Масово използват PayPal и Twitter за измами с дарения за Турция

Измамниците се възползват от продължаващата хуманитарна криза в Турция и Сирия: този път крадат дарения, като злоупотребяват със законни платформи като PayPal и Twitter.

Тази седмица земетресения с висока степен на интензивност отнеха живота на повече от 15 000 души, причиниха значителни инфраструктурни щети и нарушиха мрежовата свързаност в целия регион на Близкия изток и Средиземноморието.

Тъй като правителствата, предприятията и благотворителните организации се активизират за набиране на средства и подпомагане на жертвите на това екологично бедствие, престъпниците не губят време, за да се насочат към нищо неподозиращите дарители.

Измама с цел набиране на средства злоупотребява с PayPal.com

Медиите установиха множество измами, които се извършват в Twitter и злоупотребяват с легитимни платформи като страниците за набиране на средства на PayPal, за да създават убедителни измамни уебсайтове и да събират средства от дарители, които се надяват да помогнат на жертвите на земетресението.

Една от измамите, например, се представя в Twitter като „Помощ за земетресението в Турция“. За да си придаде известна достоверност, акаунтът постоянно ретуитва новини от утвърдени новинарски агенции и правителствени служители:

Обърнете внимание обаче на връзката към PayPal в биографията на този акаунт. Това е най-добрата примамка – да насочи дарителите към истинския уебсайт PayPal.com, на който се намира страницата за набиране на средства:

https://www.paypal.com/pools/c/8RmZmKAxvQ

Оттогава фалшивият акаунт в Twitter е спрян, въпреки че  страницата за набиране на средства в PayPal все още е активна.

Това, което прави подобна измама особено убедителна, е, че вместо да използват отделен домейн за измама или фишинг,престъпниците използват надеждна платформа за плащания като PayPal. Разграничаването на измамите от истинските кампании за набиране на средства се усложнява допълнително от факта, че всеки човек може да създаде онлайн кампания за набиране на средства и да твърди, че има най-добри намерения, което остава под въпрос.

Само в PayPal съществуват множество кампании за набиране на средства за настоящата кауза. Как да различите измамната от истинската?

В някои други случаи наблюдавахме отделни потребители на Twitter, които насочваха дарителите към личните си връзки към PayPal.me и твърдяха, че събират средства за благородна кауза.

За щастие някои наблюдатели с остър поглед уловиха интересна подробност: PayPal не работи в Турция поне от 2016 г. Поради това потребителски акаунти в Twitter с „турски“ звучащи имена, които твърдят, че са базирани в Турция, но вместо това призовават дарителите да платят чрез PayPal, повдигат червен флаг.

Все пак имайте предвид, че законните благотворителни организации, които работят извън Турция, могат да изберат да използват PayPal, Venmo и други подобни платформи за плащане за реални усилия за набиране на средства, когато това е приложимо.

Например акаунтът във Venmo, на който се натъкнахме, изглежда принадлежи на Турската студентска асоциация на Калифорнийския университет в Бъркли, която според информация в социалните медии набира средства за жертвите на земетресението. Макар че това наистина може да е така, става все по-трудно да се провери лесно автентичността на такива акаунти и на всякакви имитиращи акаунти, които могат да се появят от престъпници.

За по-голяма яснота, не твърдим, че такива акаунти Venmo непременно са част от измама, но в същото време не сме в състояние да проверим тяхната автентичност. Ето защо дарителите трябва да проявяват дискретност, когато дават пари онлайн.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
17 март 2023

Поддръжката на Microsoft краква Windows на клие...

При неочакван обрат инженер по поддръжката на Microsoft прибягва до...
Бъдете социални
Още по темата
09/03/2023

ФБР предупреждава за кражба...

Според предупреждение на ФБР от четвъртък...
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
25/11/2022

Арестуваха 142 души при гло...

В резултат на координирани усилия на...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!