Нов вариант на „RustBucket“ е насочен към потребителите на macOS

Изследователи открехнаха завесата на актуализирана версия на зловреден софтуер за Apple macOS, наречен RustBucket, която е с подобрени възможности за установяване на устойчивост и избягване на откриването му от софтуера за сигурност.

„Този вариант на RustBucket, семейство зловреден софтуер, насочен към системи macOS, добавя възможности за устойчивост, които не са наблюдавани досега“, казват изследователите от Elastic Security Labs в доклад, публикуван тази седмица, като добавят, че той „използва методология за динамична мрежова инфраструктура за командване и контрол“.

RustBucket е дело на севернокорейскa групировка, известна като BlueNoroff, която е част от по-голям набор от прониквания, проследяван под името Lazarus Group, елитно хакерско звено, контролирано от Главното разузнавателно бюро (RGB), основната разузнавателна агенция на страната.

Зловредният софтуер излезе наяве през април 2023 г., когато Jamf Threat Labs го описа като базирана на AppleScript задна врата, способна да извлича полезен товар на втори етап от отдалечен сървър. Компанията Elastic следи тази дейност като REF9135.

Зловредният софтуер на втория етап, компилиран на Swift, е предназначен да изтегли от сървъра за командване и контрол (C2) основния зловреден софтуер – базиран на Rust двоичен файл с функции за събиране на обширна информация, както и за извличане и стартиране на допълнителни двоични файлове на Mach-O или шел скриптове на компрометираната система.

Това е първият случай на зловреден софтуер BlueNoroff, насочен конкретно към потребителите на macOS, въпреки че междувременно в дивата природа се появи .NET версия на RustBucket с подобен набор от функции.

„Тази неотдавнашна дейност на Bluenoroff илюстрира как наборите за проникване се обръщат към междуплатформен език в усилията си за разработване на зловреден софтуер, като допълнително разширяват възможностите си, което е много вероятно да разшири виктимологията им“, заяви френската компания за киберсигурност Sekoia в анализ на кампанията RustBucket в края на май 2023 г.

Веригата на заразяване се състои от инсталационен файл за macOS, който инсталира заден, но функционален PDF четец. Съществен аспект на атаките е, че злонамерената дейност се задейства само когато се стартира въоръжен PDF файл с помощта на измамния PDF четец. Първоначалният вектор на проникване включва фишинг имейли, както и използване на фалшиви личности в социални мрежи като LinkedIn.

Наблюдаваните атаки са силно целенасочени и фокусирани върху свързани с финансите институции в Азия, Европа и САЩ, което предполага, че дейността е насочена към генериране на незаконни приходи с цел избягване на санкции.

Това, което прави новоидентифицираната версия забележителна, е нейният необичаен механизъм за устойчивост и използването на динамичен DNS домейн (docsend.linkpc[.]net) за командване и управление, наред с включването на мерки, насочени към оставане под радара.

„В случая с този актуализиран образец на RustBucket той установява собствена устойчивост чрез добавяне на plist файл по пътя /Users/<user>/Library/LaunchAgents/com.apple.systemupdate.plist и копира бинарния файл на зловредния софтуер по следния път /Users/<user>/Library/Metadata/System Update“, казват изследователите.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
3 октомври 2023

ФБР предупреждава за ръст на измамите с "фантом...

ФБР публикува съобщение за обществена услуга, в което предупреждава...
3 октомври 2023

Новият ASMCrypt Malware Loader лети под радара

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране и зареждане, на...
Бъдете социални
Още по темата
03/10/2023

Новият ASMCrypt Malware Loa...

Киберпрестъпници продават нов софтуер за криптиране...
02/10/2023

Motel One призна нарушение ...

Групата Motel One обяви, че е...
01/10/2023

Нова атака на Marvin съживя...

Недостатък, свързан с подложката PKCS #1...
Последно добавени
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
04/10/2023

Над 3 дузини зловредни паке...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!