Търсене
Close this search box.

Ofcom призовава за антитръстова проверка на облачните доставчици

Доминирането на Microsoft и Amazon на пазара на облачни услуги в Обединеното кралство беше изтъкнато като основен проблем.

Microsoft и Amazon ще бъдат подложени на официално разследване на господстващото им положение на пазара на облачни услуги в Обединеното кралство след проучване на Ofcom.

Медийният регулатор предаде пазара на публични облачни инфраструктурни услуги на Органа за защита на конкуренцията и пазарите (CMA), след като проучването му установи „характеристики, които затрудняват предприятията в Обединеното кралство да сменят и използват множество доставчици на облачни услуги“.

Решението на Ofcom означава, че големите доставчици на облачни услуги ще бъдат подложени на задълбочено разследване, за да се установи дали техният пазарен дял има вредно въздействие върху конкуренцията.

„Нашето пазарно проучване идентифицира характеристики, които затрудняват предприятията в Обединеното кралство да сменят и да използват множество доставчици на облачни услуги. Особено сме загрижени за позицията на пазарните лидери Amazon и Microsoft“, се казва в днешното изявление на Ofcom.

„Сега CMA ще проведе независимо разследване, за да реши дали е налице неблагоприятно въздействие върху конкуренцията и ако е така, дали трябва да предприеме действия или да препоръча на други да предприемат действия.“

Ofcom изрично подчерта пазарния дял на Microsoft и Amazon като ключов проблем след своето разследване. Според Ofcom двата „хипермащаба“ имат пазарен дял от 70-80 %.

Google Cloud, третият играч, има пазарен дял от 5-10 %.

Опасения за господстващо положение в облака в Обединеното кралство

Решението за отнасяне на пазара към CMA е следствие от продължително проучване на Ofcom, което започна в края на 2022 г. Това разследване имаше за цел да установи дали господстващото положение на големите доставчици има вредно въздействие върху по-широкия пазар.

Опасенията, че предприятията, които търсят инфраструктурни услуги в облака, по същество са „блокирани“, предизвикаха проучване на „таксите за излизане“ и „отстъпките за ангажирани разходи“.

Ofcom заяви, че е установил, че таксите за изходящи данни – таксите, които организациите плащат за прехвърляне на данни от един доставчик към друг – създават значително напрежение за клиентите.

„Цената на таксите за изходящи данни може да обезкуражи клиентите да използват услуги от повече от един доставчик на облачни услуги или да преминат към алтернативен доставчик“, заяви регулаторът.

„Техническите бариери“ пред оперативната съвместимост и преносимостта също бяха изтъкнати като ограничителна практика. Те биха могли да затруднят клиентите при комбинирането на услугите на различни доставчици на облачни услуги в рамките на подхода „много облаци“.

„Отстъпките за ангажирани разходи… могат да бъдат от полза за клиентите, като намалят разходите им, но начинът, по който тези отстъпки са структурирани, може да стимулира клиентите да използват един хиперскалер за всички или повечето от нуждите си в облака, дори когато са налични алтернативи с по-добро качество“, заяви Ofcom.

Реакция на индустрията

Старши директорът на CCIA Матю Синклер призова CMA за сдържаност в отговор на новината, като отбеляза, че едно продължително разследване може да подкопае настоящото развитие на пазара на облачни услуги в Обединеното кралство.

„Няма основание за широкообхватно разследване, което би могло да подкопае гъвкавостта, позволяваща на доставчиците на облачни услуги постоянно да въвеждат нововъведения с нови услуги и нови търговски оферти“, каза той. „CMA трябва да прояви сдържаност.“

Междувременно Пол Маккей, RVP Cloud – EMEA в Cloudera , приветства разследването на CMA като положителна стъпка, която гарантира, че клиентите могат да получат по-добро съотношение между качество и цена при избора на облачни услуги.

Маккей сравнява настоящите пазарни условия с други отрасли, като например банковото дело или енергетиката, в които преди клиентите трудно са сменяли доставчика си.

„Разследването на пазара на облачни услуги в Обединеното кралство, проведено от Ofcom и CMA, ще бъде приветствано от много организации. Спомням си колко трудно беше да се сменят банките или доставчиците на енергия, интернет и мобилни услуги. Това беше повече проблем, отколкото си струваше, изпълнено със забавяния и безкрайна бюрокрация“, каза той.

„В резултат на това регулаторите се намесиха, индустриите се модернизираха и стана много по-лесно да се преминава между доставчиците на услуги, което даде на потребителите по-голяма гъвкавост и избор.

„Понастоящем доставчиците на облачни услуги не предлагат същата гъвкавост на клиентите. Организациите са изправени пред огромни такси за излизане от системата, а интеграциите, сигурността, инструментите и уменията, необходими за управление на данните, са различни за всеки доставчик на облачни услуги. Поради тези разходи и сложност много организации са блокирани в облачните услуги.“

AWS заяви, че не е съгласна с констатациите на Ofcom и с решението му да предаде разследването на CMA, но разкри, че ще работи „конструктивно“ с регулатора.

Хиперскалерът предположи, че „необоснованата намеса“ може да навреди на клиентите и на по-широкия пазар на изчисления в облак в Обединеното кралство.

„Не сме съгласни с констатациите на Ofcom и смятаме, че те се основават на фундаментално погрешна представа за начина, по който функционира ИТ секторът, както и за предлаганите услуги и отстъпки“, заяви говорител.

„AWS разработва облачни услуги, за да даде на клиентите свободата да избират технология, която най-добре отговаря на техните нужди. Компаниите в Обединеното кралство, както и икономиката като цяло, се възползват от силната конкуренция между доставчиците на ИТ, а облакът направи смяната на доставчиците по-лесна от всякога.

„Всяка необоснована намеса би могла да доведе до непредвидени вреди за ИТ клиентите и конкуренцията. AWS ще работи конструктивно с CMA.“

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

21 април 2024

Как OpenAI и Microsoft събудиха заспал софтуере...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр в света беше ...
20 април 2024

Готви се нова методика за удостоверяване на съо...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието н...
20 април 2024

Критична уязвимост на Forminator за WordPress и...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в над 500 000 сайта, е ...
20 април 2024

Бандата "Медуза" нанася нов удар

Въпреки че общинската агенция уверява обществеността, че малцина са...
19 април 2024

Пробиха MITRE чрез нулевите дни на Ivanti

Корпорацията MITRE твърди, че подкрепяна от държавата хакерска груп...
19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
Бъдете социални
Още по темата
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
17/04/2024

Приложението Copilot на Win...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot,...
Последно добавени
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
20/04/2024

Готви се нова методика за у...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!