Търсене
Close this search box.

Нов вариант на „RustBucket“ е насочен към потребителите на macOS

Изследователи открехнаха завесата на актуализирана версия на зловреден софтуер за Apple macOS, наречен RustBucket, която е с подобрени възможности за установяване на устойчивост и избягване на откриването му от софтуера за сигурност.

„Този вариант на RustBucket, семейство зловреден софтуер, насочен към системи macOS, добавя възможности за устойчивост, които не са наблюдавани досега“, казват изследователите от Elastic Security Labs в доклад, публикуван тази седмица, като добавят, че той „използва методология за динамична мрежова инфраструктура за командване и контрол“.

RustBucket е дело на севернокорейскa групировка, известна като BlueNoroff, която е част от по-голям набор от прониквания, проследяван под името Lazarus Group, елитно хакерско звено, контролирано от Главното разузнавателно бюро (RGB), основната разузнавателна агенция на страната.

Зловредният софтуер излезе наяве през април 2023 г., когато Jamf Threat Labs го описа като базирана на AppleScript задна врата, способна да извлича полезен товар на втори етап от отдалечен сървър. Компанията Elastic следи тази дейност като REF9135.

Зловредният софтуер на втория етап, компилиран на Swift, е предназначен да изтегли от сървъра за командване и контрол (C2) основния зловреден софтуер – базиран на Rust двоичен файл с функции за събиране на обширна информация, както и за извличане и стартиране на допълнителни двоични файлове на Mach-O или шел скриптове на компрометираната система.

Това е първият случай на зловреден софтуер BlueNoroff, насочен конкретно към потребителите на macOS, въпреки че междувременно в дивата природа се появи .NET версия на RustBucket с подобен набор от функции.

„Тази неотдавнашна дейност на Bluenoroff илюстрира как наборите за проникване се обръщат към междуплатформен език в усилията си за разработване на зловреден софтуер, като допълнително разширяват възможностите си, което е много вероятно да разшири виктимологията им“, заяви френската компания за киберсигурност Sekoia в анализ на кампанията RustBucket в края на май 2023 г.

Веригата на заразяване се състои от инсталационен файл за macOS, който инсталира заден, но функционален PDF четец. Съществен аспект на атаките е, че злонамерената дейност се задейства само когато се стартира въоръжен PDF файл с помощта на измамния PDF четец. Първоначалният вектор на проникване включва фишинг имейли, както и използване на фалшиви личности в социални мрежи като LinkedIn.

Наблюдаваните атаки са силно целенасочени и фокусирани върху свързани с финансите институции в Азия, Европа и САЩ, което предполага, че дейността е насочена към генериране на незаконни приходи с цел избягване на санкции.

Това, което прави новоидентифицираната версия забележителна, е нейният необичаен механизъм за устойчивост и използването на динамичен DNS домейн (docsend.linkpc[.]net) за командване и управление, наред с включването на мерки, насочени към оставане под радара.

„В случая с този актуализиран образец на RustBucket той установява собствена устойчивост чрез добавяне на plist файл по пътя /Users/<user>/Library/LaunchAgents/com.apple.systemupdate.plist и копира бинарния файл на зловредния софтуер по следния път /Users/<user>/Library/Metadata/System Update“, казват изследователите.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
19 май 2024

Grandoreiro се завръща по - мощен след прекъсва...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се разпростр...
Бъдете социални
Още по темата
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Чрез GitHub и FileZilla се ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която...
19/05/2024

Grandoreiro се завръща по -...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се...
Последно добавени
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
20/05/2024

Чрез GitHub и FileZilla се ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!