Незащитените МСП са „развъдник“ на рансъмуер

Повече от половината от ИТ веригите за доставки са били засегнати от рансъмуер атаки през последните години и организациите не успяват да приложат необходимите стъпки за предотвратяване на бъдещи щети

Ново проучване показва, че повече от половината глобални организации са имали инциденти в ИТ веригите си за доставки, заради незащитени малки и средни предприятия, станали жертва на атаки с ransomware.

Докладът на фирмата за сигурност Trend Micro показа, че 52% от веригите за доставки са били засегнати от заплахата и огромното мнозинство от анкетираните (90%) смятат, че или техните партньори и клиенти, или и двете, ги правят „по-привлекателна цел“ за атаки .

Същият дял от организациите, които са били засегнати от ransomware атаки в техните вериги за доставки (52%) твърдят и, че споменатите вериги за доставки са „много значително“ или „значително“ подкрепени от малки и средни предприятия, които може да са склонни да упражняват по-малко сигурни кибер практики.

Въпреки това Trend Micro отбеляза, че организациите не са склонни да работят с партньорите си за подобряване на сигурността по цялата верига на доставки.

„Открихме, че 52% от глобалните организации са имали организация по веригата за доставки, засегната от ransomware, потенциално излагайки собствените им системи на риск от компрометиране“, казва Бхарат Мистри, технически директор в Trend Micro.

„Мнозина обаче не предприемат стъпки за подобряване на киберсигурността на партньорите“, добави той. „Първата стъпка към смекчаване на тези рискове трябва да бъде подобрена видимост и контрол върху разширяващата се повърхност за цифрови атаки.“

Само 47% от организациите споделят информация за рансъмуер атаки с партньори или доставчици и тази цифра пада още по-ниско до 25%, когато става дума за обща информация за заплахи, показват резултатите от проучването.

Така само около един на всеки шест (15%) ИТ лидери казват, че не могат да бъдат сигурни дали техен партньор или доставчик някога е претърпял атака с ransomware.

Ransomware оглавява списъка със заплахи за киберсигурността на бизнеса от около пет години, но според Trend Micro средно 31% от организациите все още не се чувстват адекватно защитени срещу заплахата.

Данните от други показатели бяха до голяма степен сходни в различните региони, но доверието в състоянието на киберсигурността на дадена организация, разглеждайки данните  регион по регион, варира значително.

Хонконг беше регионът с най-голямо доверие в устойчивостта на киберсигурността на своите организации. Средно от 102-ма респонденти от региона само 18% не са убедени в тяхната позиция на сигурност, въпреки че съобщават за най-голям дял организации по регион, които са претърпели атака на ransomware през последните три години (83%).

Други региони са по-наясно със ситуацията, като Норвегия и 58% от нейните 105 анкетирани организации съобщават за липса на доверие в тяхната устойчивост.

Това е по-точно отражение, като се има предвид, че 75% от организациите съобщават за поне една атака с ransomware през последните три години – цифра, която ги поставя в горния край на средната стойност в сравнение с други нации.

Trend Micro казва, че „няма сребърен куршум, когато става въпрос за намаляване на риска от ransomware във веригата за доставки“, но има няколко важни стъпки, които бизнесът в момента не предприема.

„Ключът е първо да придобиете цялостно разбиране на самата верига за доставки и съответните потоци от данни, така че да могат да бъдат идентифицирани високорисковите доставчици“, се казва в него.

„Те трябва да бъдат редовно одитирани, когато е възможно спрямо базовите стандарти на индустрията. Подобни проверки трябва да се прилагат преди включването на нови доставчици.“

Внедряването на контроли за сигурност, като политики за най-малко привилегии за всички устройства и услуги, активиране на многофакторно удостоверяване (MFA), сканиране на компоненти с отворен код за пропуски в сигурността преди изграждане в CI/CD  и извършване на редовно архивиране, наред с други. Всички трябва да извървт дълъг път, за да станат по-устойчиви в киберпространството.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
23 септември 2022

Путин освободи от мобилизация IT - специалистите

Руското министерство на отбраната публикува списък на сферите, чиит...
22 септември 2022

Изследователи разкриха дългогодишна шпионска к...

Откриха нова вълна от кампания за мобилно наблюдение, насочена към ...
Бъдете социални
Още по темата
21/09/2022

Защитата на крайната точка ...

За юристите цифровата трансформация също носи...
20/09/2022

Европол и Bitdefender пуска...

Декриптор за рансъмуера LockerGoga беше предоставен...
16/09/2022

Samsung е хакнат... отново

Samsung, южнокорейски мултинационален производствен конгломерат, се...
Последно добавени
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
27/09/2022

Нова кибератака чрез Messe...

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!