NSO Group потвърди, че 5 европейски държави са ползвали Pegasus Spyware

Израелският доставчик на софтуер за наблюдение NSO Group тази седмица призна пред законодателите на Европейския съюз, че неговият инструмент Pegasus е бил използван от поне пет държави в региона.

„Опитваме се да направим правилното нещо и това е много повече от други компании, работещи в индустрията“, каза Хаим Гелфанд, главен съветник на компанията и главен директор по съответствието, според репортаж на Politico.

Признавайки, че е „направила грешки“, компанията също така подчерта необходимостта от международен стандарт, който да регулира използването на шпионски софтуер от правителствата.

Разкритието идва, когато през април 2022г. беше създадена специална комисия  за разследване на предполагаеми нарушения в ЕС на  закона след разкритията, че шпионският софтуер на компанията Pegasus се използва за подслушване на телефони, принадлежащи на политици, дипломати и членове на гражданското общество.

„Комисията ще проучи съществуващите национални закони, регулиращи наблюдението, и дали шпионският софтуер на Pegasus е бил използван за политически цели срещу, например, журналисти, политици и адвокати“, заяви Европейският парламент през март 2022г.

По-рано този февруари Европейският надзорен орган по защита на данните (EDPS) призова за забрана на разработването и използването на търговски шпионски софтуер в региона, заявявайки, че „безпрецедентното ниво на натрапчивост“ на технологията може да застраши правото на потребителите на поверителност.

Pegasus и другите подобни продукти като FinFisher и Cytrox са проектирани да бъдат инсталирани тайно на смартфон чрез използване на неизвестни уязвимости в софтуера от типа 0-day, за да изземе дистанционно управлението на устройството и да събира чувствителни данни.

Инфектирането обикновено се постига чрез атаки с един клик, при които целите се подвеждат да щракнат върху връзка, изпратена чрез съобщения в iMessage или WhatsApp, или алтернативно да се използват експлойти, които не изискват взаимодействие.

Веднъж инсталиран, шпионският софтуер осигурява поддръжка за широк спектър от възможности, които позволяват на оператора да проследява местонахождението на жертвата, да подслушва разговори и да ексфилтрира съобщения дори от криптирани приложения като WhatsApp.

NSO Group, основана през 2010г., дълго време поддържа тезата, че доставя софтуера само на правителствени клиенти за преследване на висши цели като справяне с тероризма, трафика на наркотици и борба с тежките престъпления, но доказателствата показват широко разпространена злоупотреба със софтуера –  следене на политическите опоненти, критици, активисти, журналисти, адвокати по целия свят. „Използването на Pegasus не изисква сътрудничество с телекомуникационни компании и може лесно да преодолее криптирането, SSL, собствените протоколи и всякакви препятствия, въведени от сложните комуникации в световен мащаб“, отбелязва Съветът на Европа в междинен доклад.

„Осигурява отдалечен, скрит и неограничен достъп до мобилните устройства на целта. Този Modus Operandi на Pegasus ясно разкрива способността му да се използва както за целенасочено, така и за безразборно наблюдение.“ – се посочва още в доклада.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
28 ноември 2022

Социалните медии трябва да престанат да копират...

Интернет не е само за тийнейджъри. Когато поколението Z навлезе в м...
Бъдете социални
Още по темата
28/11/2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните...
27/11/2022

За "правото да бъдеш забравен"

През 2014г. резултатът от делото Google...
18/11/2022

Приложенията за Световното ...

Европейските регулатори изразиха сериозна загриженост относно...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!