Търсене
Close this search box.

Официално: Hяма спасение от компютрите с изкуствен интелект

Производителите явно гледат на компютрите с изкуствен интелект като на начин за преодоляване на неотдавнашните спадове в приходите и за зареждане на устройствата с нови функции за повишаване на производителността.

През последните месеци персоналните компютри с изкуствен интелект бързо се превърнаха в ключова дума в индустрията, като водещите заинтересовани страни стигнаха дотам да определят устройствата с изкуствен интелект като „бъдещето на компютрите“.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсинджър направи това смело изявление на конференцията AI Everywhere на чип гиганта през декември 2023 г., като предположи, че AI компютрите ще бъдат „звездата на шоуто“ през 2024 г. и след това, предоставяйки на потребителите жизненоважни функции, поддържани от AI, насочени към повишаване на производителността.

Като се има предвид, че Intel има интерес да популяризира тази гледна точка като основен производител, коментарите на Гелсингер едва ли са изненадващи. Въпреки това те подчертават бързата промяна на фокуса в индустрията през последните месеци.

Генеративният изкуствен интелект завладя света, но използването му обикновено е ограничено до облачни среди. Очевидната следваща стъпка в тази еволюция е хардуерът, в който се използва генеративен изкуствен интелект.
Анализаторите от индустрията изглежда са съгласни с това, като много от тях са оптимистично настроени за перспективата за персонални компютри с изкуствен интелект през следващите години. В неотдавнашно проучване на Canalys например се отбелязва, че появата на устройства, поддържащи изкуствен интелект, бележи „преломен момент“ за индустрията на персоналните компютри и вероятно ще „съживи пазара и ще промени потребителското преживяване“.

Canalys прогнозира, че през 2024 г. 19% от доставените в световен мащаб персонални компютри ще бъдат с изкуствен интелект. Този първоначален, несигурен поток от персонални компютри с изкуствен интелект в офисите по света обаче бързо ще се превърне в поток през десетилетието.

До 2027 г. консултантската компания очаква 60 % от доставените в световен мащаб персонални компютри да са с изкуствен интелект, като голяма част от този ръст първоначално ще се дължи на търговското приемане през 2024 г. и след това.

Персоналните компютри с изкуствен интелект могат да бъдат сребърен куршум за бавния растеж на индустрията

Появата на персонални компютри с изкуствен интелект и засиленият бизнес интерес към тази нова граница идват в идеалния момент за индустрията на персоналните компютри, която през последните две години отбеляза значително забавяне.

Изследване на Canalys от януари 2023 г. разкри, че през последното тримесечие на 2022 г. световният пазар на персонални компютри е станал свидетел на „рекорден спад“ – най-големият спад, откакто консултантската компания е започнала да проследява доставките през 90-те години на миналия век, не по-малко.

Пазарът също така отбеляза два последователни тримесечни спада от над 30% през 2022 г., подчертавайки факта, че това не е просто аномалия; както предприятията, така и потребителите ограничиха разходите на този фронт поради влошаването на икономическите условия.

Големите производители, включително Dell, Lenovo и HP, бяха сред най-засегнатите от този спад, като и тримата отбелязаха изключително тревожни спадове в доставките през 2022 г. и началото на 2023 г.

Но персоналните компютри с изкуствен интелект биха могли да предложат така желаната отсрочка за производителите, изпитващи затруднения, предоставяйки им отлична възможност да се възползват от нови източници на приходи и да преодолеят рекорден спад.

През последните месеци всички гореспоменати фирми сигнализираха за намерението си да се включат в манията по персоналните компютри с изкуствен интелект, като HP в частност гледа на това като на ключово поле за битка с конкурентите в бранша.

През октомври 2023 г. главният изпълнителен директор на HP Енрике Лорес заяви пред участниците в конференцията „Imagine“ на фирмата в Пало Алто, че „ерата на изкуствения интелект ще създаде нов вид персонални компютри“.

Говорейки пред ITPro по това време, Алекс Чо, президент на отдела за персонални системи в HP, заяви, че сливането на ИИ и ерата на хибридната работа е създало перфектните условия за появата на този нов тип устройство и нова ера на компютрите.

Предоставяйки по-мощни устройства с изкуствен интелект, предприятията могат да повишат производителността и да извлекат дългосрочни ползи.

„Утре всички ще изпитат пълния потенциал на ИИ, тъй като компютърът се превръща от личен компютър в личен спътник“, каза той.

Неотдавна изложението CES 2024 предложи поглед към този настоящ фокус на индустрията, като конференцията за потребителска електроника беше напълно наситена с анонси на устройства с ИИ.

Dell, например, представи лаптоп, който включва специален клавиш за Windows Copilot.

Междувременно решението на Microsoft да направи най-голямата промяна в клавиатурната си конфигурация от повече от две десетилетия подчертава дългосрочните намерения.

Подобно на основните си продуктови предложения, инструментите за изкуствен интелект ще бъдат вплетени в самата тъкан на устройствата, които използваме през следващите години, и всичко това ще става с едно натискане на бутон.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
Бъдете социални
Още по темата
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
09/04/2024

Спад на атаките с рансъмуер...

През 2023 г. секторът на ransomware...
06/04/2024

Abstract Security въвежда A...

Задвижваната от изкуствен интелект платформа за...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!