Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни измами чрез услугите, предлагани от социалните мрежи. Този път техните техники за социално инженерство са съсредоточени около чатбота на Facebook Messenger, за да се представят за екипа за поддръжка на компанията и да крадат идентификационните данни на потребителите и страниците на Facebook. Същата техника и претекст, за които Panda Security съобщи миналата седмица със смъртта на кралица Елизабет II.

Facebook Messenger е третото приложение за цифрови съобщения в света, с 988 милиона потребители, след WhatsApp и WeChat. Тази услуга за незабавни съобщения се използва широко не само от потребители, но и от малки дигитални предприятия и компании, за да отговарят на своите клиенти ежедневно и да предлагат обслужване на клиенти и система за наблюдение. „Чатботът се превърна в основен инструмент за тази електронна търговия, превръщайки се в един от основните източници на комуникация и управление на инциденти с потребителите“, казва Ерве Ламберт, глобален мениджър операции с потребителите в Panda Security.

Стъпки на процеса на измама с чатбот:

Както посочва Ламбърт, „целта е ясна: кражба на идентификационни данни за вход във Facebook. В този случай това е по-сложна и внимателна измама, поне естетически. Хакерите са разработили многоетапна техника чрез полиране на естетически и ортографски детайли, за да ги направят по-трудни за разпознаване от жертвата.

  • Започва с фишинг имейл, чието заглавие и тяло на съобщението информират за необходимостта да се свържете с екипа на Facebook, за да предотвратите изтриването на вашата страница или профил, тъй като „социалната мрежа“ твърди, че е открила някакъв вид потребителско съдържание, което нарушава правилата на виртуалната общност.
  • Имейлът предоставя връзка за „обжалване“, която пренасочва към разговор в Messenger с чатбот, който отново  предлага друга връзка, сякаш е услуга за техническа поддръжка. Измамата води жертвата до формуляр, за да попълни информацията и да не загуби акаунта си в рамките на максимум 48 часа. След като щракнете върху връзката, тя пренасочва към страница, която имитира страницата за поддръжка на Facebook.
  • Веднага след това фалшивата страница за поддръжка предоставя на жертвата формуляр, който трябва да бъде попълнен с лични данни като телефонен номер,  профил или страница във Facebook, която възнамерява да поддържа, и да натисне „Изпрати“, чиято последна стъпка е да ги попита за паролата във Facebook. Кулминацията настъпва, когато жертвата е пренасочена към друга страница, която емулира страница за двойно удостоверяване, в която се появява обратно броене за проверка.
  • След като бъде въведен цифровият код за удостоверяване, който ще бъде изпратен чрез SMS (тъй като данните за телефонния номер и имейл са предварително събрани), страницата се пренасочва към реална страница от помощния център на Facebook, съдържаща информация за интелектуална собственост и авторско право. „Рамката е много по-усъвършенствана от други случаи на фишинг, при които можете да хванете прости недостатъци.  Дори в края на процеса, фактът, че те поставят в истинска Facebook страница с насоки, свързани с нарушения на съдържанието от потребителя и интелектуалната собственост, поставя финален щрих на измамата, предоставяйки повече достоверност на измамата“, посочва киберекспертът на Panda Security.

 

Как да открием автоматизирани фишинг атаки чрез чатботове?

Сред основните препоръки за предотвратяване или противодействие на фишинг атака винаги се препоръчва внимателно да наблюдавате текста на тялото на съобщението, за да откриете граматически несъответствия или правописни грешки, които никой акредитиран специалист не би допуснал. „Тази мярка обаче е недостатъчна и трябва да се вземе предвид друг набор от насоки“, казва Ерве Ламберт, мениджър „Глобални потребителски операции“ в Panda Security. Между тях:

  1. Анализирайте заглавката на имейла и проверете домейна на подателя.
  2. Проверете URL адреса на сайта или уеб страницата, които посещавате, и проверете дали домейнът съответства на оригинала, в този случай Facebook, за да избегнете достъп до измамни сайтове с нвашите акаунти.„Всички предпазни мерки са няколко и особено когато става въпрос за кибератаки с усъвършенствани техники за изкуствено инженерство, които не изискват много усилия и време за хакерите“, заключава Ламбърт.
Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

1 април 2023

10-годишен бъг в Windows с "opt-in" поправка, и...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още се използва при атаки, за...
1 април 2023

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет дан...
31 март 2023

Десет стъпки, които ще гарантират киберсигурнос...

  В неотдавнашно проучване на Panda Security в сътрудничество ...
30 март 2023

Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI п...
30 март 2023

Exchange Online започна блокиране на имейли от ...

Microsoft въвежда нова функция за сигурност на Exchange Online, коя...
30 март 2023

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия ма...

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо,...
30 март 2023

30 години уязвимости

Тенденциите в киберпрестъпността винаги се променят. През 30-те год...
29 март 2023

Термини за AI, които трябва да знаете

Объркани сте от изкуствения интелект? Не сте сами. Това кратко ръко...
Бъдете социални
Още по темата
23/03/2023

Петте "НЕ" във Facebook Mar...

Функцията Marketplace на Facebook съществува от...
16/03/2023

Фалшиво ChatGPT разширение ...

Установено е, че фалшиво разширение за...
09/01/2023

Мicrosoft спира и разширени...

От вторник, 10 януари 2023г., Windows...
Последно добавени
01/04/2023

10-годишен бъг в Windows с ...

Десетгодишна уязвимост на Windows все още...
01/04/2023

Интернет ви наблюдава, може...

Всеки ден се създават повече от...
31/03/2023

Десет стъпки, които ще гара...

  В неотдавнашно проучване на Panda...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!