Microsoft дава на американските си служители неограничен отпуск

Промяната ще започне на 16 януари и следва други компании като Oracle и Salesforce

Microsoft дава на служителите  си в САЩ неограничен отпуск, присъединявайки се към други технологични гиганти, които въвеждат рядко срещаното предимство за персонала.

Според The Verge служителите са били уведомени за промяната в платената им почивка, когато Катлийн Хоган, главният директор по персонала на технологичния гигант, им е изпратила бележка на 11 януари. Промяната ще важи за служителите в САЩ, въпреки че няма да се прилага за почасовите работници.

Промяната, наречена от технологичния гигант „Discretionary Time Off“, ще започне на 16 януари и ще се прилага и за новите служители.

Освен това компанията ще предостави на служителите десет корпоративни празника, както и отпуск по болест, отпуск за отсъствие и отпуск за психично здраве.

Служителите, които не са използвали всичките си почивни дни, ще получат еднократно плащане през април.

„Начинът, времето и мястото, където вършим работата си, се промени драстично“, казва Хоган. „И тъй като се трансформирахме, модернизирането на нашата политика за отпуските към по-гъвкав модел беше естествена следваща стъпка.“

Не е ясно дали тази промяна ще бъде достъпна за служителите извън САЩ в бъдеще, въпреки че технологичният гигант заяви, че служителите извън САЩ ще запазят сегашните си обезщетения за отпуск поради различните закони в другите държави. Компанията също така заяви, че федералните и щатските закони за заплатите и работното време затрудняват предлагането на неограничен отпуск на почасовите работници.

„От 16 януари 2023г. Microsoft модернизира своята политика за отпуските към по-гъвкав модел и преминава към Discretionary Time Off (DTO)“, заяви говорител на Microsoft пред IT Pro. „Начинът, времето и мястото, където служителите вършат работата си, се промени драстично и DTO съответства на по-гъвкавите начини на работа.“

Говорителят добави, че инициативата не се отнася за Обединеното кралство и въобще извън САЩ.

Microsoft се присъединява към компании като Oracle, LinkedIn и Salesforce, които също предлагат неограничен отпуск за служителите. През май 2022 г. компанията също така почти удвои бюджета си за увеличение на заплатите на служителите. Компанията имаше за цел да задържи персонала и да помогне на служителите да се справят с инфлацията. Този ход обаче трябваше да засегне само работниците в началото и средата на кариерата.

„Организациите, които са въвели неограничен брой почивни дни, са установили, че организационната справедливост и възприемането на доверието в организацията могат да бъдат негативно повлияни“, казва пред IT Pro Огъстъс Викери, старши директор в Gartner HR Practice. „Служителите знаят, че отпускът наистина не може да бъде „неограничен“, а възможността за ползване на отпуск зависи от редица фактори, свързани с тяхната работа, натовареност, екипна култура и ръководител.

„Премахването на определения брой дни PTO може да доведе до това служителите да ползват по-малко свободно време като цяло и да увеличи различията между служителите по отношение на PTO, които те могат да ползват“, каза Викери.

Според проучване на Fortune, проведено сред 2000 работници, 50% от работниците в САЩ биха предпочели да имат неограничена почивка пред това да получават по-висока заплата. През март 2022 г. само 9% от работниците в САЩ са имали достъп до това предимство за служителите.

През 2019 г. Hiring Lab установи, че обявите за работа, в които се рекламира неограничен отпуск, са се увеличили със 178% между 2015 г. и 2019 г. – от 450 обяви на милион до 1300 обяви на милион. Технологичните длъжности, като например специалисти по данни или софтуерни инженери, също са шест до осем пъти по-склонни да предлагат това предимство в сравнение с други длъжности.

Почти трима от всеки четирима служители се отнасят положително към неограничената платена почивка, като 82,1% от тези, които вече са ползвали тези придобивки, се чувстват положително по отношение на тях, според проучване на Joblist от март 2022 г.

В САЩ обаче през годината преди публикуването на изследването служителите са ползвали средно 11 дни платен отпуск, което е само с един ден повече от считаната за минимална почивка от две седмици в страната.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
Бъдете социални
Още по темата
01/10/2023

Amazon изпраща имейли за по...

Amazon погрешно изпрати на клиентите имейли...
01/10/2023

NFL и CISA се стремят да п...

НФЛ разработва сценарии за Super Bowl...
28/09/2023

OilRig се насочва към израе...

Израелските организации са били обект на...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!