Нов недостатък в плъгина за WordPress се експлоатира активно

В популярната приставка за WordPress Essential Addons for Elementor е разкрита уязвимост в сигурността, която може да бъде използвана за получаване на повишени привилегии в засегнатите сайтове.

Проблемът, проследен като CVE-2023-32243, е отстранен от поддържащите на плъгина във версия 5.7.2, която е доставена на 11 май 2023 г. Essential Addons for Elementor има над един милион активни инсталации.

„Този плъгин страда от уязвимост за неавтентифицирано повишаване на привилегиите и позволява на всеки неавтентифициран потребител да повиши привилегиите си до тези на всеки потребител в сайта на WordPress“, заяви изследователят от Patchstack Рафие Мухамад.

Успешното използване на недостатъка може да позволи на хакер да промени паролата на всеки произволен потребител, стига злонамерената страна да знае потребителското му име. Смята се, че недостатъкът съществува от версия 5.4.0.

Това може да има сериозни последици, тъй като недостатъкът може да бъде използван като оръжие за нулиране на паролата, свързана с администраторски акаунт, и за поемане на пълен контрол над уебсайта.

„Тази уязвимост се появява, защото тази функция за нулиране на паролата не потвърждава ключа за нулирането й, а вместо това директно променя паролата на дадения потребител“, посочва Мохамед.

Разкритието идва повече от година, след като Patchstack разкри друг сериозен недостатък в същата приставка, с който можеше да се злоупотреби за изпълнение на произволен код в компрометирани уебсайтове.

Откритията следват и  нова вълна от атаки, насочени към сайтове на WordPress от края на март 2023 г., които целят инжектиране на печално известния зловреден софтуер SocGholish (известен още като FakeUpdates).

SocGholish е устойчива JavaScript рамка за зловреден софтуер, която функционира като доставчик на първоначален достъп, за да улесни доставката на допълнителен зловреден софтуер до заразените хостове. Зловредният софтуер се разпространява чрез изтегляния по метода drive-by, маскирани като актуализация на уеб браузър.

Установено е, че последната кампания, засечена от Sucuri, използва техники за компресиране с помощта на софтуерна библиотека, наречена zlib, за да прикрие зловредния софтуер, да намали отпечатъка му и да избегне откриване.

„Лошите  непрекъснато развиват своите тактики, техники и процедури, за да избегнат откриването и да удължат живота на кампаниите си със зловреден софтуер“, заяви изследователят на Sucuri Денис Синегубко.

„Зловредният софтуер SocGholish е ярък пример за това, тъй като в миналото нападателите са променяли подхода си, за да инжектират зловредни скриптове в компрометирани WordPress уебсайтове.“

Това не е само SocGholish. В технически доклад от тази седмица Malwarebytes подробно описва кампания за злонамерена реклама, която обслужва посетителите на уебсайтове за възрастни с изскачащи реклами, които симулират фалшива актуализация на Windows за пускане на лоудъра „in2al5d p3in4er“ (известен още като Invalid Printer).

„Схемата е много добре проектирана, тъй като разчита на уеб браузъра да покаже анимация на цял екран, която много прилича на това, което бихте очаквали от Microsoft“, казва Жером Сегура, директор на отдела за разузнаване на заплахи в Malwarebytes.

Зареждащото устройство, което беше документирано от Morphisec миналия месец, е предназначено да проверява графичната карта на системата, за да определи дали тя работи на виртуална машина или в среда на пясъчник, и в крайна сметка да стартира зловредния софтуер Aurora information stealer.

Кампанията, по данни на Malwarebytes, е взела 585 жертви през последните два месеца, като извършителят е свързан и с други измами за техническа поддръжка и с команден и контролен панел Amadey bot.

Активно експлоатиран недостатък на плъгина Essential Addons for Elementor

В своя собствена консултация Wordfence заяви, че критичната уязвимост в плъгина Essential Addons for Elementor се експлоатира активно  и че през последните 24 часа е блокирала 200 атаки, насочени към този недостатък, поради което е наложително потребителите да действат бързо, за да актуализират до най-новата версия.

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...
Бъдете социални
Още по темата
31/05/2023

Уязвимостта в Barracuda е и...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри...
30/05/2023

CosmicEnergy е способен да ...

Руски софтуер, който може да изключва...
27/05/2023

DarkFrost унищожава гейминг...

Наблюдава се нов ботнет, наречен Dark...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!