Търсене
Close this search box.

Microsoft Sysmon вече открива кога се създават изпълними файлове

Microsoft пусна Sysmon 15, като го превърна в защитен процес и добави новата опция „FileExecutableDetected“ за регистриране на създаването на изпълними файлове.

За тези, които не са запознати със Sysmon (или System Monitor), това е безплатен инструмент на Microsoft Sysinternals, който може да следи и блокира злонамерена/подозрителна дейност и да регистрира събития в дневника на събитията на Windows.

По подразбиране Sysmon следи основни събития, като създаване на нови процеси и прекратяване на процеси. Възможно е обаче да се създадат разширени конфигурационни файлове, които ви позволяват да наблюдавате различни поведения, като например изтриване на файлове, промени в клипборда на Windows и откриване и блокиране на унищожаването на файлове.

Потребителите могат да намерят пълния списък на директивите в схемата на Sysmon, която може да се види, като се изпълни командата sysmon -s от командния ред.

Вчера Microsoft пусна на пазара Sysmon 15.0, който включва две нови функции – втвърдяване на програмата чрез превръщането й в защитен процес и възможност за откриване при създаване на изпълними файлове в наблюдаваната система.

Sysmon вече е защитен процес

Тъй като Sysmon обикновено се използва за откриване на злонамерено поведение, в интерес на участниците в заплахите е да подправят или деактивират софтуера.

С тази версия Microsoft преобразува изпълнимия файл Sysmon.exe в защитен процес, за да предотврати инжектирането на зловреден код в процеса.

„В Windows 8.1 е въведена нова концепция за защитена услуга, която позволява услугите за борба със зловреден софтуер в потребителски режим да се стартират като защитена услуга“, се обяснява в статия на Microsoft за тази функция.

„След като услугата бъде стартирана като защитена, Windows използва целостта на кода, за да позволи само на доверен код да се зареди в защитената услуга. Windows също така защитава тези процеси от инжектиране на код и други атаки от администраторски процеси.“

След като Sysmon е стартиран, можете да видите, че той е защитен процес, като използвате Process Explorer и разгледате неговите свойства за сигурност, както е показано по-долу.

Научете повече за Sysmon

Sysmon е усъвършенстван инструмент за наблюдение на мрежата с множество директиви, които ви позволяват да създавате конфигурационни файлове, отговарящи на нуждите на вашата организация.

Поради сложността на програмата е силно препоръчително да прочетете документацията на Sysmon и да си поиграете с опциите за конфигуриране, за да видите как работят различните директиви.

За съжаление Sysmon не е добре документирана програма, което налага потребителите да провеждат опити и грешки, за да тестват функциите и да видят какви събития се записват в дневника на събитията.

Добрата новина е, че Sysmon няма да зареди неправилно конфигуриран конфигурационен файл, така че ако при зареждането на Sysmon видите съобщение „Configuration file validated“ (Конфигурационният файл е валидиран), знайте, че поне сте на прав път.

Трябва да четете и публикациите в блога на Olaf Hartong за Sysmon, тъй като той документира новите функции в момента на пускането им.

И накрая, администраторите могат да използват или да прочетат предварително подготвените конфигурационни файлове на Sysmon от Florian Roth и SwiftOnSecurity, за да видят как могат да се използват директивите за блокиране на зловреден софтуер.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
23/07/2024

Google се отказа от плана с...

Google се отказа от плана си...
22/07/2024

Осмисляне на глобалното пре...

Скорошният глобален ИТ срив, засегнал потребителите...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!