Търсене
Close this search box.

Нулевото доверие е задължителен елемент на сигурността в облака

В епоха, в която нарушенията на сигурността на данните и кибератаките продължават да доминират в заглавията на вестниците, значението на надеждните мерки за сигурност никога не е било по-очевидно. Тъй като организациите все повече мигрират своите данни и операции към облака, промяната на парадигмата в стратегията за сигурност е от съществено значение. Въведете нулевото доверие – концепция за сигурност, която се превърна в крайъгълен камък на сигурността в облака. В тази статия ще разгледаме защо нулевото доверие е от решаващо значение за защитата на облачните среди.

Предизвикателството пред сигурността в облака

Възприемането на изчисления в облак донесе на бизнеса безпрецедентна гъвкавост, мащабируемост и ефективност на разходите; миграцията към облака обаче отвори и нови възможности за киберзаплахи. Традиционният модел на периметъра на сигурността – защита на периметъра на мрежата – трябва да се промени. Сигурността трябва да се адаптира към предизвикателствата на този динамичен пейзаж с данни, намиращи се в отдалечени центрове за данни, и потребители, които имат достъп до ресурси отвсякъде.

Какво е нулево доверие?

Нулевото доверие не е просто технология, а цялостен подход към сигурността, който фундаментално променя парадигмата на сигурността. Основният принцип на нулевото доверие е прост: „Никога не се доверявай, винаги проверявай.“ По същество нулевото доверие означава, че екипите по сигурността не трябва да се доверяват изначално на никого и на нищо, независимо от това дали са вътре или извън мрежата.

Основните принципи на нулевото доверие включват:

 • Непрекъсната проверка: Всяка заявка за достъп се проверява, независимо от местоположението или устройството на потребителя. Този принцип включва силно многофакторно удостоверяване (MFA) и проверки на състоянието на устройствата.
 • Достъп с най-малки привилегии: Екипите по сигурността предоставят на потребителите и системите само минималния достъп, необходим за изпълнение на техните задачи, като по този начин намаляват повърхността на атаките и потенциалните щети в случай на пробив.
 • Микросегментиране: Мрежите се разделят на малки, изолирани сегменти, между които се прилага контрол на достъпа, като се предотвратява страничното движение на нападателите.
 • Сигурност, ориентирана към данните: Нулевото доверие дава приоритет на защитата на данните, като гарантира, че те са криптирани, класифицирани и със строг контрол на достъпа.

Защо трябва нулево доверие за сигурността в облака?

Причините, поради които нулевото доверие е важно за сигурността на облачните среди, включват:

 • Среди без периметър: Облачните среди по своята същност са без периметър. Традиционните модели за сигурност, които разчитат на защита на периметъра на мрежата, са неефективни, когато данните и приложенията са разпръснати в множество доставчици на облачни услуги и са достъпни отвсякъде. Нулевото доверие, което се фокусира върху непрекъснатата проверка, се справя с това предизвикателство, като осигурява достъп на ниво индивидуална заявка.
 • Развиващ се пейзаж на заплахите: Киберзаплахите непрекъснато се развиват, като стават все по-сложни и устойчиви. Принципът за непрекъснато наблюдение и проверка на Zero trust помага на организациите да останат една крачка пред тези заплахи, като откриват и реагират на аномалии и нарушения в реално време.
 • Отдалечена работна сила: Нарастването на дистанционната работа размива границите между корпоративните мрежи и публичния интернет. Тъй като служителите имат достъп до ресурсите в облака от различни места и устройства, нулевото доверие гарантира, че достъпът се предоставя въз основа на идентичността на потребителя и надеждността на устройството, а не само на местоположението в мрежата.
 • Защита на данните: В облачните среди данните са перлата в короната. Нулевото доверие поставя в основата си защитата на данните, като гарантира, че дори при пробив чувствителните данни остават криптирани и недостъпни за неупълномощени лица.
 • Съответствие и разпоредби: В много отрасли се прилагат строги разпоредби за защита на данните. Нулевото доверие помага на организациите да изпълнят тези изисквания за съответствие чрез прилагане на строг контрол на достъпа, наблюдение на дейностите и поддържане на одитна следа.

Внедряване на нулево доверие в облачни среди

За да въведат нулево доверие в облачната сигурност, организациите трябва да вземат предвид:

 • Управление на идентичността и достъпа (IAM): Да прилагат силни методи за удостоверяване и контрол на достъпа въз основа на идентичността на потребителя.
 • Непрекъснато наблюдение: Използвайте инструменти за откриване на заплахи и реагиране, за да наблюдавате дейностите и да идентифицирате аномалии.
 • Достъп с най-малки привилегии: Предоставяйте минимални разрешения за достъп на потребителите и системите въз основа на техните роли и отговорности.
 • Криптиране на данни: Криптирайте данните в състояние на покой и при пренос и класифицирайте данните въз основа на тяхната чувствителност.
 • Микросегментиране: Приложете сегментиране на мрежата, за да контролирате страничното движение в облачните среди.

Нулевото доверие не е по избор

Тъй като организациите продължават пътуването си към цифровата трансформация, като възприемат облачните технологии, нулевото доверие се превръща в основа на сигурността в облака. Принципите на непрекъсната проверка, достъп с най-малки привилегии и сигурност, ориентирана към данните, се съчетават напълно с динамичния и разпределен характер на облачните среди. Възприемането на нулевото доверие не е просто опция; то е необходимо, за да се защитят чувствителните данни, да се намалят рисковете и да се гарантира сигурността на базираните на облак операции в постоянно променящия се пейзаж на заплахите. Нулевото доверие не е просто модна дума, то е бъдещето на сигурността в облака.

Източник: DARKReading

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
Бъдете социални
Още по темата
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!