Търсене
Close this search box.

MSSQL под обстрел от рансъмуера FreeWorld

Открита е кампания за кибератака, която компрометира изложени на риск бази данни на Microsoft SQL Server (MSSQL) и използва атаки с груба сила, за да достави рансъмуер и полезен товар на Cobalt Strike.

Според разследване на Securonix типичната последователност на атаката, наблюдавана при тази кампания, започва с грубо насилване на достъпа до изложените бази данни MSSQL. След първоначалното проникване нападателите разширяват позициите си в целевата система и използват MSSQL като плацдарм за пускане на няколко различни полезни товара, включително троянски коне за отдалечен достъп (RAT) и нов вариант на Mimic ransomware, наречен „FreeWorld“, наречен така заради включването на думата „FreeWorld“ в имената на двоичните файлове, файла с инструкции за откуп, наречен FreeWorld-Contact.txt, и разширението на ransomware, което е „.FreeWorldEncryption“.

Нападателите също така създават отдалечен SMB дял, за да монтират директория, в която се намират техните инструменти, включващи агент за управление и контрол Cobalt Strike (srv.exe) и AnyDesk; те разполагат и със скенер на мрежови портове и Mimikatz, за да изхвърлят данни и да се движат странично в мрежата. И накрая, участниците в заплахата извършват и промени в конфигурацията – от създаване и модифициране на потребители до промени в регистрите, за да влошат защитата.

Securonix нарича кампанията „DB#JAMMER“ и изследователският екип заяви, че тя показва „високо ниво на сложност“ по отношение на използването от страна на нападателя на инструментална инфраструктура и полезен товар, както и на бързото ѝ изпълнение.

„Някои от тези инструменти включват софтуер за преброяване, полезен товар на RAT, софтуер за експлоатация и кражба на пълномощия и накрая полезен товар на ransomware“, отбелязват изследователите от Securonix в доклада.

„Това не е нещо, което сме виждали често, и това, което наистина отличава тази последователност от атаки, са обширните инструменти и инфраструктура, използвани  заплахата“, казва Олег Колесников, вицепрезидент на отдела за изследване на заплахите и киберсигурността в Securonix.

Колесников посочва, че кампанията все още е в ход, но по негова преценка на сегашния етап тя е сравнително целенасочена.

„Текущата ни оценка на този етап е, че нивото на риска е средно до високо, защото има някои признаци, че векторите за проникване, използвани от нападателите, не са ограничени до MSSQL“, добавя той.

Откриването на тази последна заплаха идва в момент, когато ransomware е на път да стане жертва на повече организации през 2023 г., като нападателите бързо ескалират атаките, за да нанесат широкомащабни щети, преди защитниците дори да успеят да открият инфекцията.

Поддържане на сигурността на MSSQL

Колесников съветва предприятията да намалят повърхността си на атака, свързана с услугите на MSSQL, като ограничат излагането им на интернет и, ако е възможно – пострадалите сървъри за бази данни на MSSQL са имали външни връзки и слаби идентификационни данни за акаунти, предупреждават изследователите – и са популярни повторни цели. В един от случаите, наблюдавани от изследователите на AhnLab, идентификационните данни за нарушен MSSQL сървър са били компрометирани от няколко банди, оставяйки следи от различни щамове на ransomware, Remcos RAT и coinminers.

„Освен това екипите по сигурността трябва да разберат и да приложат защити, свързани с хода на атаката и поведението, използвано от злонамерените извършители“, казва той, включително ограничаване на използването на xp_cmdshell като част от стандартната им оперативна процедура. Докладът също така препоръчва на организациите да наблюдават често срещаните директории за съхранение на зловреден софтуер, по-специално „C:\Windows\Temp“, и да внедряват допълнително регистриране на ниво процес, като например Sysmon и PowerShell за допълнително покритие на откриването на логове.

Злонамерената дейност, насочена към уязвими SQL сървъри, е нараснала със 174% в сравнение с 2022 г., открива доклад от юли на Palo Alto –  Unit 42.

Източник: DARKReading

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
Бъдете социални
Още по темата
11/04/2024

10 млн. долара рекет за Hoy...

Неотдавнашната кибератака срещу Hoya Corporation, за...
11/04/2024

Panera Bread подхранва подо...

Веригата ресторанти не е предоставила никаква...
09/04/2024

Спад на атаките с рансъмуер...

През 2023 г. секторът на ransomware...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!