Търсене
Close this search box.

Нова заповед забранява масовата продажба на лични данни на Китай и Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която има за цел да забрани масовата продажба и прехвърляне на лични данни на американците към „страни, пораждащи безпокойство“, като Китай, Русия, Иран, Северна Корея, Куба и Венецуела.

„Нашите противници използват чувствителните лични данни на американците, за да застрашават националната ни сигурност. Те купуват тези данни, за да ги използват за изнудване и следене на хора, да се насочват към онези, които смятат за дисиденти тук, в Съединените щати, и да извършват други злонамерени дейности“, заяви главният прокурор Мерик Б. Гарланд.

„Тази изпълнителна заповед дава на Министерството на правосъдието правомощието да блокира държавите, които представляват заплаха за националната ни сигурност, да събират най-чувствителните лични данни на американците – включително човешки геномни данни, биометрични и лични идентификатори, както и лични здравни и финансови данни.“

Президентската директива изисква от Министерството на правосъдието на САЩ да създаде, изпълни и контролира нова инициатива в областта на националната сигурност за намаляване на тази заплаха. Освен това в нея се призовава за нови разпоредби, които да забраняват или ограничават по друг начин конкретни видове транзакции с данни, за които се счита, че представляват неприемлив риск за националната сигурност.

Той също така се фокусира върху най-чувствителната информация на американците, включително техните геномни, биометрични, лични здравни, геолокационни и финансови данни, както и върху някои видове лична информация.

Заплахите могат да използват този вид данни за натрапчиво наблюдение, измами, изнудване и други нарушения на неприкосновеността на личния живот. Търговските брокери на данни, които ги събират, могат също така да ги продадат на този, който предложи най-висока цена, включително на застрашените държави, на техните чуждестранни разузнавателни служби и военни или на контролираните от тях компании.

„Продажбата на данни на американците поражда значителни рискове за неприкосновеността на личния живот, контраразузнаването, изнудването и други рискове за националната сигурност – особено за тези, които са в средите на военните или националната сигурност“, предупреждава информационният лист на Белия дом.

„Загрижените държави могат също така да получат достъп до чувствителни лични данни на американците, за да събират информация за активисти, учени, журналисти, дисиденти, политически фигури и членове на неправителствени организации и маргинализирани общности с цел сплашване на опонентите на загрижените държави, ограничаване на инакомислието и ограничаване на свободата на изразяване и други граждански свободи на американците.“

От началото на годината Федералната търговска комисия на САЩ (ФТК) също така забрани на двама брокери на данни (брокера на данни Outlogic/бивш X-Mode Social и InMarket Media) да продават данни за точното местоположение на американците, които биха могли да се използват за целите на проследяването.

Действията са в отговор на факта, че брокерите на данни редовно излагат на показ данните за местоположението на лицата и разкриват много по-чувствителна информация, като например религиозна принадлежност и посещения при лекар.

Заповедите на FTC последваха изпълнителната заповед на Байдън от август 2022 г. за гарантиране на достъпа до услуги в областта на репродуктивното здраве и защита на личните данни на пациентите. Директивата беше издадена, след като група против абортите използваше данни за местоположението на мобилни устройства, за да насочи реклами към посетителите на някои клиники на „Планирано родителство“.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
12 април 2024

Magecart са пионери в областта на устойчивата з...

Печално известната киберпрестъпна организация, занимаваща се със ск...
Бъдете социални
Още по темата
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
07/04/2024

МЗ на САЩ предупреждава бол...

Министерството на здравеопазването и човешките ресурси...
05/04/2024

10 млн. награда за информац...

Федералните власти предлагат парични средства срещу...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!