Microsoft блокира изтеглянията на Windows 10 и Windows 11 за потребители в Русия без предупреждение, съобщиха местни новинарски издания.

Съобщава се, че  двете операционни системи (ОС) са недостъпни, когато потребителите в Русия се опитват да ги изтеглят от официални сървъри на Microsoft, но изтеглянето при използване на VPN, с IP адрес, зададен извън Русия, позволява то  да се осъществи.

Кореспондент на руската информационна агенция ТАСС казва, че потребителите са били посрещнати със съобщения за грешка 404, казвайки, че файлът или директорията не са намерени при опит за изтегляне на която и да е ОС.

Новинарската агенция съобщи, че Microsoft все още не е коментирала въпроса и компанията не е отговорила все още. Засега не е ясно дали ситуацията е „грешка“, както съобщава ТАСС, или това е умишлено решение, взето от Microsoft. Компанията взе решение в началото на конфликта между Русия и Украйна да спре продажбите в Русия и да предостави милиони хуманитарна помощ за Украйна, както и да удвои всички дарения, направени от служители на Microsoft.

„Като останалия свят, ние сме ужасени, ядосани и натъжени от изображенията и новините, идващи от войната в Украйна и осъждаме тази неоправдана, непредизвикана и незаконна инвазия на Русия“, каза Брад Смит, президент и заместник-председател на Microsoft. , по това време.

Първоначалните новини за неуспешно изтегляне бяха потвърдени от ИТ експерти, след като ТАСС съобщи за проблемите в неделя сутринта.

Въпреки че Microsoft не потвърди дали ситуацията е била грешка или умишлен акт, компанията е известна с  постоянните си усилия за задушаване на руските кибератаки срещу Украйна след избухването на конфликта по-рано тази година. Усилията на компанията включват разузнаване на заплахите – идентифициране на нови видове кибер инструменти, използвани от руските хакери, предоставяне на финансова помощ на Украйна и активни опити за намаляване на обхвата на руските държавни медии и спонсорирани от държавата кибератаки.

Big Tech вече се присъединиха към Microsoft в заемането на позиция срещу руската инвазия в Украйна с множество големи компании като Apple, Cisco, SAP, AMD, Intel и други, които публично се изтеглят от региона.

Други компании като Meta вече бяха забранени от самата Русия – Путин  определи компанията като „екстремистка организация“.

Според проучване от март тази година, по-голямата част от технологичните работници са за компаниите, които се изтеглят от Русия, въпреки че нивото на подкрепа варира значително в зависимост от бизнеса и държавата.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Хакери продават личните данни на над милиард ки...

Съобщава се, че хакери са откраднали данните на около един милиард ...
4 юли 2022

Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена ...
3 юли 2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години за изпълнение. Ето девет кратки,...
2 юли 2022

Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данн...

Най-добрите безплатни инструменти за премахване...

Пейзажът на заплахите за киберсигурността се развива и разширява вс...

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват, за да инстал...

Можете ли да получите част от колективното обез...

Facebook ще трябва да плати 90 милиона долара за колективно къдебно...
Бъдете социални
Още по темата
21/06/2022

Нови ъпдейти на Windows Ser...

Актуализациите на Windows Server този месец...
18/06/2022

8 години затвор за кражба н...

Мъж от Калифорния, който хакна хиляди...
15/06/2022

Засилват се атаките с Black...

Microsoft съобщи, че хакерите от  BlackCat...
Последно добавени
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
04/07/2022

Хакнаха акаунти на британск...

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия...
03/07/2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години...
Ключови думи