Microsoft дава на американските си служители неограничен отпуск

Промяната ще започне на 16 януари и следва други компании като Oracle и Salesforce

Microsoft дава на служителите  си в САЩ неограничен отпуск, присъединявайки се към други технологични гиганти, които въвеждат рядко срещаното предимство за персонала.

Според The Verge служителите са били уведомени за промяната в платената им почивка, когато Катлийн Хоган, главният директор по персонала на технологичния гигант, им е изпратила бележка на 11 януари. Промяната ще важи за служителите в САЩ, въпреки че няма да се прилага за почасовите работници.

Промяната, наречена от технологичния гигант „Discretionary Time Off“, ще започне на 16 януари и ще се прилага и за новите служители.

Освен това компанията ще предостави на служителите десет корпоративни празника, както и отпуск по болест, отпуск за отсъствие и отпуск за психично здраве.

Служителите, които не са използвали всичките си почивни дни, ще получат еднократно плащане през април.

„Начинът, времето и мястото, където вършим работата си, се промени драстично“, казва Хоган. „И тъй като се трансформирахме, модернизирането на нашата политика за отпуските към по-гъвкав модел беше естествена следваща стъпка.“

Не е ясно дали тази промяна ще бъде достъпна за служителите извън САЩ в бъдеще, въпреки че технологичният гигант заяви, че служителите извън САЩ ще запазят сегашните си обезщетения за отпуск поради различните закони в другите държави. Компанията също така заяви, че федералните и щатските закони за заплатите и работното време затрудняват предлагането на неограничен отпуск на почасовите работници.

„От 16 януари 2023г. Microsoft модернизира своята политика за отпуските към по-гъвкав модел и преминава към Discretionary Time Off (DTO)“, заяви говорител на Microsoft пред IT Pro. „Начинът, времето и мястото, където служителите вършат работата си, се промени драстично и DTO съответства на по-гъвкавите начини на работа.“

Говорителят добави, че инициативата не се отнася за Обединеното кралство и въобще извън САЩ.

Microsoft се присъединява към компании като Oracle, LinkedIn и Salesforce, които също предлагат неограничен отпуск за служителите. През май 2022 г. компанията също така почти удвои бюджета си за увеличение на заплатите на служителите. Компанията имаше за цел да задържи персонала и да помогне на служителите да се справят с инфлацията. Този ход обаче трябваше да засегне само работниците в началото и средата на кариерата.

„Организациите, които са въвели неограничен брой почивни дни, са установили, че организационната справедливост и възприемането на доверието в организацията могат да бъдат негативно повлияни“, казва пред IT Pro Огъстъс Викери, старши директор в Gartner HR Practice. „Служителите знаят, че отпускът наистина не може да бъде „неограничен“, а възможността за ползване на отпуск зависи от редица фактори, свързани с тяхната работа, натовареност, екипна култура и ръководител.

„Премахването на определения брой дни PTO може да доведе до това служителите да ползват по-малко свободно време като цяло и да увеличи различията между служителите по отношение на PTO, които те могат да ползват“, каза Викери.

Според проучване на Fortune, проведено сред 2000 работници, 50% от работниците в САЩ биха предпочели да имат неограничена почивка пред това да получават по-висока заплата. През март 2022 г. само 9% от работниците в САЩ са имали достъп до това предимство за служителите.

През 2019 г. Hiring Lab установи, че обявите за работа, в които се рекламира неограничен отпуск, са се увеличили със 178% между 2015 г. и 2019 г. – от 450 обяви на милион до 1300 обяви на милион. Технологичните длъжности, като например специалисти по данни или софтуерни инженери, също са шест до осем пъти по-склонни да предлагат това предимство в сравнение с други длъжности.

Почти трима от всеки четирима служители се отнасят положително към неограничената платена почивка, като 82,1% от тези, които вече са ползвали тези придобивки, се чувстват положително по отношение на тях, според проучване на Joblist от март 2022 г.

В САЩ обаче през годината преди публикуването на изследването служителите са ползвали средно 11 дни платен отпуск, което е само с един ден повече от считаната за минимална почивка от две седмици в страната.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
Бъдете социални
Още по темата
01/02/2023

Microsoft спря продажбата н...

Слагайки край на една епоха, Microsoft...
30/01/2023

САЩ: Списъкът със забрана з...

Списъкът на САЩ с лица със ...
28/01/2023

Награда от 10 млн. долара з...

Днес Държавният департамент на САЩ предложи...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!