Търсене
Close this search box.

Microsoft ще започне да изтегля Exchange Web Services през октомври 2026 г.

Днес Microsoft съобщи, че API на Exchange Web Services (EWS) за Exchange Online и Office 365 ще бъде изтеглен след около три години.

EWS е междуплатформен приложен програмен интерфейс, който може да се използва за разработване на приложения за достъп до елементи от пощенската кутия, като например имейл съобщения, срещи и контакти.

Тези ресурси могат да бъдат извличани от различни източници, включително Exchange Online, Exchange Online като част от Office 365 и локални издания на Exchange (като се започне от Exchange Server 2007).

„Днес обявяваме, че на 1 октомври 2026 г. ще започнем да блокираме заявките за EWS от приложения, които не са на Microsoft, към Exchange Online“, заяви екипът на Exchange във вторник.

„Въпреки че компонентите на услугата EWS ще продължат да получават актуализации за сигурност и някои актуализации, които не са свързани със сигурността, дизайнът и функциите на продукта ще останат непроменени. Тази промяна се отнася също така и за EWS SDK за Java и .NET.“

Важно е да се отбележи, че оттеглянето на EWS се отнася само за Microsoft 365 и Exchange Online във всички среди.

Не се правят промени в EWS в рамките на Exchange Server, а корекциите, направени в Exchange Online, няма да окажат влияние върху Outlook за Windows или Mac, Teams или други продукти на Microsoft.

Компонентите на EWS ще продължат да получават актуализации за сигурност, както и някои актуализации, които не са свързани със сигурността. Няма обаче да има промени в дизайна или функциите на продукта.

Както обясниха още от Редмънд, този преход се отнася и до комплектите за разработка на софтуер (SDK) за EWS както за Java, така и за .NET.

Съветваме разработчиците да преминат към Graph API

Microsoft посъветва разработчиците, използващи EWS API, да преминат към Microsoft Graph API до пенсионирането, тъй като той ще им осигури достъп и до данни от Exchange Online.

Компанията обаче също така предупреди разработчиците за някои пропуски във функциите на EWS и Microsoft Graph, като най-важните от тях включват липса на достъп до архивни пощенски кутии, липса на информация, свързана с папки, и конфигурация на потребителите, липса на възможности за управление на Exchange Online и липса на достъп на приложения от трети страни до публични папки на Exchange Online.

Екипът на Exchange казва, че работи по преодоляването на пропуските във функционалността; в някои случаи обаче разработчиците може да се наложи да намерят алтернативи на функциите, които няма да бъдат включени в Graph API.

„Разбираме, че подобни промени могат да причинят известно неудобство, но сме уверени, че това ще осигури по-сигурно, надеждно и производително изживяване“, добави екипът на Exchange.

„Ще публикуваме редовни съобщения с напредването към този краен срок, за да помогнем на засегнатите  да определят използването на EWS. Предварително ви благодарим, че актуализирате и отваряте приложенията си за по-широк набор от полезни и интелигентни функции на Microsoft Graph.“

Днешното съобщение следва първоначалното, направено през август 2018 г., когато компанията предупреди разработчиците, че ще спре да инвестира ресурси в EWS API за Exchange Online.

Три години по-късно, през октомври 2021 г., от Редмънд заявиха, че са изчерпани 25-те най-малко използвани API на EWS за Exchange Online. През март 2022 г. тя също така премахна поддръжката на тези изчерпани API от съображения за сигурност.

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
21 юни 2024

Хакери на Хамас шпионират Палестина и Египет

Хакери, свързани с Хамас, са замесени в пет кампании за кибершпиона...
Бъдете социални
Още по темата
20/06/2024

Сериозна уязвимост на Phoen...

Стотици модели компютри и сървъри, които...
17/06/2024

Microsoft поправи безкликов...

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите,...
16/06/2024

Редмънд обяви големи промен...

Microsoft обяви нови подобрения на киберсигурността...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!