Март 2023 г. счупи рекордите за рансъмуер атаки

Март 2023 г. е най-активният месец, регистриран от анализаторите на киберсигурността през последните години, с 459 атаки, което е с 91% повече от предходния месец и с 62% повече в сравнение с март 2022 г.

Според NCC Group, която е съставила доклад въз основа на статистически данни, получени от наблюденията ѝ, причината миналия месец да счупи всички рекорди за атаки с рансъмуер е CVE-2023-0669.

Това е уязвимост в инструмента за сигурно прехвърляне на файлове GoAnywhere MFT на Fortra, която бандата Clop ransomware използва като нулев ден, за да открадне данни от 130 компании в рамките на десет дни.

Активността през март 2023 г. продължава възходящата тенденция, наблюдавана от NCC Group от началото на годината (януари и февруари), с най-големия брой хакерски атаки и инциденти с изтичане на данни, регистрирани през последните три години.

Скокове на активността

През миналия месец Clop е извършил 129 регистрирани атаки, с което за първи път в оперативната история на NCC Group е начело на графиката с най-активните банди за рансъмуер.

Експлоатацията на CVE-2023-0669 на Clop измести LockBit 3.0, който имаше 97 регистрирани атаки, на второ място за втори път от септември 2021 г. насам.

Други групи за рансъмуер, които са имали сравнително значителна активност през март 2023 г., са Royal ransomware, BlackCat (ALPHV), Bianlian, Play, Blackbasta, Stormous, Medusa и Ransomhouse.

Това не е първият път, когато Clop извършва масово хакване, което я изстрелва на върха, тъй като в началото на 2021 г. групата за рансъмуер бързо събра над 100 жертви, използвайки уязвимост от типа нулев ден в наследеното устройство за прехвърляне на файлове (FTA) на Accellion.

 

Целеви сектори

Най-целевият сектор през март 2023 г. е „Промишленост“, в който са извършени 147 атаки с откуп, което представлява 32% от регистрираните атаки.

Този сектор включва професионалните и търговските услуги, машините, инструментите, строителството, инженерството, космическите и отбранителните технологии, логистиката, транспортните услуги и др.

На второ място са „Consumer Cyclicals“, включващи строителни материали, специализирани магазини за търговия на дребно, хотели, автомобили, медии и издателска дейност, стоки за бита и др.

Други сектори, които получиха значително внимание от бандите за рансъмуер, са „Технологии“, „Здравеопазване“, „Основни материали“, „Финанси“ и „Образователни услуги“.

Този месец трите най-активни групи за рансъмуер, а именно Clop, LockBit и Royal, се насочиха предимно към компании в сектора „Промишлени стоки“. Clop и LockBit също насочиха значителна част от усилията си към сектора „Технологии“.

Въпреки че това може да са най-целевите сектори, важно е да се отбележи, че атаките с рансъмуер обикновено не са целенасочени, а по-скоро опортюнистични.

Що се отнася до местонахождението на жертвите през миналия месец, почти половината от всички атаки (221) са нарушили сигурността на структури в Северна Америка, Европа е следвана от 126 епизода, а Азия е на трето място с 59 атаки с рансъмуер.

Регистрираният скок на активността през март 2023 г. подчертава значението на прилагането на актуализации на сигурността възможно най-скоро, намаляването на потенциално неизвестни пропуски в сигурността, като например нулеви дни, чрез прилагане на допълнителни мерки и наблюдение на мрежовия трафик и регистрите за подозрителна активност.

Инфографики и базова информация: NCC Group

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

DarkFrost унищожава гейминг...

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark...
Последно добавени
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
31/05/2023

Как да избегнете прегарянет...

Въпреки че кибератаките се увеличават през...
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!