Търсене
Close this search box.

Microsoft се отказва от таксите за излизане от Azure – дали Google и AWS са я принудили да го направи?

Майкрософт е последният от „тримата големи“ хиперскалeри, който се отказва от таксите за миграция към друг доставчик на облачни услуги, но експертите изразяват съмнение колко важен ще бъде този ход.

Microsoft обяви, че ще позволи неограничен безплатен трансфер на данни от своята екосистема Azure за клиенти, които искат да сменят доставчика на облачни услуги.

Този ход идва, след като други гиганти в областта на облачните услуги – Google и AWS – обявиха, че ще премахнат таксите за изходящи данни по-рано през 2024 г. Изглежда, че и трите компании правят това в подготовка за предстоящия Европейски закон за данните, който се стреми да ограничи блокирането на доставчиците при задушаването на конкуренцията на пазара на облачни услуги.

Подобно на AWS, Microsoft Azure по-рано предлагаше първите 100 GB изходящи данни на месец безплатно за всички клиенти, независимо от това в кой регион на Azure се намират.

Сега клиентите ще могат да прехвърлят неограничено количество данни от своята среда Azure и да мигрират към друг доставчик на облачни услуги по свое желание.

Публикацията в блога на Microsoft, в която се обявява промяната в политиката, включва изявление за ангажимента на фирмата да подкрепя избора на клиентите и очертава как клиентите могат да мигрират своите облачни услуги.

Клиентите, които искат да изнесат всичките си данни от Azure, ще трябва да създадат заявка за поддръжка, като предоставят своя идентификационен номер на абонамент и приблизителна оценка на обема на данните, които трябва да бъдат прехвърлени.

След това клиентът ще разполага с 60 дни, за да изтегли данните си, като ще понесе обичайните такси, и ще трябва да отмени всички абонаменти за Azure, свързани с акаунта.

След това клиентите могат да се свържат с поддръжката на Azure, за да поискат да получат кредит на ниво фактура за платените от тях такси за егрегиране.

По този начин, подобно на политиката на Google, Microsoft ще позволи безплатна миграция в облака само на клиенти, които искат да сменят доставчика на облачни услуги на едро и да анулират всички свои съществуващи акаунти.

От друга страна, AWS не включва изискване за анулиране, за да могат клиентите да се възползват от безплатните прехвърляния на данни от екосистемата.

Microsoft се равнява с AWS и Google, но колко голям е проблемът с блокирането в облака?

Решението на Microsoft да се откаже от таксите за излизане изглеждаше неизбежно, като се има предвид, че и двамата ѝ водещи конкуренти на пазара на изчисления в облак удариха на камък в това отношение.

В разговор с ITPro по-рано този месец вицепрезидентът на Gartner Сид Наг заяви, че е очаквал Microsoft да последва примера на Google и AWS след техните стъпки в тази област.

Наг отбеляза специфичния език в съобщението на Google, който изглеждаше, че изтъква Microsoft, като се отнасяше до „прекалено ограничителни условия на договорите или наказателни лицензионни практики“.

Google не е единственият, който изтъква антиконкурентни практики от страна на облачното подразделение на Microsoft – британският комуникационен регулатор Ofcom също посочи хиперскалера.

Органът за защита на конкуренцията и пазара на Обединеното кралство (CMA) започна разследване на облачната индустрия през октомври 2023 г.

В съобщението се изтъкват таксите за излизане, отстъпките за доставчиците и техническите пречки за смяна на екосистемите като основен фокус на разследването, като се прави позоваване на доклад на Ofcom, в който се изразява загриженост относно лицензионните практики на някои доставчици на облачни услуги, „по-специално на Microsoft“.

Наг предполага, че това е скритият мотив за ранните действия на Google, като предполага, че решението е свързано по-скоро с оказване на натиск върху конкурента, отколкото с увеличаване на потребителския избор в областта на облачните услуги.

Според Наг блокирането на доставчиците на облачни услуги не е толкова широко разпространен проблем, колкото мнозина го представят, но според него преминаването към облачна екосистема е голямо решение, което изисква стриктно планиране.

В този смисъл отпадането на таксите за излизане от облака при миграция на едро не е „сребърният куршум“ за реализиране на бъдещето на многооблачните облаци.

„Мисля, че историята с блокирането на доставчика е пресилена… Не се преминава към облак, без да се обмисли преместването, това е много добре обмислен и внимателно планиран процес.“

Наг твърди, че тези ходове имат повече общо с маркетинга, отколкото с материалните подобрения за клиентите, които все още ще трябва да свършат сериозно количество работа по конфигуриране и интегриране при смяна на доставчика.

„Като цяло не смятам, че има проблем с блокирането на доставчика. Това е хубаво да се говори, но на практика не мисля, че се случва, особено в днешния свят, в който не можеш просто случайно да влезеш в облачен доставчик, без да го обмислиш“, обясни той.

„В действителност колко често хората действително се преместват или решават да се преместят и след това откриват, че таксите са пречка? Не мисля, че това се случва често, но случва ли се? Разбира се, че се случва. Но дали се случва на едро? Не мисля, че се случва.“

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
17 април 2024

Пробивът на паролите в Sisense предизвиква "зло...

Експертите се опасяват, че компрометирането на Sisense, който разпо...
16 април 2024

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долар...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски долара въздействие върху ...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
17/04/2024

Последни тенденции при злов...

В днешната дигитална ера киберсигурността се...
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!