Лятото на 2022 г. се очаква да бъде първото, в което хората ще си вземат нормална ваканция от началото на пандемията през 2020г. Шокиращо скъпите цени на газа, високата инфлация, войната в Европа, отмяната на полети и ограниченията и донякъде отново появяващият се covid- 19  в Азия не спират хората да планират пътувания далеч от дома това лято. По един или друг начин почти всички ще са на почивка това лято… и всичко това звучи вълнуващо, но също така идва с някои опасности, които туристите трябва да имат предвид, докато се впускат в пътувания.

Обществен WiFi

Достъпните WiFi мрежи и отворените WiFi мрежи като цяло могат да бъдат опасни. Хакерите и ИТ администраторите на тези мрежи имат начини да наблюдават трафика, който влиза и излиза от тях. Трафикът може да включва всичко, като пароли и номера на социални осигуровки. Така че, ако планирате да използвате обществен WiFi, имайте предвид, че всичко, което споделяте на вашия смартфон, докато сте свързани към мрежата, може да е нещо, което неволно комуникирате с трета страна.

Компютри с общ достъп

Може да минавате около библиотека или да чакате полет за връзка на летището и може да се почувствате изкушени да прекарате известно време на обществено достъпен компютър. Преглеждането и четенето на новините може да е отличен начин да убиете времето и да запазите батерията на телефона си. Все пак, ако трябва да направите нещо важно, което изисква от вас да въведете чувствителна информация, може да помислите два пъти, преди да пишете или свържете вашето смарт устройство или USB флаш към обществения компютър. Хакерите може да регистрират цялата въведена от вас информация и свързаното ви устройство може да се зарази със злонамерен код, докато сърфирате в интернет.

Социални медии и споделяне на местоположение 

Киберсигурността е от съществено значение, но не е единственото нещо, което трябва да имате предвид, докато пътувате. Споделянето на вашето местоположение в социалните медии може да посочи на хакерите, че не сте вкъщи. Потенциален натрапник, който знае, че не сте вкъщи, може да спре до електрическото ви табло, да изключи електричеството, за да деактивира камери като Nest, и след това да ограби дома ви, докато гледа вашия поток на живо от стотици километри разстояние. Така че споделянето на вашето местоположение не е препоръчително.

Обадете се на вашата банка

Обаждането на вашата банка, за да им кажете, че ще пътувате, е задължително. По този начин ще гарантирате, че няма да се окажете с блокирана кредитна карта в чужбина. За съжаление, ако не кажете на банката си, че ще посетите определена държава, тя може да ограничи сметката ви и да ви каже, че единственият начин да я деблокирате е да се отбиете в клон. И това може да не е толкова лесно, колкото звучи, ако вече сте на път да посетите примерно Тадж Махал в Индия.

Включете функцията за намиране на  устройство

За съжаление, шансовете да загубите или повредите вашето устройство се увеличават значително, когато сте далеч от дома. От съществено значение е да се уверите, че можете да намерите устройството си, ако нещата тръгнат в посока на загубване или кражба. Функции като iOS „Find My“ трябва да бъдат включени, ако искате да можете да проследявате устройството си в случай на инцидент или ако искате някой близък до вас винаги да знае къде се намирате. Споделянето на постоянното ви местоположение с вашите деца или приятел може да е добра идея – шансовете да се загубите значително намаляват, ако имате достъп до такава технология.

Пътуването е забавно, но може да се превърне и в кошмар, ако не сте подготвени. Осигуряването на инсталиран антивирусен софтуер на свързаните устройства е жизненоважно, за да се насладите на свободното си време. Също така е изключително важно вашата операционна система и приложения да бъдат актуализирани и вашите данни да бъдат архивирани безопасно. Ако не качите съдържанието си в облака, рискувате да загубите всички  ценни документи и снимки в случай на злополука. Умните устройства се крадат или губят твърде често, когато сте далеч от дома. Подготовката за всички сценарии не е задължителна, но със сигурност е препоръчителна, тъй като може да ви спести време и пари в дългосрочен план.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

Хакери продават личните данни на над милиард ки...

Съобщава се, че хакери са откраднали данните на около един милиард ...
4 юли 2022

Хакнаха акаунти на британската армия

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия беше поставена ...
3 юли 2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години за изпълнение. Ето девет кратки,...
2 юли 2022

Глобиха Clearview AI и в Обединеното кралство

На базираната в САЩ компания е наредено да изтрие всички лични данн...

Най-добрите безплатни инструменти за премахване...

Пейзажът на заплахите за киберсигурността се развива и разширява вс...

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват, за да инстал...

Можете ли да получите част от колективното обез...

Facebook ще трябва да плати 90 милиона долара за колективно къдебно...
29 юни 2022

Украйна разби фишинг банда

Украинските сили за киберсигурност арестуваха девет души от престъп...
Бъдете социални
Още по темата
03/07/2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години...
01/07/2022

Най-добрите безплатни инстр...

Пейзажът на заплахите за киберсигурността се...
01/07/2022

Какво е фарминг?

Pharming е измама, която киберпрестъпниците използват,...
Последно добавени
05/07/2022

Хакери продават личните дан...

Съобщава се, че хакери са откраднали...
04/07/2022

Хакнаха акаунти на британск...

Оперативната сигурност (opsec) на британската армия...
03/07/2022

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години...
Ключови думи