Търсене
Close this search box.

Няколко съвета за празничното пазаруване

Сезонът на празничното пазаруване официално настъпи, тъй като някои от първите ранни промоции на Черния петък вече набират популярност сред купувачите.

В миналото Черният петък беше просто натоварен ден за пазаруване в САЩ. След това той се превърна в дълъг уикенд за пазаруване, който започва от вечерта на Деня на благодарността и продължава до киберпонеделника. Напоследък треската за купуване се превърна в сезон на Черния петък в  цял свят, който обхваща по-голямата част от ноември.

Търговците на дребно не са единствените, които печелят добре по време на сезона на пазаруване. Киберпрестъпниците също знаят, че хората са склонни да развързват портфейлите си по това време на годината и се опитват да се възползват от това.

Ето няколко съвета, които ще помогнат на потребителите да се насладят на празничния сезон и да не станат жертва на кибер измамите, които се появяват в интернет толкова бързо, колкото и офертите за Черния петък.

Нашите 5 съвета за безопасност

Пазарувайте от реномирани търговци на дребно

Набавянето на стоки за празничния сезон от известни места намалява вероятността да бъдете измамени, докато пазарувате онлайн.

Въпреки че някои хора не обичат да правят бизнес с големи онлайн търговци на дребно като Walmart и Amazon, те са сравнително безопасни при закупуването на стоки.

Потребителите все още могат да бъдат измамени, но големите онлайн търговци на дребно имат и начини да възстановят сумата на жертвата, в случай че нещата не са според очакванията. А ако потребителите не се обърнат към голям търговец на дребно, винаги е добре да се обърнат към онлайн магазин, който са използвали преди.

Използвайте кредитни вместо дебитни карти

Закупуването на стоки с дебитна карта или електронни чекове може да бъде вредно, тъй като банките не са толкова бързи да възстановят парите при спор между продавач и купувач.

Понякога те изобщо не могат да помогнат за възстановяване на сумата и препращат жертвите към правоприлагащите органи, което още повече ограничава шансовете за възстановяване на сумата.

Въпреки това повечето компании за кредитни карти и някои приложения за обработка на плащания разполагат със сравнително ефективни начини да се погрижат за своите клиенти след разочароващи онлайн покупки.

Използвайте здрав разум

Да се уверите, че уебсайтът за пазаруване е легитимен, е от съществено значение. Макар че купуването на нещо много по-евтино от непозната версия на eBay може да е изкушаващо, придържането към познати онлайн магазини е задължително. Почти всеки, който има основни познания по информационни технологии, може да създаде онлайн магазин.

Дори ако онлайн магазинът е легитимен, бюджетът за ИТ на малкия бизнес може да е толкова нисък, че несъзнателно да бъде заразен със зловреден код, който краде данни за картите, докато хората поръчват.

Бъдете защитени

Пазаруването онлайн е много по-лесно, ако компютърното устройство е адекватно защитено с антивирусен софтуер.

Често защитните стени и VPN мрежите с повишена сигурност предотвратяват достъпа на хората до сайтове със съмнителни рискове за сигурността или докладвани кибернетични инциденти.

Колкото по-добра е защитата на свързаното устройство, толкова по-малка е вероятността човек да попадне на грешно място.

Не използвайте повторно информацията за вход

По-малките онлайн магазини често не разполагат с усъвършенствани протоколи за сигурност и вероятността те да бъдат компрометирани е голяма. В много случаи собствениците на малък бизнес дори не разбират, че са хакнати, тъй като киберпрестъпниците открадват цялата информация за вход на клиентите и продължават по своя път.

Лошите а знаят, че хората практикуват ниска хигиена на паролите и използват повторно информацията за вход, така че престъпниците се опитват да се възползват от тези повторно използвани данни за вход.

Винаги използвайте различни имейл адреси и/или потребителски имена и необичайни пароли, които се различават от тези, използвани за банкиране или доставчици на платежни услуги като PayPal.

Сезонът на Черния петък може да бъде приятен, ако се уверите, че пазарувате безопасно. Той обаче може бързо да се превърне в кошмар, ако станете жертва на някой от капаните, заложени от престъпниците.

Бъдете умни и се защитете добре, докато пазарувате.

Panda Security Mediacenter

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
Бъдете социални
Още по темата
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
08/04/2024

Атаки срещу слаба автентифи...

Кибератаките срещу големи компании заемат челно...
05/04/2024

(Пре)оценка на достъпа до р...

Една от многото трудности, с които...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!