Търсене
Close this search box.

Мрежата за гости

Wi-Fi за гости се отнася до отделна безжична мрежа, която осигурява достъп до интернет за гости или посетители, като ги изолира от основната мрежа на домакина. Обикновено се използва в домове, фирми и обществени места за повишаване на сигурността, управление на мрежовите ресурси и осигуряване на удобен начин за достъп на гостите до интернет, без да се компрометира основната мрежа.

Ваш приятел ви е на гости и ви пита за паролата за Wi-Fi. Изглежда безобидно, нали? Познавате този човек и му се доверявате в мрежата си. Дори и така, тази споделена информация може да доведе до нарушаване на сигурността на данните и да компрометира всички устройства, свързани към мрежата, без да знаете и двамата.

Най-лесният начин да избегнете тази грешна стъпка е като създадете Wi-Fi мрежа за гости. Предоставянето на различна точка за достъп на гостите и уязвимите устройства може да предотврати случайни кибератаки. Разгледайте какво представлява мрежата за гости, защо е важна и как да я настроите ръчно в пет прости стъпки.

Какво е Wi-Fi мрежа за гости?

Под Wi-Fi за гости се разбира отделна безжична мрежа, която осигурява достъп до интернет за гости или посетители, като ги държи изолирани от основната мрежа на домакина. Тя обикновено се използва в домове, фирми и обществени места за повишаване на сигурността, управление на мрежовите ресурси и осигуряване на удобен начин за достъп на гостите до интернет, без да се компрометира основната мрежа.

Устройствата, свързани към Wi-Fi мрежата за гости, обикновено са изолирани от устройствата в основната мрежа на домакина. Тази изолация помага за предотвратяване на неоторизиран достъп до чувствителна информация и ресурси.

Защо ви е необходим Wi-Fi за гости?

Ако гостите се свържат с основната ви Wi-Fi мрежа, те могат неволно да получат достъп до споделени файлове, принтери или други устройства. Това може да доведе до неоторизиран достъп до поверителна информация.

Можете да изолирате гостите си от основната мрежа, като създадете отделна Wi-Fi мрежа за гости. Двете различни мрежи гарантират, че гостите няма да могат неволно да въведат зловреден софтуер или да компрометират вашите устройства или данни по какъвто и да е начин.

Освен това със специалната мрежа за гости можете да контролирате и ограничавате широчината на честотната лента, за да избегнете евентуални превишения в акаунта си.

Как да настроите Wi-Fi мрежа за гости

Често създаването на Wi-Fi мрежа за гости е толкова просто, колкото да промените предпочитанията си. Повечето маршрутизатори ви позволяват да добавяте мрежи, като просто влезете в настройките на администратора. Нека разгледаме стъпките за настройка на Wi-Fi за гости.

Ръчен достъп до настройките на маршрутизатора (рутера)

Съвременните маршрутизатори разполагат с опции за персонализиране на Wi-Fi достъпа за гости, като например задаване на това колко гости могат да имат достъп до мрежата, времето, в което могат да бъдат свързани, и излъчването на мрежата за автоматично свързване. Следвайте стъпките по-долу, за да актуализирате настройките на маршрутизатора си и да добавите мрежа за гости.

Стъпка 1: Намерете маршрутизатора в браузъра си. Намерете IP адреса на маршрутизатора си в ръководството за потребителя или на гърба на маршрутизатора и го въведете в лентата за търсене на браузъра си.

step-1-guest-wifi

Стъпка 2: Влезте в рутера си с администраторски достъп.step-2-guest-wifi
Стъпка 3: Променете съществуващите мрежови настройки. Намерете настройките на безжичната мрежа или настройките на маршрутизатора си и изберете опцията за разрешаване на мрежа или достъп за гости.
Стъпка 4: Задайте името на мрежата. След като разрешите Wi-Fi за гости, задайте името на мрежата в полетоSSID. По подразбиране повечето маршрутизатори ще добавят “-guest” в края на съществуващото име на мрежата.step-3-4-guest-wifi
Стъпка 5: Конфигурирайте настройките на мрежата за гости. Добавете нова парола и метод за сигурност на мрежата (WPA или WPA2). Уверете се, че сте забранили на гостите да имат достъп до основната мрежа и настройки.

step-5-guest-wifi

Безопасна ли е Wi-Fi мрежата за гости?

Wi-Fi за гости е най-безопасният начин да предоставите на посетителите си достъп до интернет чрез съществуващата ви мрежа. Когато настройвате Wi-Fi мрежа за гости, създавате отделен сегмент или подмрежа в рамките на цялостната си домашна мрежа. Основната ви домашна мрежа и мрежата за гости съществуват като отделни единици, всяка със собствен набор от IP адреси.

Ако гостите ви влязат в основната мрежа с компрометирано или заразено със зловреден софтуер устройство, вирусът може да се разпространи до домашните ви устройства, свързани към Wi-Fi. Ако обаче компрометираното устройство е свързано към Wi-Fi за гости, вирусът или злонамереният софтуер не може да проникне в домашната ви мрежа.

Освен това Wi-Fi мрежата за гости осигурява още едно ниво на защита за IoT уредите, включително интелигентните телевизори, които са по-податливи на уязвимости в сигурността.

Нуждаете ли се от парола за Wi-Fi за гости?

Всички Wi-Fi мрежи трябва да имат парола, за да се забрани свързването на непознати устройства. Докато основната ви мрежа трябва да има по-сложна парола, паролата за Wi-Fi за гости може да бъде проста – нещо, което е лесно да се сподели и да се промени при необходимост.

Как да видя кои устройства са свързани към моята Wi-Fi мрежа?

Можете да видите кои устройства са открили вашата Wi-Fi мрежа и са се свързали с нея, като използвате уеб интерфейса на рутера. Ако подозирате, че неизвестни устройства са получили достъп до мрежата ви, можете да ги премахнете чрез интерфейса.

guest-wifi-connected

Ако не разпознавате устройствата, изброени в уеб интерфейса на маршрутизатора, променете паролата за Wi-Fi. Това ще наложи всички връзки да въведат отново новата парола, преди да им бъде разрешен отново достъп до мрежата.

Конфигурирането на Wi-Fi за гости и уязвими интелигентни устройства добавя допълнително ниво на сигурност към основната ви мрежа. Вирусите често остават незабелязани, като основната им цел е да заразят възможно най-много устройства. Като създавате различна точка за достъп до Wi-Fi, вие действате проактивно срещу възможни кибератаки във вашата мрежа.

Инвестирайте в надежден антивирусен софтуер и осигурете цялостна защита срещу вируси за постоянна безопасност на свързаните ви устройства.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
Бъдете социални
Още по темата
17/06/2024

ASUS предупреждава за пробл...

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера,...
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
13/06/2024

Рискове, свързани с OAuth: ...

Вече сме твърде добре запознати с...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!