Масово използват PayPal и Twitter за измами с дарения за Турция

Измамниците се възползват от продължаващата хуманитарна криза в Турция и Сирия: този път крадат дарения, като злоупотребяват със законни платформи като PayPal и Twitter.

Тази седмица земетресения с висока степен на интензивност отнеха живота на повече от 15 000 души, причиниха значителни инфраструктурни щети и нарушиха мрежовата свързаност в целия регион на Близкия изток и Средиземноморието.

Тъй като правителствата, предприятията и благотворителните организации се активизират за набиране на средства и подпомагане на жертвите на това екологично бедствие, престъпниците не губят време, за да се насочат към нищо неподозиращите дарители.

Измама с цел набиране на средства злоупотребява с PayPal.com

Медиите установиха множество измами, които се извършват в Twitter и злоупотребяват с легитимни платформи като страниците за набиране на средства на PayPal, за да създават убедителни измамни уебсайтове и да събират средства от дарители, които се надяват да помогнат на жертвите на земетресението.

Една от измамите, например, се представя в Twitter като „Помощ за земетресението в Турция“. За да си придаде известна достоверност, акаунтът постоянно ретуитва новини от утвърдени новинарски агенции и правителствени служители:

Обърнете внимание обаче на връзката към PayPal в биографията на този акаунт. Това е най-добрата примамка – да насочи дарителите към истинския уебсайт PayPal.com, на който се намира страницата за набиране на средства:

https://www.paypal.com/pools/c/8RmZmKAxvQ

Оттогава фалшивият акаунт в Twitter е спрян, въпреки че  страницата за набиране на средства в PayPal все още е активна.

Това, което прави подобна измама особено убедителна, е, че вместо да използват отделен домейн за измама или фишинг,престъпниците използват надеждна платформа за плащания като PayPal. Разграничаването на измамите от истинските кампании за набиране на средства се усложнява допълнително от факта, че всеки човек може да създаде онлайн кампания за набиране на средства и да твърди, че има най-добри намерения, което остава под въпрос.

Само в PayPal съществуват множество кампании за набиране на средства за настоящата кауза. Как да различите измамната от истинската?

В някои други случаи наблюдавахме отделни потребители на Twitter, които насочваха дарителите към личните си връзки към PayPal.me и твърдяха, че събират средства за благородна кауза.

За щастие някои наблюдатели с остър поглед уловиха интересна подробност: PayPal не работи в Турция поне от 2016 г. Поради това потребителски акаунти в Twitter с „турски“ звучащи имена, които твърдят, че са базирани в Турция, но вместо това призовават дарителите да платят чрез PayPal, повдигат червен флаг.

Все пак имайте предвид, че законните благотворителни организации, които работят извън Турция, могат да изберат да използват PayPal, Venmo и други подобни платформи за плащане за реални усилия за набиране на средства, когато това е приложимо.

Например акаунтът във Venmo, на който се натъкнахме, изглежда принадлежи на Турската студентска асоциация на Калифорнийския университет в Бъркли, която според информация в социалните медии набира средства за жертвите на земетресението. Макар че това наистина може да е така, става все по-трудно да се провери лесно автентичността на такива акаунти и на всякакви имитиращи акаунти, които могат да се появят от престъпници.

За по-голяма яснота, не твърдим, че такива акаунти Venmo непременно са част от измама, но в същото време не сме в състояние да проверим тяхната автентичност. Ето защо дарителите трябва да проявяват дискретност, когато дават пари онлайн.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
Бъдете социални
Още по темата
04/09/2023

Метрото в Ню Йорк деактивир...

Нюйоркският Metropolitan Transportation Authority (MTA) деактивира...
04/09/2023

Нова измама за секстормоз "...

В момента се разпространява нова измама,...
22/08/2023

Реклама на Amazon в Google ...

Законно изглеждаща реклама на Amazon в...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!