Търсене
Close this search box.

Нещата се развиват зле за Конър Брайън Фицпатрик

Правителството на Съединените щати препоръча на Конър Брайън Фицпатрик, създател и главен администратор на вече несъществуващите хакерски форуми BreachForums, да бъде наложена   присъда от 15 години затвор.

BreachForums беше известен форум за киберпрестъпления, който придоби известност, след като през 2022 г. ФБР конфискува RaidForums. Фицпатрик го създава под псевдонима „Pompompurin“, за да улесни търговията и обмена на откраднати данни, включително лична информация, кредитни карти, идентификационни данни за сметки и др.

Платформата предлагаше на членовете си огромни количества данни, като само в раздела „официални“ бази данни се намираха 888 откраднати бази данни и съдържаха повече от 14 милиарда уникални записа.

Фицпатрик е арестуван на 15 март 2023 г. в дома си в Ню Йорк и му е повдигнато едно обвинение в заговор за склоняване на лица да продават устройства за неоторизиран достъп.

Мъжът веднага признава участието си и ролята си в Breach и е освободен скоро след ареста под гаранция от 300 хил. долара, докато започнат съдебните процедури.

По-рано този месец Фицпатрик отново беше поставен в ареста, след като наруши условията за освобождаване, като използва инструмент за виртуална частна мрежа (VPN) за достъп до интернет на компютър без наблюдение.

Окончателната присъда на обвиняемия е насрочена за петък, 19 януари 2024 г., а правителството на САЩ вече е изпратило предложението си за разглеждане от съда.

Според публикуваните документи, забелязани първо от @vxunderground, правителството препоръчва Фицпатрик да получи присъда от 188 месеца, приблизително 15,7 години, въз основа на естеството и въздействието на действията на подсъдимия.

„Администрирането на BreachForums от страна на подсъдимия е изиграло важна роля за обединяването на повече от 300 000 членове, които са поискали, разпространили и получили достъп до хиляди пробити бази данни, съдържащи откраднати данни на стотици компании, организации и правителствени организации с различна големина и лични данни на милиони американски граждани“, се казва в предложението за присъда.

„Като е създал платформа за хакери и измамници, за да се свързват и да осъществяват бизнес, подсъдимият е направил възможно членовете на BreachForums да извършат експоненциално повече и по-сложни престъпления, отколкото всеки от тях би могъл да направи сам.“

Освен че е бил администратор на BreachForums, правителството на САЩ твърди, че Фицпатрик е действал като посредник при продажбата на откраднати данни между други потребители на сайта, като е насърчавал  заплахите да пускат образци на откраднати данни.

„Услугата на посредника на обвиняемия значително улесняваше и насърчаваше разпространението на хакнати или откраднати данни чрез BreachForums, тъй като даваше възможност на купувачите и продавачите да проверяват средствата за плащане и продаваните контрабандни файлове, преди да извършат покупко-продажбата“, се обяснява в предложението за присъда.

В допълнение към дейностите на Фицпатрик, свързани с онлайн киберпрестъпления, ФБР открива детска порнография в 26 файла на иззетия твърд диск SSD.

Препоръката на правителството на САЩ за присъда е в долния край на насоките относно нивото на престъплението и приложимите наказания. Тази снизходителност може да е резултат от сътрудничеството на Фицпатрик с властите, липсата на досие за престъпления с насилие, ранно споразумение за признаване на вина или други фактори.

В допълнение към лишаването от свобода правителството на САЩ иска и глоба за притежанието на детска порнография, значителен срок на освобождаване под надзор, възстановяване на щетите на жертвите и конфискация на определени активи.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
Бъдете социални
Още по темата
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
20/11/2023

Шеф на фирма за киберсигурн...

  Бившият главен оперативен директор на...
15/09/2023

Google плаща 93 милиона до...

Google се съгласи да плати 93...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!