Обединеното кралство засилва програмата за наблюдение на гражданите

В рамките на Закона за правомощията за разследване (Investigatory Powers Act – IPA) от 2016 г. британското правителство предостави няколко нови правомощия на правоприлагащите органи и службите за сигурност. Предназначен да помогне на тези органи да се справят по-добре с онлайн престъпността, законът изисква създаването на „записи на интернет връзката“.

По време на първоначалното тестване записите на интернет връзката (ICR) бяха използвани за улавяне на всеки уебсайт, посещаван от „заподозрени лица“, намиращи се в неуточнен регион. Правителството на Обединеното кралство обяви, че изпитанието е било успешно, и сега планира да разпространи събирането на записи на МКС в цялата страна.

Как работи ICR?

Съгласно МИС британските доставчици на интернет услуги (ДУУ) трябва да събират данни за връзката на всички свои клиенти. Така че, ако домашният ви широколентов достъп се предоставя от Vodafone, Vodafone е законово задължен да събира данни за сайтовете и услугите, които използвате.

ICR не съдържа пълен списък на всяка уебстраница, която посещавате, но записва всеки уебсайт, който посещавате. Така че ICR ще покаже, че сте посетили уебсайта Panda Security, но не и че четете тази статия.

Съгласно закона на доставчиците на интернет услуги и телекомите може да бъде издадена заповед, която ги задължава да съхраняват ICR на конкретно лице в продължение на 12 месеца. След това записите могат да бъдат използвани за разследване на предполагаеми престъпления.

Работи ли системата за ICR?

Според британските власти системата ICR предлага „значителни оперативни ползи“. Тя е описана като мощен инструмент за наблюдение, разкриване и преследване на престъпления. Въпреки това, поради секретността на системата, е трудно да се оцени нейната истинска ефективност.

Националната агенция за борба с престъпността (NCA) цитира едно от собствените си изпитания, което е било насочено към конкретен уебсайт, съдържащ неприлични изображения. Според докладите NCA е успяла да идентифицира 116 неизвестни досега детски хищници, които са посещавали сайта. Не е ясно обаче как точно ICR са помогнали в този случай.

Защо експертите по граждански свободи са обезпокоени от ICR?

Не всички обаче са съгласни, че ICR са добра идея. Някои експерти предупреждават, че се събират твърде много данни, а други са загрижени за това колко добре са защитени тези записи.

Всички експерти обаче са съгласни, че секретността на проекта е сериозна причина за безпокойство. Британското правителство и доставчиците на интернет услуги отказват да споделят информация за това какво точно включват ICR, как работи технологията или кои агенции използват данните.

В резултат на това британската група за защита на гражданските свободи Privacy International оспорва МИС в съда. Те са особено загрижени за данните, които се събират и обработват, особено след като в миналото е установено, че британското правителство е използвало лични данни незаконно. Изходът от делото може да има значителни последици за бъдещето на ICR, а може би дори и за самия Закон за правомощията за разследване.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

4 октомври 2023

Киберсигурността: ключов фактор за настоящето и...

Месецът за повишаване на осведомеността за киберсигурността се отбе...
4 октомври 2023

Моделите на PyTorch са уязвими за изпълнение на...

Изследователи в областта на киберсигурността са разкрили множество ...
4 октомври 2023

Qualcomm издава кръпка за 3 нови нулеви дни

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации за сигурност, ...
4 октомври 2023

Над 3 дузини зловредни пакети npm са насочени к...

Според констатации на Fortinet FortiGuard Labs в хранилището за пак...
4 октомври 2023

Милиони мейл сървъри на Exim са изложени на zer...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“ във всички верси...
3 октомври 2023

Cyber Security Talks Bulgaria – ОКТОМВРИ 2023

На 10.10.2023 г. във Висшето военноморско училище в гр. Варна ще се...
Бъдете социални
Още по темата
04/10/2023

Милиони мейл сървъри на Exi...

Критична уязвимост от типа „нулев ден“...
02/10/2023

Arm предупреждава за недост...

В днешна консултация по сигурността Arm...
01/10/2023

Нова атака на Marvin съживя...

Недостатък, свързан с подложката PKCS #1...
Последно добавени
04/10/2023

Киберсигурността: ключов фа...

Месецът за повишаване на осведомеността за...
04/10/2023

Моделите на PyTorch са уязв...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
04/10/2023

Qualcomm издава кръпка за 3...

Производителят на чипове Qualcomm пусна актуализации...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!