Microsoft предупреждава за атаки, използващи критична уязвимост в PaperCut

Ирански национални групировки вече са се присъединили към финансово мотивирани хакери в активното използване на критичен недостатък в софтуера за управление на печата PaperCut, разкри Microsoft през уикенда.

Екипът за разузнаване на заплахите на технологичния гигант заяви, че е наблюдавал, че както Mango Sandstorm (Mercury), така и Mint Sandstorm (Phosphorus) използват оръжието CVE-2023-27350 в своите операции за постигане на първоначален достъп.

„Тази дейност показва продължаващата способност на Mint Sandstorm бързо да включва [proof-of-concept] експлойти в своите операции“, заяви Microsoft в поредица от туитове.

От друга страна, за дейността по експлоатиране на CVE-2023-27350, свързана с Mango Sandstorm, се казва, че е в долния край на спектъра, като спонсорираната от държавата група „използва инструменти от предишни прониквания, за да се свърже с инфраструктурата си C2“.

Струва си да се отбележи, че Mango Sandstorm е свързан с Министерството на разузнаването и сигурността на Иран (MOIS), а Mint Sandstorm – с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Продължаващата атака идва седмици след като Microsoft потвърди участието на Lace Tempest – киберпрестъпна банда, която се припокрива с други хакерски групи като FIN11, TA505 и Evil Corp, в злоупотребата с дефекта за доставяне на рансъмуер Cl0p и LockBit.

CVE-2023-27350 (CVSS оценка: 9,8) се отнася до критичен недостатък в инсталациите на PaperCut MF и NG, който може да бъде използван от неупълномощен атакуващ за изпълнение на произволен код с привилегии на SYSTEM.

На 8 март 2023 г. PaperCut предостави кръпка. Инициативата Zero Day Initiative (ZDI) на Trend Micro, която откри и съобщи за проблема, се очаква да публикува повече техническа информация за него днес,  10 май 2023 г.

Нещо повече, миналата седмица фирмата за киберсигурност VulnCheck публикува подробности за нова линия на атака, която може да заобиколи съществуващите открития, позволявайки на противниците да се възползват безпрепятствено от дефекта.

Тъй като все повече нападатели скачат на вълната на експлоатация на PaperCut, за да пробият уязвими сървъри, е наложително организациите да действат бързо, за да приложат необходимите актуализации (версии 20.1.7, 21.2.11 и 22.0.9 и по-нови).

Разработката следва и доклад на Microsoft, който разкрива, че иранските хакерски групи все повече разчитат на нова тактика, която съчетава офанзивни кибероперации с многопосочни операции за оказване на влияние с цел „подхранване на геополитически промени в съответствие с целите на режима“.

Промяната съвпада с повишеното темпо на усвояване на новорегистрирани уязвимости, използването на компрометирани уебсайтове за командване и управление с цел по-добро прикриване на източника на атаките и използването на персонализирани инструменти и похвати за постигане на максимално въздействие.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...
Бъдете социални
Още по темата
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!