Търсене
Close this search box.

Обяснение на подобреното безопасно сърфиране в Google

Google агресивно подтиква своите потребители да активират функцията за подобрено безопасно сърфиране. Bleeping Computer съобщи, че съобщението за активиране на функцията за сигурност се появява дори след като потребителите отхвърлят поканата. Google настоява, че това ще помогне на потребителите да останат в безопасност, а вероятността потребителите с активирана функция да станат жертви на онлайн измами е с 35% по-малка. Включването ѝ обаче е свързано с няколко недостатъка, включително предоставяне на Alphabet на по-подробен достъп до навиците на потребителите за сърфиране, свързаните с тях акаунти и цялостното им поведение онлайн.

Какво представлява подобреното безопасно сърфиране и как работи?

Тази функция не е нова. Нейна версия съществува от повече от петнадесет години. Преди няколко години инструментът претърпя обновяване, а Google даде поредния тласък. Google заяви, че когато потребителите активират функцията Enhanced Safe Browsing, Chrome активира функция за киберсигурност, която позволява точна оценка на заплахите в реално време. В реално време Google знае кои сайтове посещават потребителите и проверява дали сайтът е включен в черния списък или е маркиран за злонамерени дейности. Функцията също така изпраща части от изтеглените файлове за разследване, ако Google смята, че тези файлове могат да бъдат злонамерени. Ако анализът установи възможни заплахи, тя започва да предотвратява възможността други потребители да ги изтеглят и предупреждава другите, когато влизат в съмнителни уебсайтове, на които се хостват такива файлове.

Защо са тези опасения?

Фактът, че Google на Alphabet активно подтиква потребителите си да активират функцията, поражда някои опасения за неприкосновеността на личния живот. Технологичният гигант вече събира огромни количества данни за своите потребители и мнозина смятат, че с активирането на тази функция в Chrome потребителите могат да започнат да споделят с технологичния конгломерат още повече от преди. Google признава, че съхраняваните данни се свързват временно с асоцииран акаунт, използват се за известно време и след това се анонимизират. Следователно, те вече не са свързани с профила, който ги е събрал. Експертите по киберсигурност обаче потвърждават, че събраните данни лесно могат да бъдат свързани с реални лица само с помощта на публично достъпна информация в интернет.

Трябва ли да се доверите?

Google и нейните партньори вече знаят много за вас, така че ако поверителността не е от голямо значение за вас, включването на функцията може да е полезно. Позволявайки работата на инструмента, вие получавате известна защита и помагате на Google да защити други потребители. Ако предпочитате да не споделяте толкова много с големите технологични компании, най-добрият вариант може да бъде да оставите функцията изключена. Някои хора избират да активират функцията, за да спрат да получават постоянни напомняния да я включат.

Достатъчно ли е? Не, не съвсем. Въпреки че функцията може да бъде полезна, е необходимо да имате инсталиран подходящ антивирусен софтуер на всички свързани устройства. Антивирусният софтуер предпазва потребителите от това да се намират на неподходящо място и в неподходящо време и често е снабден с функции като VPN, които позволяват безопасно сърфиране, без да се нарушава неприкосновеността на личния живот.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
Бъдете социални
Още по темата
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
08/04/2024

Атаки срещу слаба автентифи...

Кибератаките срещу големи компании заемат челно...
05/04/2024

(Пре)оценка на достъпа до р...

Една от многото трудности, с които...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!