Търсене
Close this search box.

Март 2023 г. счупи рекордите за рансъмуер атаки

Март 2023 г. е най-активният месец, регистриран от анализаторите на киберсигурността през последните години, с 459 атаки, което е с 91% повече от предходния месец и с 62% повече в сравнение с март 2022 г.

Според NCC Group, която е съставила доклад въз основа на статистически данни, получени от наблюденията ѝ, причината миналия месец да счупи всички рекорди за атаки с рансъмуер е CVE-2023-0669.

Това е уязвимост в инструмента за сигурно прехвърляне на файлове GoAnywhere MFT на Fortra, която бандата Clop ransomware използва като нулев ден, за да открадне данни от 130 компании в рамките на десет дни.

Активността през март 2023 г. продължава възходящата тенденция, наблюдавана от NCC Group от началото на годината (януари и февруари), с най-големия брой хакерски атаки и инциденти с изтичане на данни, регистрирани през последните три години.

Скокове на активността

През миналия месец Clop е извършил 129 регистрирани атаки, с което за първи път в оперативната история на NCC Group е начело на графиката с най-активните банди за рансъмуер.

Експлоатацията на CVE-2023-0669 на Clop измести LockBit 3.0, който имаше 97 регистрирани атаки, на второ място за втори път от септември 2021 г. насам.

Други групи за рансъмуер, които са имали сравнително значителна активност през март 2023 г., са Royal ransomware, BlackCat (ALPHV), Bianlian, Play, Blackbasta, Stormous, Medusa и Ransomhouse.

Това не е първият път, когато Clop извършва масово хакване, което я изстрелва на върха, тъй като в началото на 2021 г. групата за рансъмуер бързо събра над 100 жертви, използвайки уязвимост от типа нулев ден в наследеното устройство за прехвърляне на файлове (FTA) на Accellion.

 

Целеви сектори

Най-целевият сектор през март 2023 г. е „Промишленост“, в който са извършени 147 атаки с откуп, което представлява 32% от регистрираните атаки.

Този сектор включва професионалните и търговските услуги, машините, инструментите, строителството, инженерството, космическите и отбранителните технологии, логистиката, транспортните услуги и др.

На второ място са „Consumer Cyclicals“, включващи строителни материали, специализирани магазини за търговия на дребно, хотели, автомобили, медии и издателска дейност, стоки за бита и др.

Други сектори, които получиха значително внимание от бандите за рансъмуер, са „Технологии“, „Здравеопазване“, „Основни материали“, „Финанси“ и „Образователни услуги“.

Този месец трите най-активни групи за рансъмуер, а именно Clop, LockBit и Royal, се насочиха предимно към компании в сектора „Промишлени стоки“. Clop и LockBit също насочиха значителна част от усилията си към сектора „Технологии“.

Въпреки че това може да са най-целевите сектори, важно е да се отбележи, че атаките с рансъмуер обикновено не са целенасочени, а по-скоро опортюнистични.

Що се отнася до местонахождението на жертвите през миналия месец, почти половината от всички атаки (221) са нарушили сигурността на структури в Северна Америка, Европа е следвана от 126 епизода, а Азия е на трето място с 59 атаки с рансъмуер.

Регистрираният скок на активността през март 2023 г. подчертава значението на прилагането на актуализации на сигурността възможно най-скоро, намаляването на потенциално неизвестни пропуски в сигурността, като например нулеви дни, чрез прилагане на допълнителни мерки и наблюдение на мрежовия трафик и регистрите за подозрителна активност.

Инфографики и базова информация: NCC Group

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Christie's потвърждава проб...

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент...
28/05/2024

Хакерите се насочват към VP...

Заплахите се насочват към VPN устройствата...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!