Търсене
Close this search box.

MSSQL под обстрел от рансъмуера FreeWorld

Открита е кампания за кибератака, която компрометира изложени на риск бази данни на Microsoft SQL Server (MSSQL) и използва атаки с груба сила, за да достави рансъмуер и полезен товар на Cobalt Strike.

Според разследване на Securonix типичната последователност на атаката, наблюдавана при тази кампания, започва с грубо насилване на достъпа до изложените бази данни MSSQL. След първоначалното проникване нападателите разширяват позициите си в целевата система и използват MSSQL като плацдарм за пускане на няколко различни полезни товара, включително троянски коне за отдалечен достъп (RAT) и нов вариант на Mimic ransomware, наречен „FreeWorld“, наречен така заради включването на думата „FreeWorld“ в имената на двоичните файлове, файла с инструкции за откуп, наречен FreeWorld-Contact.txt, и разширението на ransomware, което е „.FreeWorldEncryption“.

Нападателите също така създават отдалечен SMB дял, за да монтират директория, в която се намират техните инструменти, включващи агент за управление и контрол Cobalt Strike (srv.exe) и AnyDesk; те разполагат и със скенер на мрежови портове и Mimikatz, за да изхвърлят данни и да се движат странично в мрежата. И накрая, участниците в заплахата извършват и промени в конфигурацията – от създаване и модифициране на потребители до промени в регистрите, за да влошат защитата.

Securonix нарича кампанията „DB#JAMMER“ и изследователският екип заяви, че тя показва „високо ниво на сложност“ по отношение на използването от страна на нападателя на инструментална инфраструктура и полезен товар, както и на бързото ѝ изпълнение.

„Някои от тези инструменти включват софтуер за преброяване, полезен товар на RAT, софтуер за експлоатация и кражба на пълномощия и накрая полезен товар на ransomware“, отбелязват изследователите от Securonix в доклада.

„Това не е нещо, което сме виждали често, и това, което наистина отличава тази последователност от атаки, са обширните инструменти и инфраструктура, използвани  заплахата“, казва Олег Колесников, вицепрезидент на отдела за изследване на заплахите и киберсигурността в Securonix.

Колесников посочва, че кампанията все още е в ход, но по негова преценка на сегашния етап тя е сравнително целенасочена.

„Текущата ни оценка на този етап е, че нивото на риска е средно до високо, защото има някои признаци, че векторите за проникване, използвани от нападателите, не са ограничени до MSSQL“, добавя той.

Откриването на тази последна заплаха идва в момент, когато ransomware е на път да стане жертва на повече организации през 2023 г., като нападателите бързо ескалират атаките, за да нанесат широкомащабни щети, преди защитниците дори да успеят да открият инфекцията.

Поддържане на сигурността на MSSQL

Колесников съветва предприятията да намалят повърхността си на атака, свързана с услугите на MSSQL, като ограничат излагането им на интернет и, ако е възможно – пострадалите сървъри за бази данни на MSSQL са имали външни връзки и слаби идентификационни данни за акаунти, предупреждават изследователите – и са популярни повторни цели. В един от случаите, наблюдавани от изследователите на AhnLab, идентификационните данни за нарушен MSSQL сървър са били компрометирани от няколко банди, оставяйки следи от различни щамове на ransomware, Remcos RAT и coinminers.

„Освен това екипите по сигурността трябва да разберат и да приложат защити, свързани с хода на атаката и поведението, използвано от злонамерените извършители“, казва той, включително ограничаване на използването на xp_cmdshell като част от стандартната им оперативна процедура. Докладът също така препоръчва на организациите да наблюдават често срещаните директории за съхранение на зловреден софтуер, по-специално „C:\Windows\Temp“, и да внедряват допълнително регистриране на ниво процес, като например Sysmon и PowerShell за допълнително покритие на откриването на логове.

Злонамерената дейност, насочена към уязвими SQL сървъри, е нараснала със 174% в сравнение с 2022 г., открива доклад от юли на Palo Alto –  Unit 42.

Източник: DARKReading

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...
Бъдете социални
Още по темата
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

NIS 2: Въвеждане на по-стро...

Новата директива на ЕС NIS 2...
23/07/2024

Арестуваха тийнейджър за вр...

Властите възнамеряват да изпратят послание на...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!