Търсене
Close this search box.

ООН прие резолюция за гарантиранo безопасен изкуствен интелект

В четвъртък Общото събрание одобри първата резолюция на ООН за изкуствения интелект, с което даде глобална подкрепа на международните усилия да се гарантира, че тази мощна нова технология е от полза за всички нации, зачита правата на човека и е „безопасна, сигурна и надеждна“.

Резолюцията, спонсорирана от Съединените щати и подкрепена от 123 държави, включително Китай, беше приета с консенсус, с чукване на чукчето и без гласуване, което означава, че е подкрепена от всички 193 държави – членки на ООН.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан нарекоха резолюцията „историческа“ заради определянето на принципи за безопасно използване на изкуствения интелект. Държавният секретар Антъни Блинкен я нарече „забележително усилие и първи по рода си глобален подход към развитието и използването на тази мощна нововъзникваща технология“.

 

„ИИ трябва да бъде в обществен интерес – той трябва да се приема и развива по начин, който защитава всички от потенциални вреди и гарантира, че всеки може да се възползва от ползите от него“, заяви Харис в изявление.

 

На срещата на световните лидери в Общото събрание през септември миналата година президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати планират да работят с конкурентите си по света, за да гарантират, че ИИ се използва „за добро, като същевременно защитава нашите граждани от този най-дълбок риск“.

През последните няколко месеца Съединените щати работиха с повече от 120 държави в ООН – включително Русия, Китай и Куба – за договаряне на текста на приетата в четвъртък резолюция.

„В момент, в който се вижда, че светът постига съгласие по малко въпроси, може би най-спокойно радикалният аспект на тази резолюция е широкият консенсус, постигнат в името на напредъка“, заяви посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд пред асамблеята непосредствено преди гласуването.

„Организацията на обединените нации и изкуственият интелект са съвременници, родени в годините след Втората световна война“, каза тя. „Двете страни растат и се развиват успоредно. Днес, когато ООН и изкуственият интелект най-накрая се пресичат, имаме възможността и отговорността да изберем като една обединена световна общност да управляваме тази технология, вместо да я оставяме тя да ни управлява.“

На пресконференция след гласуването посланиците на Бахамските острови, Япония, Нидерландия, Мароко, Сингапур и Обединеното кралство ентусиазирано подкрепиха резолюцията, като се присъединиха към посланика на САЩ, който я нарече „добър ден за ООН и добър ден за мултилатерализма“.

В интервю за Асошиейтед прес Томас-Грийнфийлд заяви, че според нея световните нации са се обединили отчасти защото „технологиите се развиват толкова бързо, че хората нямат представа какво се случва и как ще им се отрази, особено за страните от развиващия се свят“.

„Те искат да знаят, че тази технология ще бъде на разположение, за да могат да се възползват от нея в бъдеще, така че тази резолюция им дава тази увереност“, каза Томас-Грийнфийлд. „Това е само първата стъпка. Не я преекспонирам, но това е важна първа стъпка.“

Целта на резолюцията е да се преодолее цифровото разделение между богатите развити страни и по-бедните развиващи се страни и да се гарантира, че всички те са на масата на дискусиите за ИИ. Тя има за цел също така да гарантира, че развиващите се страни разполагат с технологиите и възможностите да се възползват от предимствата на ИИ, включително откриване на болести, прогнозиране на наводнения, подпомагане на земеделските производители и обучение на следващото поколение работници.

В резолюцията се признава бързото ускоряване на развитието и използването на ИИ и се подчертава „спешната необходимост от постигане на глобален консенсус относно безопасни, сигурни и надеждни системи за изкуствен интелект“.

В нея също така се признава, че „управлението на системите с изкуствен интелект е развиваща се област“, която се нуждае от по-нататъшни обсъждания на възможните подходи за управление. И подчертава, че иновациите и регулирането се подсилват взаимно, a не се изключват взаимно.

Големите технологични компании като цяло подкрепят необходимостта от регулиране на изкуствения интелект, като същевременно лобират, за да гарантират, че всички правила работят в тяхна полза.

На 13 март законодателите на Европейския съюз дадоха окончателно одобрение на първите в света всеобхватни правила за ИИ, които са на път да влязат в сила през май или юни след няколко последни формалности.

Страни от цял свят, включително САЩ и Китай, както и Групата на 20-те големи индустриални държави, също се стремят да изготвят правила за ИИ. В резолюцията на ООН се отчитат други усилия на ООН, включително на генералния секретар Антониу Гутериш и Международния съюз по далекосъобщения, за да се гарантира, че ИИ се използва в полза на света. Томас-Грийнфийлд цитира и усилията на Япония, Индия и други държави и групи.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, но са барометър на световното мнение.

Резолюцията насърчава всички държави, регионални и международни организации, технологични общности, гражданското общество, медиите, академичните среди, изследователските институции и отделните лица „да разработят и подкрепят регулаторни и управленски подходи и рамки“ за безопасни системи с ИИ.

Тя предупреждава срещу „неправилното или злонамерено проектиране, разработване, внедряване и използване на системи с изкуствен интелект, като например без адекватни предпазни мерки или по начин, несъвместим с международното право“.

Основна цел, според резолюцията, е използването на ИИ за подпомагане на ускоряването на напредъка към постигането на силно изоставащите цели на ООН за развитие до 2030 г., включително прекратяване на глада и бедността в световен мащаб, подобряване на здравеопазването в световен мащаб, осигуряване на качествено средно образование за всички деца и постигане на равенство между половете.

Резолюцията призовава 193-те държави – членки на ООН, и други страни да подпомогнат развиващите се страни да получат достъп до ползите от цифровата трансформация и безопасните системи на ИИ. В нея „се подчертава, че правата на човека и основните свободи трябва да бъдат зачитани, защитавани и насърчавани през целия жизнен цикъл на системите с изкуствен интелект“.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
Бъдете социални
Още по темата
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
09/04/2024

Спад на атаките с рансъмуер...

През 2023 г. секторът на ransomware...
06/04/2024

Abstract Security въвежда A...

Задвижваната от изкуствен интелект платформа за...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!