Търсене
Close this search box.

Несигурната екосистема на Microsoft за изкуствен интелект се разкри напълно

Срив на системата доведе до срив на цял набор от услуги на Microsoft, включително генеративни приложения за изкуствен интелект

Мащабен срив в Microsoft предизвика безпокойство сред корпоративните клиенти на фирмата, след като срив в API на Bing наруши работата на Copilot и ChatGPT за няколко часа.

Това прекъсване разкри до каква степен тези продукти са несигурно балансирани в една система, на която от своя страна много предприятия разчитат, за да разгърнат собствените си пакети от инструменти за изкуствен интелект на Microsoft.

Съобщава се, че потребителите са започнали да се сблъскват със съобщения за грешки на 23 май, като при опит да използват Bing и Copilot са били посрещнати със съобщения като „тази страница не работи в момента“ или „не сме в състояние да се свържем с тази услуга“, съответно.

Приема се, че проблемът е в срив в API на Bing, който освен че е довел до срив на самия Bing, е имал и тежки последици за цяла екосистема от продукти, които зависят от него.

Интернет възможностите на ChatGPT са били изключени, като OpenAI описва ситуацията като „частично прекъсване“ и не позволява на потребителите да получат достъп до чатбота.

Междувременно Microsoft предупреди потребителите, че поради повредата няма да могат да получат достъп до услугата Copilot.

Други търсачки, като DuckDuckGo и Ecosia, също бяха изключени, поради факта, че те също използват API на Bing и разчитат на тази платформа за предоставяне на резултати от търсенето.

Някои услуги вече са възстановени и функционират, като ChatGPT, въпреки че на страницата за актуализация на услугата за Microsoft 365 все още се казва, че „потребителите може да нямат достъп до услугата Microsoft Copilot“.

Прекъсването на API на Bing може да предизвика опасения в предприятията

Джейсън Кент, резидентен хакер в Cequence, заяви пред ITPro, че този срив трябва да предизвика безпокойство поради факта, че подчертава преплетеността на критичните услуги на Microsoft.

„Днешният срив на API за резултатите от търсенето в Bing показва как една единствена точка на отказ може да има широкообхватни последици“, каза той.

„Когато API на Bing се срина, зависимите от него услуги, като Copilot, ChatGPT и DuckDuckGo, също не можаха да върнат резултати от търсенето.“

Кент отбеляза, че предприятията трябва да обърнат по-голямо внимание на услугите, които използват, за да бъдат подготвени за проблеми от този вид.

„Организациите трябва да знаят с какви API разполагат, какви API използват и какво да правят, ако API на даден доставчик останат офлайн за продължителен период от време“, каза той.

Нарастващата зависимост от доставчици от трети страни изисква организациите да разбират системите, които използват, дори ако проблемите, които ги засягат, са извън техните ръце.

„Не мога да си представя петчасово прекъсване на API, което да не се отрази на един бизнес, да не говорим за взаимосвързан бизнес като Microsoft“, добави той.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
Бъдете социални
Още по темата
17/06/2024

Microsoft поправи безкликов...

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите,...
16/06/2024

Редмънд обяви големи промен...

Microsoft обяви нови подобрения на киберсигурността...
11/06/2024

Google премахва кампании за...

Google разкри, че е премахнала 1320...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!