Microsoft предупреждава за евентуални проблеми с принтирането

Microsoft предупреди, че  с незадъжителните аклтуализации за предварителен преглед от тази седмица, временното смекчаване, предоставено преди една година за справяне с проблеми с печатането на Windows Server на несъвместими устройства, ще бъде премахнато, което потенциално ще наруши принтирането.

Както Редмънд обясни миналата година, известен проблем може да причини грешки при печат и сканиране на множество версии на Windows Server след инсталиране на актуализациите за защита от юли 2021 г. на Windows домейн контролери (DC).

Известният проблем засяга принтери, скенери и многофункционални устройства, които не са съвместими с промените в защитата на CVE-2021-33764 и използват удостоверяване със смарт карта (PIV).

„Засегнатите устройства са принтери, скенери и многофункционални устройства, удостоверяващи смарт карти, които не поддържат нито Diffie-Hellman (DH) за обмен на ключове по време на PKINIT Kerberos удостоверяване, нито  поддръжка за des-ede3-cbc („тройна“ DES’) по време на заявката за Kerberos AS“, обясни Microsoft.

За щастие, според Microsoft, всички засегнати устройства за удостоверяване на смарт карти ще работят според очакванията и няма да бъдат засегнати, ако използват удостоверяване с потребителско име/парола.

Временното смекчаване е деактивирано в засегнатите версии на Windows Server

В четвъртък Microsoft каза, че временната корекция вече е деактивирана от незадължителните актуализации за предварителен преглед тази седмица на системите Windows Server 2019. Тази промяна ще доведе до грешки при печат и сканиране в среди на Windows с несъвместими устройства.

„От 21 юли 2022г. това временно смекчаване няма да може да се използва в актуализации на защитата. Актуализацията за предварителен преглед на Windows от юли 2022г. ще премахне временното смекчаване и ще изисква съвместими устройства за печат и сканиране“, казва компанията в центъра за съобщения на Windows.

Временното смекчаване  ще бъде премахнато от всички засегнати версии на Windows Server (Windows Server 2019, 2016, 2012 и 2008) до актуализациите за защита на Patch Tuesday следващия месец, които ще бъдат пуснати на 9 август 2022г.

„Всички актуализации, пуснати на този ден или по-късно, няма да могат да използват временното смекчаване“, обяснява Microsoft в актуализиран документ за поддръжка.

„Принтерите и скенерите, удостоверяващи смарт карти, трябва да са съвместими с раздел 3.2.1 от спецификацията RFC 4556, необходима за CVE-2021-33764 след инсталирането на тези актуализации или по-късно на домейн контролерите на Active Directory.“

За да намерят несъвместими устройства, които няма да успеят да бъдат удостоверени след инсталиране на актуализации от юли 2022г. или по-нови версии на Windows DC, администраторите трябва да проверят регистрационните файлове на своите Active Directory DC за одитни събития, идентифициращи несъвместими с RFC-4456 принтери, добавени след разполагане на актуализации на Windows Server от февруари 2022г.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

19 август 2022

Хакер открадна записите на 5,4 милиона потребит...

Хакерска атака удари Twitter, след като неизвестно лице успя да отк...
19 август 2022

Microsoft намалява цените за Teams Rooms

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането на Microsof...
18 август 2022

Pentesting или сканиране за уязвимости - каква ...

Pentesting и сканирането за уязвимости често се бъркат за една и съ...
16 август 2022

SOVA криптира Android устройства

Банковият троян SOVA Android продължава да се развива с нови функци...
15 август 2022

Излезе доклада на Verizon за нарушаване на данн...

Verizon е една от най-големите телекомуникационни компании в Северн...
11 август 2022

От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред бившите юноши на ...
Бъдете социални
Още по темата
19/08/2022

Microsoft намалява цените з...

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането...
08/08/2022

Microsoft Edge с по-добри н...

Microsoft пуска нова актуализация на Microsoft...
04/08/2022

Windows 11 Smart App Contro...

Smart App Control, функция за сигурност...
Последно добавени
19/08/2022

Хакер открадна записите на ...

Хакерска атака удари Twitter, след като...
19/08/2022

Microsoft намалява цените з...

Microsoft обяви основно преразглеждане на лицензирането...
18/08/2022

Pentesting или сканиране за...

Pentesting и сканирането за уязвимости често...
Ключови думи