Търсене
Close this search box.

Обяснение на 5G домашен интернет

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са едни от най-недолюбваните организации за комунални услуги в света. Бавната или ненадеждна интернет връзка може да бъде неприятно изживяване. И за съжаление, доста често потребителите нямат много възможности за избор, когато става въпрос за предлагане на интернет услуги. Без каквато и да е конкуренция доставчиците на интернет услуги успяват да се измъкнат от отговорност за много неща, дори когато предоставят услуги с лошо качество, просто защото няма друга алтернатива.

Възходът на безжичния домашен интернет

През последните години пазарът на широколентови услуги претърпя значителна трансформация, като компаниите вече предлагат интернет без кабел. Доставчиците на сателитен интернет като Starlink оказаха влияние върху селските райони. А доставчици на безжични услуги като мобилните оператори въведоха фиксиран безжичен интернет, известен също като 5G/4G домашен интернет, главно в градовете.

Макар че безжичният домашен интернет не е нова концепция, първоначално той беше ограничен до избрани градове. С развитието на 5G инфраструктурата обаче доставчиците на фиксиран безжичен интернет вече са достъпни в хиляди градове.

Предимства и недостатъци на 5G домашния интернет

Най-големите доставчици на безжични услуги например в САЩ вече предлагат пакети за 5G домашен интернет. Вместо да се разчита на оптичен или меден кабел, който по някакъв начин стига до жилището и свързва модем с интернет. Телекомуникационните компании  сега предлагат алтернатива на традиционните доставчици на интернет, като продават пакети за домашен интернет.

Рутерът, продаван от доставчиците на 5G домашен интернет, не е необходимо да бъде физически свързан към мрежата. Но е оборудван със SIM карта, която му осигурява връзка с 5G инфраструктурата. Устройствата, предлагани от водещите безжични оператори, действат като мобилни горещи точки на стероиди и премахват необходимостта от традиционен модем, който трябва да бъде свързан с външния свят чрез кабел.

Макар че 5G домашният интернет може да бъде жизнеспособно решение за някои, той има и своите недостатъци. Например, скоростите не винаги могат да съответстват на тези на традиционните доставчици на интернет. Шлюзовият модем със SIM карта работи на подобен принцип като мобилния телефон. В някои райони връзката може да е отлична, но в други може да не съществува или да е болезнено бавна. Доставчиците на 5G домашен интернет могат също така да наложат лимити за използване на данни в 5G мрежата и дори да прекратят договорите, ако се злоупотребява с „неограничен“ план. Освен това метеорологичните условия могат да повлияят на скоростта на фиксираната безжична връзка. Тъй като безжичният сигнал може да бъде погълнат от различни препятствия, като дъжд и облаци.

Осигуряване на онлайн сигурност

Независимо от вида на връзката, която сте избрали, гарантирането на вашата онлайн сигурност винаги е от съществено значение. Киберпрестъпниците могат да намерят своя път, независимо от вида на използвания интернет доставчик.

Ето защо е препоръчително да имате първокласен антивирусен софтуер на всички свързани устройства, ако искате да намалите шансовете си да станете жертва на някоя от безбройните атаки за киберсигурност, които се случват всеки ден.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
13/06/2024

Рискове, свързани с OAuth: ...

Вече сме твърде добре запознати с...
05/06/2024

Защо киберсигурността е от ...

В цифровата ера киберсигурността вече  е...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!