Microsoft предупреждава за атаки, използващи критична уязвимост в PaperCut

Ирански национални групировки вече са се присъединили към финансово мотивирани хакери в активното използване на критичен недостатък в софтуера за управление на печата PaperCut, разкри Microsoft през уикенда.

Екипът за разузнаване на заплахите на технологичния гигант заяви, че е наблюдавал, че както Mango Sandstorm (Mercury), така и Mint Sandstorm (Phosphorus) използват оръжието CVE-2023-27350 в своите операции за постигане на първоначален достъп.

„Тази дейност показва продължаващата способност на Mint Sandstorm бързо да включва [proof-of-concept] експлойти в своите операции“, заяви Microsoft в поредица от туитове.

От друга страна, за дейността по експлоатиране на CVE-2023-27350, свързана с Mango Sandstorm, се казва, че е в долния край на спектъра, като спонсорираната от държавата група „използва инструменти от предишни прониквания, за да се свърже с инфраструктурата си C2“.

Струва си да се отбележи, че Mango Sandstorm е свързан с Министерството на разузнаването и сигурността на Иран (MOIS), а Mint Sandstorm – с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Продължаващата атака идва седмици след като Microsoft потвърди участието на Lace Tempest – киберпрестъпна банда, която се припокрива с други хакерски групи като FIN11, TA505 и Evil Corp, в злоупотребата с дефекта за доставяне на рансъмуер Cl0p и LockBit.

CVE-2023-27350 (CVSS оценка: 9,8) се отнася до критичен недостатък в инсталациите на PaperCut MF и NG, който може да бъде използван от неупълномощен атакуващ за изпълнение на произволен код с привилегии на SYSTEM.

На 8 март 2023 г. PaperCut предостави кръпка. Инициативата Zero Day Initiative (ZDI) на Trend Micro, която откри и съобщи за проблема, се очаква да публикува повече техническа информация за него днес,  10 май 2023 г.

Нещо повече, миналата седмица фирмата за киберсигурност VulnCheck публикува подробности за нова линия на атака, която може да заобиколи съществуващите открития, позволявайки на противниците да се възползват безпрепятствено от дефекта.

Тъй като все повече нападатели скачат на вълната на експлоатация на PaperCut, за да пробият уязвими сървъри, е наложително организациите да действат бързо, за да приложат необходимите актуализации (версии 20.1.7, 21.2.11 и 22.0.9 и по-нови).

Разработката следва и доклад на Microsoft, който разкрива, че иранските хакерски групи все повече разчитат на нова тактика, която съчетава офанзивни кибероперации с многопосочни операции за оказване на влияние с цел „подхранване на геополитически промени в съответствие с целите на режима“.

Промяната съвпада с повишеното темпо на усвояване на новорегистрирани уязвимости, използването на компрометирани уебсайтове за командване и управление с цел по-добро прикриване на източника на атаките и използването на персонализирани инструменти и похвати за постигане на максимално въздействие.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
27/09/2023

Microsoft разпространява P...

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на...
22/09/2023

NCSC: Защо атаките за кибер...

44CON 2023 – Лондон – Според...
20/09/2023

Microsoft ще започне да изт...

Днес Microsoft съобщи, че API на...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!