Търсене
Close this search box.

Най – умният кораб

Когато повечето от нас си мислят за круизни почивки, си представят спокойно и улегнало пътуване с по-бавно темпо, което ни дава време да се отпуснем и да се заредим с енергия.

Независимо дали се намира насред океана или пътува между градовете, круизният кораб изглежда по-скоро неангажиращ, изолиран от технологиите и свързаността, които доминират в живота ни на сушата – но това може да се промени.

Icon of the Seas е най-новият флагман на Royal Caribbean, един от най-емблематичните и луксозни круизни оператори в света, и ще предложи ваканционно изживяване, каквото не е имало досега, благодарение на някои доста впечатляващи технологии.

Иконата на моретата

С дължина от едва 1 198 фута/365 метра и бруто тонаж от 250 800 тона, Icon of the Seas ще бъде най-големият круизен кораб, пускан някога на вода от Източник, когато потегли на първото си плаване през януари 2024 г.

Максимум 7600 гости (заедно с до 2350 души екипаж и персонал) ще могат да се насладят на атракции като Категория 6 – най-големият воден парк, пускан някога в морето; седем басейна, включително Royal Bay – най-големият басейн в морето с обем 40 000 галона; и първият в историята безкраен басейн на круизен кораб. Има също така ледена арена и над четиридесет места за хранене и пиене, така че изглежда невъзможно гостите някога да се отегчат.

Но под капака са вложени много технологични иновации, за да се превърне Icon of the Seas не просто в място за релаксираща почивка, а по същество в плаващ интелигентен град с осем различни квартала, на които гостите могат да се наслаждават.

Интернет и Wi-Fi връзката вече са задължителни за много от нас в ежедневието ни, а същото важи и за ваканциите ни. Независимо дали става дума за това да накарате децата да се успокоят с малко време пред екрана или с игри в движение, да наваксате с любимия си сериал от Netflix, да сте в крак с груповия чат или дори да погледнете служебните си имейли, поддържането на връзка е част от ваканционния начин на живот за много от нас.

Icon of the Seas очевидно има няколко големи пречки за преодоляване по отношение на поддържането на връзка, както би могло да се случи в един хотел или ваканционен курорт.

„Няма кабел, който да ни следва – надеждността е предизвикателство“, отбелязва Шнайдер, като разкрива, че Icon of the Seas е свързан с интернет чрез Starlink, чиито сателити осигуряват свързаност, независимо от това къде плава корабът.

Партньорството означава, че Royal Caribbean Group е първата круизна линия, която внедрява Starlink, за да осигури високоскоростна връзка с ниска латентност за гостите и екипажа в целия флот.

„Идеята беше да се даде на гостите достъп до високоскоростен интернет“, отбелязва Шнайдер, като изтъква обхвата на Starlink като ключова точка за продажба, „круизните кораби отиват на много места, където сателитите не могат да достигнат.“

Обслужването на клиентите е крайъгълен камък на опита на клиентите на Royal Caribbean, като Шнайдер отбелязва, че компанията се стреми да отведе новопристигналите туристи „от колата до бара за 10 минути – искаме да ви заведем на почивка възможно най-скоро“.

Подобно на качването в самолета, клиентите вече могат да се регистрират в апартамента си с помощта на мобилно приложение, което използва разпознаване на лица заедно със сканиране на паспорти, за да се премахнат допълнителните затруднения – а роуминг агентите за обслужване на гости означават, че не е необходимо да се насочват към рецепцията, ако има някакви проблеми.

Пуснато за първи път през 2018 г. и непрекъснато актуализирано оттогава, мобилното приложение действа като централен център, който покрива повечето от ключовите точки на контакт на кораба, независимо дали става дума за резервация на ресторант, проверка на предлаганите днес дейности или просто за карта на кораба.

Дори една от най-необичаните, но най-важни части от круизната ваканция – тренировката за безопасност – е преобразена с мобилно приложение. От Royal Caribbean казват, че процесът Muster 2.0 е трансформиран от предназначен за големи групи хора в по-бърз и по-личен подход „един към няколко“, който гостите могат да изпълнят в собственото си време.

Персоналът на кораба се възползва и от Stateroom Attendant Tool – услуга, базирана на приложение, която е в състояние да предостави богата информация за гостите, като например данни за резервациите и всички направени от тях резервации, за да позволи на персонала да има по-пълноценно взаимодействие с гостите.

И подобно на много други компании, които се вълнуват от изкуствения интелект, Royal Caribbean също тества технологията на чатботовете в своите продажби и услуги за гости, но както отбелязва Шнайдер, „искаме да сме сигурни, че тя отговаря на нуждите на клиентите, а не просто да хвърляме трикове, а да помагаме за трансформиране на преживяването“.

На други места корабът Icon of the Seas също се стреми да използва технологии по екологични причини. Круизните кораби станаха популярни мишени за критика заради размерите и консумацията си, но Icon of the Seas изглежда ще постигне значителен напредък в сравнение с предшествениците си, когато става въпрос за екологичност.

Освен че използва втечнен природен газ (LNG) като гориво, корабът е в състояние да оползотворява и преработва излишната топлина на двигателя, а системата за въздушно смазване се използва за създаване на микроскопични мехурчета, покриващи корпуса на кораба, за да се намали триенето при плаване. Технологията за машинно обучение се използва и за оптимизиране на маршрута му, което позволява максимална ефективност и означава, че не се използва излишно гориво.

На борда се използва система за пречистване на отпадните води, за да се гарантира, че водата остава в съответствие с регулаторните стандарти, а 90% от прясната вода на борда се произвежда с помощта на инсталации за обратна осмоза и обезсоляване.

Като цяло това допринася не само за впечатляваща ваканция, но и за преживяване, значително подобрено от технологиите, с добавено лично отношение.

Както отбелязва Шнайдер, „не обичаме просто да натрапваме технологиите на хората, а искаме да поддържаме човешкото участие през цялото време“.

Така че през януари 2024 г. пускането на борда на „Икона на моретата“ може да постави началото на нова, технологична ера в круизната индустрия, която наистина ще изведе почивката ви на следващото ниво.

Както казва Шнайдер, „вярваме, че това ще бъде най-добрата семейна ваканция в света“.

 

Източник: Royal Caribbean

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
11/07/2024

Робот се самоуби в Южна Корея

Свидетели са видели робота да кръжи...
04/07/2024

ITER - нови закъснения и н...

ITER, който ще се превърне в...
01/07/2024

Австралиец атакува по време...

Австралийската федерална полиция (AFP) повдигна обвинение...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!