Нови санкции за Kaspersky в САЩ

В продължение на години базираната в Москва компания се опитва да отблъсква безброй обвинения в сътрудничество с Кремъл

Съобщава се, че САЩ обмислят принудителни действия срещу компанията за киберсигурност Kaspersky.

Новината идва година след като Kaspersky беше обявена за „риск за националната сигурност“ на САЩ и включена в черния списък на FCC след нахлуването на Русия в Украйна.

Засега не е известно какъв вид принудителни действия може да получи Kaspersky, но мерките обикновено включват заповеди за прекратяване на дейността, директиви за коригиращи действия, заповеди за забрана и др.

Това означава, че тя потенциално може да бъде включена в пакет с TikTok в продуктите, които се разглеждат за забрана в цялата страна.

САЩ вече забраниха използването на продукти за сигурност на Kaspersky във федералното правителство още през 2017 г. поради опасения, че те биха могли да подпомогнат руските шпионски усилия, със или без сътрудничеството на Kaspersky.

Компанията Kaspersky, чието седалище се намира в Москва, последователно и категорично отрича многобройните твърдения относно опасенията, че може да бъде използвана като шпионски инструмент от руското правителство.

Източници на Wall Street Journal, който пръв съобщи за историята, не предоставиха подробности за това кога ще бъде взето решението на администрацията на Байдън.

Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията на САЩ заяви пред Ройтерс, че министерството „се ангажира да упражнява изцяло своите правомощия за защита на чувствителните данни на американците и да работи с Конгреса по двустранен начин за адаптиране към променящите се рискове“.

Представлява ли Kaspersky риск за националната сигурност?

Подобно на опасенията, свързани с Huawei и ZTE, опасенията за националната сигурност, свързани с Kaspersky, са до голяма степен теоретични.

Поне досега не са били представени конкретни доказателства, че е бил използван за руски шпионаж.

Въпреки това Kaspersky може скоро да се сблъска със същите ограничения като гореспоменатите китайски фирми.

Притесненията около Huawei и ZTE започнаха през 2018 г., след като Националният център за киберсигурност (NCSC) заяви, че и двете компании представляват риск за националната сигурност, предвид силното присъствие на тяхното оборудване в телекомуникационната мрежа на страната. Това доведе до заповед за изтегляне и замяна на оборудването на Huawei от посочената мрежа, като се даде предимство на други доставчици като Nokia и Ericsson.

САЩ  наложиха и ограничения, които през ноември 2022 г. завършиха с пълна забрана на продажбите и вноса на продукти на Huawei и ZTE в страната.

Усилията за изтръгване на китайското телекомуникационно оборудване от САЩ започнаха за първи път по време на президентството на Барак Обама и продължиха през администрациите на Доналд Тръмп, а сега и на Джо Байдън.

Huawei и ZTE категорично отхвърлиха повдигнатите срещу тях обвинения.

Основата на тези опасения за националната сигурност е, че китайското правителство теоретично би могло да нареди на компаниите да предадат данни на властите, без да дава възможност за отказ.

Това означава, че доставчиците на телекомуникационно оборудване теоретично биха могли да изпращат данни за цялото население на дадена държава, както и за предприятията, работещи в нейните граници.

Съоснователят на Kaspersky, Евгений Касперски, е добре известен с историческите си връзки с руските разузнавателни служби.

В Русия има закони за сътрудничество с правителството, подобни на тези в Китай, според които местните предприятия трябва да изпълняват нарежданията на службите за сигурност (ФСБ).

В съчетание с предполагаемата постоянна връзка между съоснователя на фирмата за сигурност и руското разузнаване, това на пръв поглед представлява достатъчна причина, за да се предприемат такива решителни мерки.

В ексклузивно интервю за ITPro през 2016 г. Евгений Касперски заяви, че ако компанията открие доказателства за спонсориран от държавата шпионаж, може да бъде принудена да запази мълчание по въпроса.

„Ако е [установено], че работи за клиент, трябва да се запитаме “можем ли да разкрием тази информация или не“. Ако те се съгласят да разкрият тази информация, ние го правим. Ако не, за съжаление, трябва да мълчим по този въпрос“, каза той.

„В някои случаи сами виждаме, че се случва нещо необичайно, и го откриваме, анализираме, намираме жертвите и докладваме за тях не директно на жертвата, а на националната организация, отговаряща за сигурността, така че споделяме информацията. Но споделяме само частите от информацията, които са свързани с тази нация, не споделяме всичко на всички.“

Какво се случи в историята на Kaspersky досега?

Евгени Касперски основава едноименната фирма за сигурност през 1997 г., след като преди това работи като софтуерен инженер в разузнавателния отдел на съветското министерство на отбраната.

Обвиненията в потенциално сътрудничество между изпълнителния директор на компанията и Кремъл започват още преди създаването на Kaspersky, през 1994 г., когато гражданската ИТ фирма, за която Евгений Касперски работи по това време, за първи път започва да печели договори в САЩ, както той е казвал по-рано.

Оттогава насам компанията многократно отрича повдигнатите срещу нея обвинения. От това, че си е затваряла очите за кибератаки, от които се е възползвала Русия, до това, че е назначила голям брой свои ръководители с руски военен или разузнавателен опит.

Един от ключовите повратни моменти за компанията настъпи през 2017 г., когато в САЩ администрацията на Тръмп забрани продуктите на компанията в ИТ средите на федералното правителство, позовавайки се на рискове за сигурността.

Kasperksy се опита да обжалва решението, но в крайна сметка делото ѝ се провали.

Евгений Касперски заяви, че решението се основава на „субективни и нетехнически публични източници като непотвърдени и често анонимни медийни доклади“.

Месеци по-рано Bloomberg съобщи за твърдения, че Kaspersky е работил с руските разузнавателни служби и е създавал продукти за тях – още твърдения, които съоснователят на компанията заклейми като „неоснователни“ и „пълна глупост“.

Може би най-значителната промяна в отношението, поне в световен мащаб, настъпи миналата година след руската инвазия в Украйна.

В доклад на Ройтерс се посочва, че правителството на САЩ е започнало да предупреждава местните компании за потенциалните рискове от използването на софтуер на Kaspersky в деня след инвазията.

По-късно САЩ добавиха компанията в черния списък на Федералната комисия по комуникациите, като я определиха като риск за националната сигурност, въпреки че компанията официално осъди войната.

Британската NCSC и еквивалентната германска агенция BSI също поотделно посъветваха организациите да избягват използването на продуктите на Kaspersky, като последната заяви, че те могат да бъдат използвани за улесняване на нападателни кибероперации.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...
Бъдете социални
Още по темата
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
18/05/2023

САЩ предлагат награда от 10...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна...
10/05/2023

ФБР разби руска мрежа за ки...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!