Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни измами чрез услугите, предлагани от социалните мрежи. Този път техните техники за социално инженерство са съсредоточени около чатбота на Facebook Messenger, за да се представят за екипа за поддръжка на компанията и да крадат идентификационните данни на потребителите и страниците на Facebook. Същата техника и претекст, за които Panda Security съобщи миналата седмица със смъртта на кралица Елизабет II.

Facebook Messenger е третото приложение за цифрови съобщения в света, с 988 милиона потребители, след WhatsApp и WeChat. Тази услуга за незабавни съобщения се използва широко не само от потребители, но и от малки дигитални предприятия и компании, за да отговарят на своите клиенти ежедневно и да предлагат обслужване на клиенти и система за наблюдение. „Чатботът се превърна в основен инструмент за тази електронна търговия, превръщайки се в един от основните източници на комуникация и управление на инциденти с потребителите“, казва Ерве Ламберт, глобален мениджър операции с потребителите в Panda Security.

Стъпки на процеса на измама с чатбот:

Както посочва Ламбърт, „целта е ясна: кражба на идентификационни данни за вход във Facebook. В този случай това е по-сложна и внимателна измама, поне естетически. Хакерите са разработили многоетапна техника чрез полиране на естетически и ортографски детайли, за да ги направят по-трудни за разпознаване от жертвата.

  • Започва с фишинг имейл, чието заглавие и тяло на съобщението информират за необходимостта да се свържете с екипа на Facebook, за да предотвратите изтриването на вашата страница или профил, тъй като „социалната мрежа“ твърди, че е открила някакъв вид потребителско съдържание, което нарушава правилата на виртуалната общност.
  • Имейлът предоставя връзка за „обжалване“, която пренасочва към разговор в Messenger с чатбот, който отново  предлага друга връзка, сякаш е услуга за техническа поддръжка. Измамата води жертвата до формуляр, за да попълни информацията и да не загуби акаунта си в рамките на максимум 48 часа. След като щракнете върху връзката, тя пренасочва към страница, която имитира страницата за поддръжка на Facebook.
  • Веднага след това фалшивата страница за поддръжка предоставя на жертвата формуляр, който трябва да бъде попълнен с лични данни като телефонен номер,  профил или страница във Facebook, която възнамерява да поддържа, и да натисне „Изпрати“, чиято последна стъпка е да ги попита за паролата във Facebook. Кулминацията настъпва, когато жертвата е пренасочена към друга страница, която емулира страница за двойно удостоверяване, в която се появява обратно броене за проверка.
  • След като бъде въведен цифровият код за удостоверяване, който ще бъде изпратен чрез SMS (тъй като данните за телефонния номер и имейл са предварително събрани), страницата се пренасочва към реална страница от помощния център на Facebook, съдържаща информация за интелектуална собственост и авторско право. „Рамката е много по-усъвършенствана от други случаи на фишинг, при които можете да хванете прости недостатъци.  Дори в края на процеса, фактът, че те поставят в истинска Facebook страница с насоки, свързани с нарушения на съдържанието от потребителя и интелектуалната собственост, поставя финален щрих на измамата, предоставяйки повече достоверност на измамата“, посочва киберекспертът на Panda Security.

 

Как да открием автоматизирани фишинг атаки чрез чатботове?

Сред основните препоръки за предотвратяване или противодействие на фишинг атака винаги се препоръчва внимателно да наблюдавате текста на тялото на съобщението, за да откриете граматически несъответствия или правописни грешки, които никой акредитиран специалист не би допуснал. „Тази мярка обаче е недостатъчна и трябва да се вземе предвид друг набор от насоки“, казва Ерве Ламберт, мениджър „Глобални потребителски операции“ в Panda Security. Между тях:

  1. Анализирайте заглавката на имейла и проверете домейна на подателя.
  2. Проверете URL адреса на сайта или уеб страницата, които посещавате, и проверете дали домейнът съответства на оригинала, в този случай Facebook, за да избегнете достъп до измамни сайтове с нвашите акаунти.„Всички предпазни мерки са няколко и особено когато става въпрос за кибератаки с усъвършенствани техники за изкуствено инженерство, които не изискват много усилия и време за хакерите“, заключава Ламбърт.
Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
Бъдете социални
Още по темата
23/08/2023

Мета ще активира криптиране...

Meta отново потвърди плановете си до...
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
11/05/2023

Имате ли право на част от с...

Технологичният гигант Meta, компанията майка на...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!