Търсене
Close this search box.

Лошата киберхигиена е причина за над 50 % от инцидентите в областта на киберсигурността

Навиците за сигурност, които компаниите и служителите възприемат ежедневно, са почти толкова важни, колкото и решенията за киберсигурност, които прилагат. Дори и да е въведена сложна и привидно надеждна система за киберсигурност, неадекватните практики и употреба могат да доведат до инциденти и нарушения на киберсигурността, които имат сериозни последици.

Невъзможността да се култивират добри практики за киберсигурност в културата на компанията може да се окаже решаващ фактор при справянето с потенциални заплахи. Това е отразено в проучване, в което 51 % от участниците посочват лошата киберхигиена като причина за повече от половината от техните киберинциденти.

Специалистите по киберсигурност могат да помогнат за популяризирането на навици, съобразени с успешната защита на системите и данните на предприятието. Като допълнителна функция в рамките на предимствата на MSP тези съвети могат да повишат ефективността на обслужването на клиентите, което повишава тяхната удовлетвореност и ангажираност.

Съвети за подобряване на бизнес киберхигиената

Практиките на клиентите в областта на киберсигурността са тясно свързани с ефективността на техните решения за защита. Като се има предвид тази ключова взаимовръзка, споделяме няколко съвета за това как да се подобрят навиците на служителите и да се повиши защитата на данните, които MSP могат да предложат на своите клиенти:

Създайте силни пароли:

Паролите са крайъгълният камък на една добра система за киберсигурност. Изключително важно е да се избягват слаби, очевидни пароли и да се насърчават служителите да ги сменят редовно. Това е първата стъпка, за да се гарантира, че служителите възприемат отговорни практики за киберсигурност. Използването на мениджър на пароли е ефективно решение за предотвратяване на инциденти, свързани с пароли.

Пропускане на съмнителни уебсайтове:

Някои уебсайтове са носители на злонамерени агенти или са просто друга форма на фишинг. Потребителите трябва да имат предвид, че не всички уебсайтове са сигурни, и да се стремят да влизат само в портали, на които имат доверие или които са одобрени от услуга за филтриране на уебсайтове.

Извършване на редовни актуализации:

Остарелият софтуер е идеалната входна точка за киберпрестъпниците. Фирмите трябва да се уверят, че целият софтуер се актуализира и че редовно се въвеждат пачове.

Избягване на обществени Wi-Fi връзки:

Отворените Wi-Fi мрежи често нямат защитни мерки и излагат потребителите на заплахи – от зловреден софтуер, хостван в мрежата, през хакерски атаки до свързване с фалшива мрежа. От съществено значение е всички устройства с достъп до чувствителна информация да се свързват само чрез защитена Wi-Fi мрежа.

MSP: допълване на добрите навици на клиентите ви

Въпреки че служителите са наясно колко е важно да използват правилно системите за киберсигурност, човешката грешка може да се промъкне и да доведе до инциденти. MSP могат да предоставят на клиентите си допълнителни услуги, за да защитят системите им от тези злополуки. Като предлагат допълнителни функции за обучение и обратна връзка към каталога си от услуги, MSP могат да се разграничат от конкурентите и да повишат процента на ефективност на предоставяната услуга, което от своя страна оказва положително въздействие върху удовлетвореността на клиентите.

Препоръчваме предлагането на решения, които откриват и блокират възможни връзки към компрометирани уебсайтове, като един от начините за допълване на добрите практики за киберсигурност. DNSWatch предоставя решение, базирано на облак, което добавя филтриране на ниво DNS за откриване и блокиране на потенциално опасни връзки, като по този начин защитава мрежите и служителите от потенциални атаки и подобрява киберхигиената на организацията.

Накратко, правилното използване на решенията, предназначени за защита на компаниите, е от ключово значение за гарантиране на тяхната ефективност. Подкрепата за предприятията, за да могат да развиват добри практики за киберхигиена, е от ключово значение, а MSP трябва да предлагат своите експертни познания и опит и да предоставят на клиентите си съвети и допълнителни инструменти за повишаване на тяхната киберсигурност.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
14 юни 2024

Как да повишим киберсигурността на компаниите з...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което поставя нови предизви...
Бъдете социални
Още по темата
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
14/06/2024

Засилени киберзаплахи пред ...

Евро 2024  в Германия започва след...
12/06/2024

Съвети за отпускарския сезон

Лятото чука на вратата и се...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!