Търсене
Close this search box.

Недостатък в ядрото на Linux позволява увеличаване на привилегиите

Появи се техническа информация за сериозна уязвимост, засягаща няколко версии на ядрото на Linux, която може да бъде задействана с „минимални възможности“. Проблемът със сигурността се нарича StackRot (CVE-2023-3269) и може да се използва за компрометиране на ядрото и повишаване на привилегиите.

За засегнатите стабилни ядра е налична кръпка от 1 юли, а пълни подробности за проблема заедно с пълен код за експлойт се очакват до края на месеца.

Изследователят по сигурността Руихан Ли откри и съобщи за уязвимостта. В публикация днес той обяснява, че тя засяга подсистемата за управление на паметта на ядрото – компонент, отговорен за реализирането на виртуалната памет и търсенето на страници, разпределянето на паметта за нуждите на ядрото и програмите в потребителското пространство, както и за картографирането на файлове в адресното пространство на процесите.

StackRot влияе на всички конфигурации на ядрото в Linux версии от 6.1 до 6.4.

Въпреки че Ли изпрати доклада за уязвимостта на 15 юни, създаването на поправка отне почти две седмици поради нейната сложност, а Линус Торвалдс ръководеше усилията.

„На 28 юни, по време на прозореца за сливане на ядрото на Linux 5.5, поправката беше обединена в дървото на Линус. Линус предостави изчерпателно съобщение за сливане, за да разясни серията кръпки от техническа гледна точка. Впоследствие тези кръпки бяха върнати в стабилните ядра (6.1.37, 6.3.11 и 6.4.1), като на 1 юли бъгът „Stack Rot“ беше ефективно разрешен“, уточнява изследователят.

Подробности за StackRot

StackRot възниква при обработката на разширяването на стека в ядрото на Linux в рамките на подсистемата за управление на паметта, свързана с управлението на областите от виртуална памет (VMA).

По-конкретно слабото място е в „кленовото дърво“ – нова система от структури от данни за VMA, въведена в ядрото Linux 6.1, която замени „червено-черните дървета“ и разчиташе на механизма за четене-копиране-обновяване (RCU).

Уязвимостта е проблем с използването след свобода (UAF), произтичащ от начина, по който се обработва разширяването на стека, тъй като „кленовото дърво“ може да замени възел, без да получи заключване за запис на управлението на паметта (MM).

Тъй като ядрото на Linux разширява стека и премахва празнината между ВМА, в „кленовото дърво“ се създава нов възел, а старият се маркира за изтриване след приключване на текущото четене поради сигурността на RCU на кленовото дърво.

Въпреки това по време на предпазния период на RCU може да възникне проблем с използването след свободен достъп, когато даден процес получи достъп до стария възел, като по този начин се създава използваем контекст за повишаване на привилегиите.

Експлоатация

Ли отбелязва, че експлоатирането на StackRot е трудна задача и че CVE-2023-3269 може да е първият пример за теоретично експлоатируема уязвимост use-after-free-by-RCU (UAFBR).

Въпреки това изследователят обяви, че планира да разкрие пълните технически подробности за StackRot и доказателство за концептуален (PoC) експлойт до края на юли.

Linux ядро 6.1 е одобрено като версия за дългосрочна поддръжка (LTS) от февруари. Въпреки това не всички основни дистрибуции на Linux са я приели.

Например Ubuntu 22.04.2 LTS (Jammy Jellyfish), чиято стандартна поддръжка приключва през април 2027 г., се доставя с Linux ядро версия 5.19. От друга страна, Debian 12 (Bookworm) се доставя с Linux ядро 6.1.

Пълният списък на дистрибуциите на Linux, използващи ядро версия 6.1 или по-висока, е достъпен от DistroWatch.

Потребителите трябва да проверят версията на ядрото, с която работи тяхната Linux дистрибуция, и да изберат такава, която не е засегната от StackRot или е актуализирана версия, която съдържа поправката.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
Бъдете социални
Още по темата
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
14/05/2024

DNS тунелирането се използв...

Наблюдавани са  киберпрестъпни групи, които използват...
14/05/2024

Щитовe! Или как да сведете ...

Атаката с рансъмуер срещу дъщерното дружество...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!