Търсене
Close this search box.

NSO Group потвърди, че 5 европейски държави са ползвали Pegasus Spyware

Израелският доставчик на софтуер за наблюдение NSO Group тази седмица призна пред законодателите на Европейския съюз, че неговият инструмент Pegasus е бил използван от поне пет държави в региона.

„Опитваме се да направим правилното нещо и това е много повече от други компании, работещи в индустрията“, каза Хаим Гелфанд, главен съветник на компанията и главен директор по съответствието, според репортаж на Politico.

Признавайки, че е „направила грешки“, компанията също така подчерта необходимостта от международен стандарт, който да регулира използването на шпионски софтуер от правителствата.

Разкритието идва, когато през април 2022г. беше създадена специална комисия  за разследване на предполагаеми нарушения в ЕС на  закона след разкритията, че шпионският софтуер на компанията Pegasus се използва за подслушване на телефони, принадлежащи на политици, дипломати и членове на гражданското общество.

„Комисията ще проучи съществуващите национални закони, регулиращи наблюдението, и дали шпионският софтуер на Pegasus е бил използван за политически цели срещу, например, журналисти, политици и адвокати“, заяви Европейският парламент през март 2022г.

По-рано този февруари Европейският надзорен орган по защита на данните (EDPS) призова за забрана на разработването и използването на търговски шпионски софтуер в региона, заявявайки, че „безпрецедентното ниво на натрапчивост“ на технологията може да застраши правото на потребителите на поверителност.

Pegasus и другите подобни продукти като FinFisher и Cytrox са проектирани да бъдат инсталирани тайно на смартфон чрез използване на неизвестни уязвимости в софтуера от типа 0-day, за да изземе дистанционно управлението на устройството и да събира чувствителни данни.

Инфектирането обикновено се постига чрез атаки с един клик, при които целите се подвеждат да щракнат върху връзка, изпратена чрез съобщения в iMessage или WhatsApp, или алтернативно да се използват експлойти, които не изискват взаимодействие.

Веднъж инсталиран, шпионският софтуер осигурява поддръжка за широк спектър от възможности, които позволяват на оператора да проследява местонахождението на жертвата, да подслушва разговори и да ексфилтрира съобщения дори от криптирани приложения като WhatsApp.

NSO Group, основана през 2010г., дълго време поддържа тезата, че доставя софтуера само на правителствени клиенти за преследване на висши цели като справяне с тероризма, трафика на наркотици и борба с тежките престъпления, но доказателствата показват широко разпространена злоупотреба със софтуера –  следене на политическите опоненти, критици, активисти, журналисти, адвокати по целия свят. „Използването на Pegasus не изисква сътрудничество с телекомуникационни компании и може лесно да преодолее криптирането, SSL, собствените протоколи и всякакви препятствия, въведени от сложните комуникации в световен мащаб“, отбелязва Съветът на Европа в междинен доклад.

„Осигурява отдалечен, скрит и неограничен достъп до мобилните устройства на целта. Този Modus Operandi на Pegasus ясно разкрива способността му да се използва както за целенасочено, така и за безразборно наблюдение.“ – се посочва още в доклада.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2024

Макрон: Френският ИИ ще се ...

Френският президент Еманюел Макрон призова лидерите...
27/05/2024

Глобите по GDPR са за над 4...

Технологичните гиганти със седалище в Ирландия...
26/05/2024

NIS 2: Къде са европейските...

До октомври 2024 г. всички държави...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!