No-hook phishing или как се лови риба без кука

Не всички фишинг атаки се основават на връзки или прикачени файлове, което означава, че трябва да бъдете особено внимателни.

Фишингът винаги е бил проблем за фирмите и служителите, но напоследък броят на фишинг съобщенията без кукичка, които пристигат чрез SMS или WhatsApp, се е увеличил. Вероятно веднага ще се запитате какво точно представлява фишинг съобщението „без куки“.Това е подраздел на smishing атаките, които могат да изглеждат много подобни на конвенционалните фишинг опити, но действат по различен начин.

Първо, помислете как работят повечето фишинг примамки. Получавате съобщение – платформата, на която е доставено, в по-голямата си част е без значение – което изглежда, че е от доверен източник. Това може да е вашата банка, фирма, с която имате отношения, разпознаваема марка, която ви предлага някаква сделка, или дори просто някой ваш познат. Това е примамката, а кукичката е връзката, върху която трябва да кликнете, или номерът, на който трябва да се обадите.

Фишингът без примамка изхвърля този наръчник с правила „измамник 101“ и използва сценарий, който съществува от най-дълго време. Спомняме си тези неща отпреди 20 години, но напоследък те се завръщат. Не само че няма кукичка чрез връзка, но и примамката не е от доверен източник. Точно обратното, в действителност.

Как да разпознаете фишинг атака без кукичка

Опитът за фишинг без куки започва, когато получите съобщение, като SMS се оказва най-често срещаната платформа по причини, които скоро ще станат очевидни, от напълно непознат човек, който ви пита нещо съвсем случайно. Ще ви дадем пример за използваната разговорна тактика, благодарение на хора, които са ги споделили онлайн.

Подател: Здравей, Джени, свободна ли си в събота за вечеря, както говорихме?

Получател: Съжалявам, но мисля, че сте сбъркали номера.

Изпращач: Не е ли това Джени?

Получателят: Не, съжалявам.

Изпращач: Извинявам се много, сигурно съм набрал грешен номер.

Получателят: Няма проблем.

Изпращач: Изглеждате приятно, казвам се Карен, а вие как се казвате?

 

Разговорът продължава, докато се изпращат отговори. Виждали съм примери, в които се използват абсолютно еднакви фрази и отговори, които игнорират дадения отговор и продължават по шаблон. Почти сигурно е, че те са управлявани от ботове. Една от фразите, които се появяват отново и отново, е „Благодаря, вие сте мил и учтив човек“, като друга е отварящата: „Казвам се ххххх. Вашият номер фигурира в адресната ми книга, познаваме ли се?“.

Какво се надяват да спечелят операторите на фишинг без куки?

Без никаква връзка или очевиден опит за извличане на нещо друго, освен основна информация, има различни обяснения за това какво печели от размяната субектът на no-hook. Едно от тях, което със сигурност има известна доза вероятност, е, че те се използват за установяване на поредица от привидно истински разговори с реални хора от различни произволни телефонни номера. Това осигурява на разпространителя на спам/измамника прикритие на легитимност, което помага да се заобиколи филтрирането за защита от спам на мрежовите оператори, което в противен случай би могло да се задейства. Това обаче не означава непременно, че всички тези съобщения попадат в тази категория.

Макс Рийд прави завладяващ анализ на явлението в сайта Substack, в който се стига до друго заключение: става дума за класическа романтична измама, но с окончателен обрат в крипто депозитите. Според Макс, който нарича тези съобщения без кукичка „измами с изкормване на прасета“, той е проучил различни примери и въпреки че те имат усещането за запознанство, по-често те „разчитат на култивиране на доверително приятелство, което завършва с малко приятелски съвет за инвестиране“.

Има наистина добър пример за това във форума Reddit r/Scams от миналата година. Този случай се разиграва в WhatsApp и започва със случаен въпрос, който води до случаен чат. Това на свой ред води до това, че обаждащата се даде личните си данни в WhatsApp, а не първоначалните, които бяха за бизнес акаунт. Чатовете продължили ежедневно в продължение на три седмици. Това довело до разговор за инвестиране, който в крайна сметка повдигнал червени флагове у бъдещата жертва.

Нашият съвет е да използвате здравия си разум и просто да не се ангажирате изобщо. Това не би трябвало да е твърде трудно. В края на краищата, те са признали, че не ви познават от самото начало. Бездействието е ваксината, която убива тези измами без куки. Не е грубо да игнорирате някой, който ви казва, че ще закъснее за среща с непознат човек, или започва разговора с „кой сте вие?“, нали? Бездействието също така означава, че обаждащият се не може да провери дали номерът или адресът ви са живи, което може да означава по-малко спам и списък на измамници, в който няма да попаднете. Ако приемем, че оценявате много повече личния си живот и сигурността си.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
Бъдете социални
Още по темата
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!