените.

Наблюдава се, че системата, обучена на базата на моделите на наемане на служители от предходните 10 години, пресъздава неравнопоставеността между половете, която е съществувала в предишните цикли на наемане на служители в компанията.

Неотдавнашни изследвания показаха, че расовите предразсъдъци, в допълнение към неравенството, основано на пола, остават широко разпространен проблем при наемането на служители в областта на технологиите, което предполага, че системите с изкуствен интелект, обучени на базата на наличните в момента набори от данни, вероятно отразяват тези предразсъдъци и дори могат да ги засилят.

Потенциалът на ИИ за справяне с неравенствата в заетостта

И все пак въздействието на ИИ върху неравенствата на пазара на труда има потенциал да бъде положително, ако се прилага по определени начини. Това е аргументът на Барб Хайман, основател и главен изпълнителен директор на базирания в Мелбърн стартъп Sapia.ai.

Услугата за автоматизиране на наемането на работа интервюира хиляди кандидати едновременно чрез текстов чат, което премахва много от факторите, които биха могли да повлияят на ИИ или на човека, отговарящ за подбора на персонал, твърди Хайман, когато говори пред The Guardian през март 2023 г.

„Единственият начин да се премахнат пристрастията при наемане на работа е да не се използват хора още на първата врата“, казва Хайман. „Точно тук идва нашата технология: тя е сляпа; не е синхронизирана, не използва данни от автобиографията ви или данни от социалните мрежи или демографски данни. Всичко, което използва, са текстовите резултати.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
17 април 2024

Пробивът на паролите в Sisense предизвиква "зло...

Експертите се опасяват, че компрометирането на Sisense, който разпо...
16 април 2024

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долар...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долара въздействие върху ...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!