Няколко съвета за летните отпуски

Лятото на 2022 г. се очаква да бъде първото, в което хората ще си вземат нормална ваканция от началото на пандемията през 2020г. Шокиращо скъпите цени на газа, високата инфлация, войната в Европа, отмяната на полети и ограниченията и донякъде отново появяващият се covid- 19  в Азия не спират хората да планират пътувания далеч от дома това лято. По един или друг начин почти всички ще са на почивка това лято… и всичко това звучи вълнуващо, но също така идва с някои опасности, които туристите трябва да имат предвид, докато се впускат в пътувания.

Обществен WiFi

Достъпните WiFi мрежи и отворените WiFi мрежи като цяло могат да бъдат опасни. Хакерите и ИТ администраторите на тези мрежи имат начини да наблюдават трафика, който влиза и излиза от тях. Трафикът може да включва всичко, като пароли и номера на социални осигуровки. Така че, ако планирате да използвате обществен WiFi, имайте предвид, че всичко, което споделяте на вашия смартфон, докато сте свързани към мрежата, може да е нещо, което неволно комуникирате с трета страна.

Компютри с общ достъп

Може да минавате около библиотека или да чакате полет за връзка на летището и може да се почувствате изкушени да прекарате известно време на обществено достъпен компютър. Преглеждането и четенето на новините може да е отличен начин да убиете времето и да запазите батерията на телефона си. Все пак, ако трябва да направите нещо важно, което изисква от вас да въведете чувствителна информация, може да помислите два пъти, преди да пишете или свържете вашето смарт устройство или USB флаш към обществения компютър. Хакерите може да регистрират цялата въведена от вас информация и свързаното ви устройство може да се зарази със злонамерен код, докато сърфирате в интернет.

Социални медии и споделяне на местоположение 

Киберсигурността е от съществено значение, но не е единственото нещо, което трябва да имате предвид, докато пътувате. Споделянето на вашето местоположение в социалните медии може да посочи на хакерите, че не сте вкъщи. Потенциален натрапник, който знае, че не сте вкъщи, може да спре до електрическото ви табло, да изключи електричеството, за да деактивира камери като Nest, и след това да ограби дома ви, докато гледа вашия поток на живо от стотици километри разстояние. Така че споделянето на вашето местоположение не е препоръчително.

Обадете се на вашата банка

Обаждането на вашата банка, за да им кажете, че ще пътувате, е задължително. По този начин ще гарантирате, че няма да се окажете с блокирана кредитна карта в чужбина. За съжаление, ако не кажете на банката си, че ще посетите определена държава, тя може да ограничи сметката ви и да ви каже, че единственият начин да я деблокирате е да се отбиете в клон. И това може да не е толкова лесно, колкото звучи, ако вече сте на път да посетите примерно Тадж Махал в Индия.

Включете функцията за намиране на  устройство

За съжаление, шансовете да загубите или повредите вашето устройство се увеличават значително, когато сте далеч от дома. От съществено значение е да се уверите, че можете да намерите устройството си, ако нещата тръгнат в посока на загубване или кражба. Функции като iOS „Find My“ трябва да бъдат включени, ако искате да можете да проследявате устройството си в случай на инцидент или ако искате някой близък до вас винаги да знае къде се намирате. Споделянето на постоянното ви местоположение с вашите деца или приятел може да е добра идея – шансовете да се загубите значително намаляват, ако имате достъп до такава технология.

Пътуването е забавно, но може да се превърне и в кошмар, ако не сте подготвени. Осигуряването на инсталиран антивирусен софтуер на свързаните устройства е жизненоважно, за да се насладите на свободното си време. Също така е изключително важно вашата операционна система и приложения да бъдат актуализирани и вашите данни да бъдат архивирани безопасно. Ако не качите съдържанието си в облака, рискувате да загубите всички  ценни документи и снимки в случай на злополука. Умните устройства се крадат или губят твърде често, когато сте далеч от дома. Подготовката за всички сценарии не е задължителна, но със сигурност е препоръчителна, тъй като може да ви спести време и пари в дългосрочен план.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
14/09/2023

Какво представлява киберзас...

В днешния пейзаж на заплахи за...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!