Нови предизвикателства пред сигурността заради хибридната или дистанционната работа

Хибридната работа, която включва разпределяне на работната седмица между работа в офиса и работа от разстояние, е новото нормално състояние, към което много компании се адаптираха след кризата с пандемията COVID-19, която ги принуди да работят от разстояние, за да продължат да предоставят услуги.

Скорошно проучване показва, че всъщност 58 % от компаниите са насърчили хибридното завръщане в офиса на персонала си. Освен това според него 48% от служителите ще следват хибриден или дистанционен модел през следващите две години.

Тези оценки показват, че хибридният модел е тук задълго, но какво означава това за киберсигурността?

5 предизвикателства пред сигурността на новия модел на работа

1. Разширени повърхности за атаки:
При служителите, работещи извън офиса, компаниите разполагат с по-голяма площ за защита. В някои случаи гъвкавостта на работния модел може да увеличи броя на крайните точки, мрежите и софтуера, което увеличава работното натоварване на екипите, занимаващи се с киберсигурността на тези организации, и може да доведе до изчерпване на ресурсите.

2. Недостиг на таланти в областта на сигурността:
Проблемите с осигуряването на квалифициран персонал могат да повлияят на начина, по който компанията защитава дистанционните работници. В резултат на това нараства броят на случаите, когато сигурността се възлага на външни изпълнители на услуги по сигурността. Тези служби се нуждаят от надеждни технологии, които им помагат да оптимизират ресурсите си, за да продължат да предоставят най-добрите услуги на своите клиенти.

3. По-малко надзор от страна на персонала по сигурността:
Самото естество на работата от разстояние измества част от системния достъп, мрежовия трафик и данните извън традиционните периметри на компанията, което може да се превърне в пречка за наблюдението на сигурността. Организациите се борят да разширят наблюдението до всички устройства в мрежата, но често не успяват да постигнат желаната видимост.

4. Податливост на фишинг атаки:
Фишингът продължава да бъде скрита заплаха за компаниите. С отсъствието на работниците от физическия офис рискът се увеличава. Служителите разчитат в по-голяма степен на електронната поща и могат да бъдат по-податливи на добре планирана фишинг атака, маскирана като легитимна бизнес заявка.

5. Уязвимост на устройствата:
Устройствата, които дават възможност за работа от разстояние, трябва да имат инсталирани необходимите пачове, тъй като те могат да бъдат портал към корпоративните мрежи.

Решения за киберсигурност, предназначени за разпределени предприятия

Откакто прилагат хибридния модел на работа, МСП се сблъскват с тези нови предизвикателства в областта на киберсигурността, за да защитят корпоративните мрежи на своите клиенти. Необходими са нови целенасочени решения за сигурност, които да се справят с тези проблеми и да постигнат желаните резултати.

WatchGuard пусна на пазара линия от устройства за настолни компютри Firebox, за да отговори на тази нужда. Бързата обработка и увеличената памет осигуряват унифицирана защита срещу най-новите заплахи за мрежовата сигурност за отдалечени и разпределени корпоративни среди. Тези устройства дават възможност на MSP да защитават местоположенията на своите клиенти, отдалечените устройства, офис оборудването и софтуера за продажба на дребно, като се справят с предизвикателствата пред киберсигурността, породени от напускането на физическите офис пространства от служителите.

Един момент, който трябва да се отбележи, е, че MSP могат да получат различни опростени възможности за управление на място и в облака на WatchGuard. Тези устройства също така улесняват разширяването на SD-WAN от корпоративна мрежа до отдалечено място, без да се изисква обширна конфигурация, като същевременно включват услуги за сигурност от корпоративен клас, като ThreatSync, APT Blocker (откриване на зловреден софтуер в пясъчна кутия) и IntelligentAV, които дават на устройствата предимство при защитата от съвременни заплахи.

Благодарение на нулевото предоставяне, MSP могат да разгръщат и конфигурират устройства, да актуализират фърмуера и да прилагат политики, след като отдалечен потребител активира устройство, както и бързо да управляват и конфигурират SD-WAN, чрез платформа, базирана на облак, от отдалечени места.

Хибридната работа е тук, за да остане, затова е необходимо да се адаптирате към новите изисквания за сигурност на този формат.

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
17 март 2023

Поддръжката на Microsoft краква Windows на клие...

При неочакван обрат инженер по поддръжката на Microsoft прибягва до...
Бъдете социални
Още по темата
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
18/03/2023

Измерване на ефективността ...

Компаниите трябва да измерват ефективността във...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!