Търсене
Close this search box.

Най-добрите практики за киберсигурност на малките и средните предприятия през 2024 г.

В постоянно развиващия се цифров пейзаж киберзаплахите, като фишинг, рансъмуер и нарушаване на сигурността на данните, представляват риск, особено за малките предприятия. Прилагането на ефективна киберсигурност е сложно и изисква многопластов подход с автоматизирани инструменти. Малките и средните предприятия могат да се затруднят поради ограничения във времето и експертните познания. Въпреки това са налични множество ресурси и най-добри практики, които да ги насочат към справяне с предизвикателствата на киберсигурността и защита на интересите им през втората пловина на  2024 г.

Цифровата среда винаги се променя, а заедно с нея и многобройните заплахи, които могат да причинят значителни щети на предприятията и тяхната онлайн репутация. В наши дни фишинг атаките, атаките с цел получаване на откуп и нарушенията на сигурността на данните се усещат като почти постоянни и макар да вредят на много предприятия, те са особено разпространени сред малките предприятия.

Киберсигурността обещава да се справи с тези проблеми и да ги смекчи, но в наши дни повишаването на сигурността далеч не е толкова просто. От съществено значение е многопластов подход, допълнен с няколко инструмента и автоматизирани практики за рационализиране на трудните процеси и избягване на потенциално вредни човешки грешки.

Това може да бъде трудно постижимо за малките и средните предприятия, тъй като много от тях нямат време или опит за прилагане на най-въздействащите съвременни стратегии за киберсигурност. За щастие, има много налични ресурси.

Не сте сигурни откъде да започнете или кои решения да изпробвате? По-долу сме посочили най-добрите практики за киберсигурност за малки предприятия, които могат да променят света. Научете какво е необходимо, за да се справите с предизвикателствата на киберсигурността, и какво можете да направите, за да защитите своя малък и среден бизнес през 2024 г.

1. Автоматизация на управлението на SSL сертификати
Сертификатите Secure Sockets Layer (SSL) създават криптирана комуникация между две машини. От решаващо значение за удостоверяване на самоличността на уебсайтове, SSL сертификатите се предоставят само след като организациите, подали искането, са проверени от надеждни удостоверителни органи (CA). Този процес може да бъде объркващ и отнемащ време, затова малките предприятия все по-често се обръщат за помощ към автоматизирани решения.

Без автоматизация малките и средните предприятия рискуват да получат сертификати с изтекъл срок на валидност, което може да бъде много проблематично. Когато те се обработват ръчно, актуализирането им може да бъде трудно и отнема много време, особено след като продължителността на живота на цифровите сертификати намалява.

С наближаването на 90-дневния срок на живот на сертификатите автоматизираното управление на сертификати осигурява най-надеждния път за управление на SSL. Това помага на фирмите да избягват прекъсвания и свежда до минимум разходите за отнемащите време ръчни процеси.

2. Създаване на култура на киберсигурност
Киберсигурността е нещо повече от контролен списък, тя е философия, която трябва да бъде вградена във всяка част на малкия бизнес. Това означава създаване на култура, ориентирана към сигурността, чрез внимателни практики за наемане на служители и постоянно обучение.

Всички служители трябва да осъзнаят защо малките предприятия са толкова уязвими и как техните действия могат да променят ситуацията. Те трябва да са напълно съгласни с важните стратегии, като например силни пароли и многофакторна автентикация (MFA) – и също така да са готови да докладват за подозрителна дейност.

Обучението може да има огромно значение, но служителите трябва да получават и подробна обратна връзка, за да могат да се подобряват. Често това означава да се включат в оценките проблеми на киберсигурността. Насърчавайте служителите да задават въпроси и да се включат в екипните усилия за борба с кибератаките.

3. Поддържайте софтуера актуализиран
Не е нужно много време, за да изостане най-модерният софтуер, особено що се отнася до киберсигурността. Редовните пачове и антивирусните решения адресират новооткрити проблеми на сигурността, но за да работят, те трябва действително да бъдат приложени. За съжаление, малките и средните предприятия често не успяват да се справят с критичните актуализации, което прави техните уебсайтове и приложения уязвими.

Най-доброто решение? Възползвайте се максимално от автоматичните актуализации, които рационализират безкрайния процес на актуализиране на софтуера. Когато актуализациите се разгръщат, автоматичните решения гарантират, че те се извършват без необходимост от потвърждение. Това води не само до подобряване на сигурността, но често и до по-добра функционалност.

4. Използвайте инструмент за сканиране на уебсайтове
Сканирането на уебсайтове отдавна играе важна роля във всеобхватните планове за киберсигурност, но през 2024 г. то е още по-важно – особено с навлизането на по-голямо разнообразие от киберзаплахи. Инструментите за сканиране могат бързо да разкрият уязвимостите, което улеснява справянето с тези проблеми, преди те да бъдат използвани.

Едно добро решение за сканиране ще ви помогне да откриете различни проблеми. Сканирането на зловреден софтуер е особено важно, тъй като то маркира подозрително съдържание, за да може то бързо да бъде отстранено. Съвременните скенери за уебсайтове осигуряват също така сканиране на SQL, сканиране на приложения и много други. Малките и средните предприятия са основна цел за атаки със злонамерен софтуер, така че колкото повече знаете за текущото състояние на сайта си, толкова по-добре.

5. Добавете защитна стена за уеб приложения (WAF)
Защитната стена за уеб приложения (WAF) все повече се разглежда като крайъгълен камък на съвременната киберсигурност. Те се използват за филтриране и анализиране на входящия трафик към даден сайт, след което блокират трафика, който се счита за опасен.

Това е особено ценна стратегия за борба с често срещани кибератаки, като например скриптиране на кръстосани сайтове (XSS) и инжектиране на SQL. Това са едни от най-често срещаните и вредни атаки, затова е необходима надеждна защита. WAF обикновено е икономически ефективно и лесно за внедряване решение.

6. Разработване на план за реакция при инциденти
Дори и най-сигурните предприятия могат да бъдат уязвими към кибератаки, както се вижда от честите нарушения на сигурността на данните, които поразяват и най-добре защитените корпорации. Превантивните мерки са от съществено значение, но малките и средните предприятия трябва също така да създадат планове за реагиране, за да гарантират, че всички проблеми се решават бързо.

В най-лошия случай солидният план за реакция може да възстанови работата на критичните функции, като ограничи скъпоструващия престой и щетите за репутацията. Този план трябва да разкрие кой ще участва в усилията за смекчаване на последиците, как ще се класифицират инцидентите и кои процедури трябва да се изпълнят.

 

 

Информацията за заплахите в реално време може да играе важна роля в тези усилия. Това дава отлична представа за ранните етапи на потенциалните атаки, което улеснява борбата с тях, преди да бъдат нанесени реални щети. Разузнаването на заплахите в реално време също така дава представа за мотивите и типичното поведение на киберпрестъпниците.

Бъдете в крак с тенденциите, свързани с киберсигурността на малките и средните предприятия

Стъпките, подчертани по-горе, трябва да осигурят солидно начало, но киберсигурността е безкрайно усилие, което изисква редовни актуализации. Това означава да следите тенденциите и общия пейзаж на заплахите – включително най-новите стратегии за атаки и решения, предназначени за борба със злонамереното поведение. По-конкретно, важно е да разберете настоящите заплахи, насочени към малките и средните предприятия, тъй като това са проблемите, с които може да се сблъскате.

Обърнете внимание на това кои видове атаки се случват и как предприятията, към които са насочени, са реагирали на тях. Тези подробности могат да ви помогнат да изградите собствена стратегия за киберсигурност или поне да знаете кои атаки са възможни и кои налични мерки за сигурност могат да ви помогнат.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
14 юни 2024

Как да повишим киберсигурността на компаниите з...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което поставя нови предизви...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
14/06/2024

Заплахата от подмяна на SIM...

Въпреки че измамите с подмяна на...
03/06/2024

Уязвимост в ядрото на Linux...

В четвъртък американската агенция за киберсигурност...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!