Нова функция на Mozilla блокира рискови добавки в определени уебсайтове

Mozilla обяви, че някои добавки могат да бъдат блокирани за работа в определени сайтове като част от нова функция, наречена „Карантинирани домейни“.

„Въведохме нова функция, за да позволим само на някои разширения, наблюдавани от Mozilla, да работят на определени уебсайтове по различни причини, включително съображения за сигурност“, заяви компанията в своите бележки към изданието за Firefox 115.0, доставени миналата седмица.

Компанията заяви, че отвореността, предоставена от екосистемата на добавките, може да бъде използвана от злонамерени хакери в тяхна полза.

„Тази функция ни позволява да предотвратяваме атаки от злонамерени типове, насочени към конкретни домейни, когато имаме основание да смятаме, че може да има злонамерени добавки, които все още не сме открили“, заяви Mozilla в отделен документ за поддръжка.

Очаква се потребителите да имат по-голям контрол върху настройките за всяка добавка, като се започне от версия 116 на Firefox. При това тя може да бъде деактивирана, като се зареди „about:config“ в адресната лента и се зададе „extensions.quarantinedDomains.enabled“ на false.

Разработката допълва съществуващата възможност на Mozilla за дистанционно деактивиране на отделни разширения, които представляват риск за поверителността и сигурността на потребителите.

Заслужава да се отбележи, че при настоящата реализация предупреждението се появява в изскачащия прозорец на разширенията, а не на иконата на разширенията, в резултат на което предупрежденията не се показват, ако дадено допълнение е прикрепено към лентата с инструменти.

„Оказва се, че когато прикрепите разширение към лентата с инструменти, то вече не се появява в изскачащия прозорец Разширения!“, отбелязва изследователят по сигурността и разработчик на добавки Джеф Джонсън.

„Следователно предупреждението за домейни под карантина също вече не се появява в изскачащия прозорец на разширенията. Всъщност вече няма изскачащ прозорец за разширения: щракването върху иконата на лентата с инструменти за разширения просто отваря страницата about:addons, която никъде не показва предупреждението за домейни под карантина.“

„Това е ужасен дизайн на потребителския интерфейс за новата така наречена функция за „сигурност“, която тихомълком деактивира разширенията, като същевременно скрива предупреждението от потребителя“, добавя Джонсън.

Mozilla заяви, че възнамерява да подобри потребителското изживяване в бъдещи версии, въпреки че не даде окончателен график.

Промяната идва и след като Mozilla осъди предложение за блокиране на уебсайтове чрез браузър, представено от Франция, което изисква от производителите на браузъри да създадат механизми за задължително блокиране на уебсайтове, присъстващи в списък, предоставен от правителството, с цел борба с онлайн измамите.

„Подобен ход ще преобърне утвърдените от десетилетия норми за модериране на съдържанието и ще предостави наръчник за авторитарните правителства, които лесно ще отхвърлят съществуването на инструменти за заобикаляне на цензурата“, заявиха от компанията.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
21/09/2023

Разкрити критични недостатъ...

В софтуера за мрежово наблюдение Nagios...
21/08/2023

Функцията на лентата със за...

Windows 11, който вече има монументална...
20/08/2023

Уязвимост в WinRAR

В WinRAR, популярната програма за архивиране...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!