Llama 2 на Meta е „първият“ безплатен конкурент на ChatGPT

Моделът ечерешката на тортата  на демократизирания изкуствен интелект на Meta и може да се възприеме широко от бизнеса.

Meta представи новия си модел за  изкуствен интелект – Llama 2, който може да се използва свободно както за търговски, така и за изследователски цели и работи на подобно ниво като ChatGPT.

Llama 2 е пуснат като няколко модела, с размери на параметрите 7 милиарда (7B), 13 милиарда (13B) и 70 милиарда (70B) и фино настроени чат варианти на всеки от тях.

Разработчиците вече са направили Llama 2 достъпна чрез API и моделът вероятно ще стане още по-широко използван, тъй като е възприет от бизнеса.

В сравнителните тестове, сравняващи модела с други модели с отворен код, Llama 2 се представя на постоянно по-високо ниво, особено когато става въпрос за математически и сравнителни тестове, които изследват дълбочината на неговата база от знания.

Meta също така сравни Llama 2 70B с GPT-3.5, който се използва като основен модел на ChatGPT, и постигна сходни резултати във всички области с изключение на задачите по математика. Също така почти напълно е надминал PaLM на Google, но е бил засенчен от GPT-4 и PaLM 2.

Llama 2 70B се представи особено добре в многозадачното разбиране на езика – сравнителен тест с „нулев резултат“, който има за цел да тества знанията на модела, придобити преди обучението, като му се поставят задачи, които са извън данните, върху които е бил обучаван.

Въпреки че в някои случаи е по-малко мощен от ChatGPT, той може да се окаже по-полезен за компаниите, които искат да внедрят изкуствен интелект на нулева цена, въпреки че кандидатите, чиито продукти и услуги имат повече от 700 милиона активни потребители месечно, трябва да се обърнат директно към Meta за разрешение да използват модела.

Политиката предизвика гнева на някои коментатори, които твърдят, че тя ограничава достъпа на някои конкуренти.

Въпреки това редица високопоставени лица от компании и институции от цялата екосистема на изкуствения интелект подписаха изявление в подкрепа на подхода на Meta към изкуствения интелект:

„Ние подкрепяме отворения иновационен подход към ИИ“, се казва в изявлението. „Отговорната и отворена иновация дава на всички нас участие в процеса на разработване на ИИ, като внася видимост, контрол и доверие в тези технологии. Отварянето на днешните модели на Лама ще позволи на всички да се възползват от тази технология.“

Групата с нестопанска цел за отворени технологии OpenUK също регистрира подкрепата си за Llama 2, но призна, че ограниченията за достъп до модела не позволяват той да бъде класифициран изцяло като с отворен код.

„Подкрепата на тази стъпка на Meta за официално отваряне на LLM, предлагаща отворена разработка и отворени иновации в това пространство, е безсмислена за OpenUK и получи единодушна подкрепа от нашия Борд“, каза Аманда Брок, главен изпълнителен директор на OpenUK.

„Демократизирането на изкуствения интелект и отварянето на иновациите около него, за да се даде възможност за сътрудничество в нашите отворени общности, е съществена стъпка в бъдещето на тази най-въздействаща технология. Макар да признаваме, че този лиценз не е официален лиценз за „софтуер с отворен код“, той осигурява сигурност за тези, които искат да се възползват от Llama 2. Това е фантастична стъпка в правилната посока за отворените общности за изкуствен интелект.“

Llama 2 е обучен между януари и юли 2023 г. и Meta заяви, че е използван офлайн набор от данни. Тя е обучила и модел с размер на параметрите 34 милиарда за тестване, който фигурира в нейния академичен документ за Llama 2, но няма да бъде публикуван.

Meta се ангажира да публикува допълнителни версии на настроените модели на Llama 2, „тъй като [подобрява] безопасността на модела с обратна връзка от общността“.

Моделът се разпространява от Microsoft като част от съществуващото партньорство с Meta и ще бъде достъпен чрез Azure AI и оптимизиран за работа на системи с Windows.

Той ще бъде достъпен и чрез платформите на AWS и Hugging Face, за да отговаря на широк спектър от случаи на употреба на целия пазар и в общността с отворен код.

По време на стартирането Meta посочи партньори и поддръжници, сред които Accenture, Jio, IBM, DropBox, Nvidia, Intel и AMD.

Qualcomm и Meta също така обявиха, че ще си сътрудничат за въвеждането на Llama 2 в мобилните устройства през 2024 г., за да изпълняват работни натоварвания с изкуствен интелект директно на устройствата за локализирано, частно преживяване.

Предшественикът на Llama 2 LLaMA също беше с отворен код, достъпен при поискване и предназначен предимно за изследователски цели.

Седмица след обявяването му моделът изтече в 4chan и впоследствие беше широко разпространен, като някои призоваха той да се съхранява в Bitcoin за постоянен достъп.

Изследователите предупредиха, че изтеклият модел може да бъде използван за злонамерени цели, например за социално инженерство.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
2 октомври 2023

Рансъмуер банди вече използват критичен недоста...

Бандите за изнудване сега се насочват към наскоро поправена критичн...
Бъдете социални
Още по темата
30/09/2023

Рекламите в Bing Chat могат...

Злонамерени реклами, обслужвани от чатбота с...
08/09/2023

Използването на AI в Обедин...

Ново проучване показва, че британските граждани...
07/09/2023

Децата и ChatGPT - рисковете

Учениците и родителите трябва да знаят,...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!