Най – умният кораб

Когато повечето от нас си мислят за круизни почивки, си представят спокойно и улегнало пътуване с по-бавно темпо, което ни дава време да се отпуснем и да се заредим с енергия.

Независимо дали се намира насред океана или пътува между градовете, круизният кораб изглежда по-скоро неангажиращ, изолиран от технологиите и свързаността, които доминират в живота ни на сушата – но това може да се промени.

Icon of the Seas е най-новият флагман на Royal Caribbean, един от най-емблематичните и луксозни круизни оператори в света, и ще предложи ваканционно изживяване, каквото не е имало досега, благодарение на някои доста впечатляващи технологии.

Иконата на моретата

С дължина от едва 1 198 фута/365 метра и бруто тонаж от 250 800 тона, Icon of the Seas ще бъде най-големият круизен кораб, пускан някога на вода от Източник, когато потегли на първото си плаване през януари 2024 г.

Максимум 7600 гости (заедно с до 2350 души екипаж и персонал) ще могат да се насладят на атракции като Категория 6 – най-големият воден парк, пускан някога в морето; седем басейна, включително Royal Bay – най-големият басейн в морето с обем 40 000 галона; и първият в историята безкраен басейн на круизен кораб. Има също така ледена арена и над четиридесет места за хранене и пиене, така че изглежда невъзможно гостите някога да се отегчат.

Но под капака са вложени много технологични иновации, за да се превърне Icon of the Seas не просто в място за релаксираща почивка, а по същество в плаващ интелигентен град с осем различни квартала, на които гостите могат да се наслаждават.

Интернет и Wi-Fi връзката вече са задължителни за много от нас в ежедневието ни, а същото важи и за ваканциите ни. Независимо дали става дума за това да накарате децата да се успокоят с малко време пред екрана или с игри в движение, да наваксате с любимия си сериал от Netflix, да сте в крак с груповия чат или дори да погледнете служебните си имейли, поддържането на връзка е част от ваканционния начин на живот за много от нас.

Icon of the Seas очевидно има няколко големи пречки за преодоляване по отношение на поддържането на връзка, както би могло да се случи в един хотел или ваканционен курорт.

„Няма кабел, който да ни следва – надеждността е предизвикателство“, отбелязва Шнайдер, като разкрива, че Icon of the Seas е свързан с интернет чрез Starlink, чиито сателити осигуряват свързаност, независимо от това къде плава корабът.

Партньорството означава, че Royal Caribbean Group е първата круизна линия, която внедрява Starlink, за да осигури високоскоростна връзка с ниска латентност за гостите и екипажа в целия флот.

„Идеята беше да се даде на гостите достъп до високоскоростен интернет“, отбелязва Шнайдер, като изтъква обхвата на Starlink като ключова точка за продажба, „круизните кораби отиват на много места, където сателитите не могат да достигнат.“

Обслужването на клиентите е крайъгълен камък на опита на клиентите на Royal Caribbean, като Шнайдер отбелязва, че компанията се стреми да отведе новопристигналите туристи „от колата до бара за 10 минути – искаме да ви заведем на почивка възможно най-скоро“.

Подобно на качването в самолета, клиентите вече могат да се регистрират в апартамента си с помощта на мобилно приложение, което използва разпознаване на лица заедно със сканиране на паспорти, за да се премахнат допълнителните затруднения – а роуминг агентите за обслужване на гости означават, че не е необходимо да се насочват към рецепцията, ако има някакви проблеми.

Пуснато за първи път през 2018 г. и непрекъснато актуализирано оттогава, мобилното приложение действа като централен център, който покрива повечето от ключовите точки на контакт на кораба, независимо дали става дума за резервация на ресторант, проверка на предлаганите днес дейности или просто за карта на кораба.

Дори една от най-необичаните, но най-важни части от круизната ваканция – тренировката за безопасност – е преобразена с мобилно приложение. От Royal Caribbean казват, че процесът Muster 2.0 е трансформиран от предназначен за големи групи хора в по-бърз и по-личен подход „един към няколко“, който гостите могат да изпълнят в собственото си време.

Персоналът на кораба се възползва и от Stateroom Attendant Tool – услуга, базирана на приложение, която е в състояние да предостави богата информация за гостите, като например данни за резервациите и всички направени от тях резервации, за да позволи на персонала да има по-пълноценно взаимодействие с гостите.

И подобно на много други компании, които се вълнуват от изкуствения интелект, Royal Caribbean също тества технологията на чатботовете в своите продажби и услуги за гости, но както отбелязва Шнайдер, „искаме да сме сигурни, че тя отговаря на нуждите на клиентите, а не просто да хвърляме трикове, а да помагаме за трансформиране на преживяването“.

На други места корабът Icon of the Seas също се стреми да използва технологии по екологични причини. Круизните кораби станаха популярни мишени за критика заради размерите и консумацията си, но Icon of the Seas изглежда ще постигне значителен напредък в сравнение с предшествениците си, когато става въпрос за екологичност.

Освен че използва втечнен природен газ (LNG) като гориво, корабът е в състояние да оползотворява и преработва излишната топлина на двигателя, а системата за въздушно смазване се използва за създаване на микроскопични мехурчета, покриващи корпуса на кораба, за да се намали триенето при плаване. Технологията за машинно обучение се използва и за оптимизиране на маршрута му, което позволява максимална ефективност и означава, че не се използва излишно гориво.

На борда се използва система за пречистване на отпадните води, за да се гарантира, че водата остава в съответствие с регулаторните стандарти, а 90% от прясната вода на борда се произвежда с помощта на инсталации за обратна осмоза и обезсоляване.

Като цяло това допринася не само за впечатляваща ваканция, но и за преживяване, значително подобрено от технологиите, с добавено лично отношение.

Както отбелязва Шнайдер, „не обичаме просто да натрапваме технологиите на хората, а искаме да поддържаме човешкото участие през цялото време“.

Така че през януари 2024 г. пускането на борда на „Икона на моретата“ може да постави началото на нова, технологична ера в круизната индустрия, която наистина ще изведе почивката ви на следващото ниво.

Както казва Шнайдер, „вярваме, че това ще бъде най-добрата семейна ваканция в света“.

 

Източник: Royal Caribbean

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
Бъдете социални
Още по темата
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
21/05/2023

Запознайте се с Jack от Рум...

Самоличността на втория член на бандата...
13/05/2023

GameFace - да контролираш к...

ИИ може да бъде добрата сила....
Последно добавени
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!