Търсене
Close this search box.

Нова платформа за фишинг като услуга

Новата платформа за фишинг като услуга (PhaaS или PaaS), наречена Greatness, се използва от киберпрестъпниците за насочване към бизнес потребителите на облачната услуга Microsoft 365 поне от средата на 2022 г., като по този начин на практика се понижава бариерата за влизане във фишинг атаките.

„Засега Greatness е фокусирана само върху фишинг страници за Microsoft 365, като предоставя на своите филиали приставка и конструктор на връзки, които създават изключително убедителни страници за примамка и вход“, заяви изследователят от Cisco Talos Тиаго Перейра.

„Той съдържа функции, като например предварително попълнен имейл адрес на жертвата и показване на съответното лого на компанията и фоново изображение, извлечени от истинската страница за вход в Microsoft 365 на целевата организация.“

Кампаниите, включващи Greatness, са предимно на производствени, здравни и технологични структури, разположени в САЩ, Великобритания, Австралия, Южна Африка и Канада, като през декември 2022 г. и март 2023 г. е засечена рязка активност.

Фишинг комплекти като Greatness предлагат на хакерите, начинаещи или не, рентабилно и мащабируемо „обслужване на едно гише“, което дава възможност за създаване на убедителни страници за вход, свързани с различни онлайн услуги, и заобикаляне на защитите за двуфакторно удостоверяване (2FA).

По-конкретно, автентично изглеждащите страници-примамки функционират като обратен прокси сървър за събиране на идентификационни данни и еднократни пароли (TOTP), въведени от жертвите.

Веригите от атаки започват със зловредни имейли, съдържащи HTML прикачен файл, който при отваряне изпълнява замаскиран JavaScript код, пренасочващ потребителя към целева страница с предварително попълнен имейл адрес на получателя и изискващ парола и MFA код.

Въведените идентификационни данни и токени впоследствие се препращат към канала Telegram на партньора за получаване на неоторизиран достъп до въпросните акаунти.

Комплектът за фишинг AiTM се предлага и с панел за администриране, който позволява на афилиата да конфигурира бота Telegram, да следи откраднатата информация и дори да изгражда прикачени файлове или връзки с капани.

Нещо повече, от всеки партньор се очаква да има валиден API ключ, за да може да зареди фишинг страницата. Ключът API също така предотвратява преглеждането на фишинг страницата от нежелани IP адреси и улеснява задкулисната комуникация с действителната страница за вход в Microsoft 365, като се представя за жертва.

„Работейки заедно, фишинг комплектът и API извършват атака тип „човек по средата“, като изискват информация от жертвата, която API след това изпраща на легитимната страница за вход в реално време“, казва Перейра.

„Това позволява на филиала на PaaS да открадне потребителски имена и пароли, както и удостоверените бисквитки на сесията, ако жертвата използва MFA.“

Констатациите идват в момент, в който Microsoft започна да налага съвпадение на номерата в известията за натискане на Microsoft Authenticator от 8 май 2023 г., за да подобри защитата на 2FA и да отблъсне атаките с незабавни бомбардировки.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
19 май 2024

Grandoreiro се завръща по - мощен след прекъсва...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се разпростр...
Бъдете социални
Още по темата
20/05/2024

7 бъга излезли на Pwn2Own в...

Редица сериозни грешки в Windows все...
19/05/2024

Grandoreiro се завръща по -...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се...
19/05/2024

Microsoft започва да налага...

От юли Microsoft ще започне постепенно...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!