Търсене
Close this search box.

Оптимизация чрез профилактика

Не всички ИТ задачи отнемат години за изпълнение. Ето девет кратки, интелигентни мрежови проекта, които могат да донесат незабавни ползи.

Много разочарования и провали в бизнеса идват от неща, които трябва да са прости. Проблемът е, че е лесно да се съсредоточите върху големи, ефектни, комплексни проблеми и да пренебрегнете малките неща, които могат да имат голям ефект върху цялостната производителност. С малко планиране – и понякога малко участие на потребителя – можете да постигнете ужасно много за един ден, с минимално прекъсване на бизнеса и без нужда да резервирате скъпи консултанти или съветници.

Освен пряката цел на даден проект, може да има и културна полза. ИТ отделите са до голяма степен реактивни, но един еднодневен проект им дава шанс да демонстрират малко проактивност и напредничаво мислене, без напълно да променят ролята си. Включването на потребителите насърчава и малко самоувереност – все по-желана черта, тъй като хибридната работа се превръща в норма. В крайна сметка, странният еднодневен проект може да бъде само положителен за връзката между ИТ отдела и останалата част от персонала. Ето няколко идеи за начало.

Ден на пожарникаря

A close up shot of a hard drive on fire

Това е най-старата профилактика – когато отделите един следобед, за да се преструвате, че пламъците излизат от задната част на сървъра и се разпространяват около сградата. Изживяването може да бъде едновременно забавно и полезно, с уроци, които отиват далеч отвъд ИТ отдела, тъй като стигаме до въпроса за  това колко точно разчита бизнесът на своите запалими активи.

Наистина, в тези дни на лабилна киберустойчивост и опасни международни отношения, струва си да обмислите разширяване на концепцията за противопожарна тренировка до конкретни части от вашата ИТ среда. Отделете един ден, за да проучите задълбочено какви повреди и недостатъци  възникват, когато дадена система излезе офлайн и не може просто да бъде върната обратно с автономно захранване.

Четене на лог файлове

The logs of a Linux server as shown on a display

Лог файлове? Каква е ползата от четенето им? Всъщност те са също толкова полезни, колкото бяха в Windows 2000 Server, където ги видяхте за първи път. Вярно е, че повечето компютри с Windows издържат с години, без изобщо да се отваря Event Viewer, но това не е нещо, с което ИТ отделът трябва да се гордее – информацията, съдържаща се в него, може да даде отговори на всичко – от неясни мрежови проблеми до определяне на точния момент, в който захранването е възстановено с едно от онези подли нощни прекъсвания, за които не бива да се безпокоим.

Това също не изисква много специализирани познания. Събитията не са мистични неща; ако не друго, те са твърде обяснителни. Но в края на търсенето често ще намерите препратки към просветляващи статии от базата знания. И може да започнете да виждате модели в различни устройства: постоянна загуба на връзка със споделени мрежови устройства? Exchange сървъри, към които не можете да се свържете отново, след като машината ви е заспала? Такива фини грешки стават много по-очевидни, когато оставите Event Viewer да извърши търсенето.

Има набор от помощни програми за управление, които ще консолидират много събития на машината и регистрационни файлове и ще търсят модели в сместа от така създадени данни. Въпреки това, доста от тях са интегрирани в много по-големи софтуерни пакети за управление на мрежата.

Търсете  на временните файлове

Filing cabinet

Въпреки че може да не искат енеквалифицирани ръце да се лутат из файловата структура на вашия Exchange сървър, определено няма нищо лошо в това да участват и малко потребители, когато става въпрос за намиране и премахване на безбройните типове и колекции от файлове, които  се събират от вашия компютър.

Не подценявайте потенциалните ползи. Някои приложения генерират огромни временни файлове; други произвеждат по-малки, но в доста големи количества. Виждали сме  принтери да създават един файл за задание за печат без да ги изтриват чисто, след като задачата приключи.

Не става въпрос само за дисково пространство. Съществуват цял набор от различни методи за вземане на файл в директория от гледна точка на програмата и временните файлове могат да окажат голямо влияние върху производителността. Ето защо нещата работят по-бързо в пренебрегвани машини с Windows 7, след като изчистите всички .txt файлове в директорията на Windows и защо периодичното изпразване на C:\WINDOWS\Temp може да изглежда, че  прави определени операции  да изглеждат като заредени с турбо.

Има помощни програми, които могат да автоматизират процеса на изчистване на временни файлове, но няма да навреди да ангажирате служителите си и да им помогнете да разберат малко тези не твърде мистериозни тайни на бизнес компютрите.

Физическо окабеляване

Supermicro A+ Server 1114S-WN10RT cabling

Сигурни ли сте, че всички изводи и връзки, които изграждат вашата физическа мрежа, работят както трябва? Наистина ли сте сигурени? В края на краищата дори малките проводници, използвани в стелаж за оборудване, могат да бъдат притиснати от тежки сървъри и стоманени стойки.

Това не е нещо, което можете да оправите със софтуер. Изправен пред голяма купчина кабели за свързване, най-добрият ви залог може да бъде да използвате кабелен тестер Fluke, въпреки че е с висока цена. Въпреки това, много съвременни комутатори могат да докладват за повреда на кабела чрез своите уеб интерфейси и има режими за тестване на кабели, скрити в някои от драйверите на мрежовата карта на Intel. Само най-закоравелите техници са способни да ги откриват, не на последно място защото не се показват, когато използвате драйверите на Microsoft по подразбиране.

Проверката на окабеляването ви е отличен еднодневен проект, защото ако стигнете до 16:59 и не сте напълно приключили, все още трябва да останете с купчина  кабели. Вярно е, че това е доста скучен процес и не трябва да се оставя на потребителите, но също така не трябва да пречи на нормалните операции – краткотрайното издърпване на кабел от компютър и смяната му почти не прекъсва сесията и  трябва да възобновете връзката безпроблемно.

Драйвери и фърмуер

Two options shown on the Windows 10 start menu, reading "Update and shut down", or "Update and restart"

Предложихме да включите персонал извън ИТ във вашите еднодневни проекти, но това е един, който бихме препоръчали да оставите на специалистите. Играта с фърмуер навремето беше сравнително безопасно занимание, защото видовете устройства, които имаха фърмуер, бяха такива, които вършеха доста прости задачи. Сега обаче фърмуерът стана по-сложен и самите устройства станаха по-критични: дори вашият рутер да не работи с най-новия фърмуер, не можете просто да го изключите за актуализация.

Честно казано, когато се занимаваме с нови клиенти и мрежи в неизвестно състояние, винаги се опитваме да видим дали, вместо да извършваме надстройка на място до жизненоважен основен бит на мрежата, можем да го заменим с нещо по-ново и по-добро . Това не винаги означава да изпратите това старо устройство в шкафа: доста често се оказва, че работата на два рутера в слабо свързана настройка ви дава като цяло по-бърз дизайн, като същевременно намалява рисковете от надграждане на фърмуера.

Разбира се, Wi-Fi рутерите не са единствените устройства с фърмуер. Дори скромният мрежов превключвател има такъв и си струва да се уверите, че е актуален в името на сигурността и производителността. След това, разбира се, навлизаме в прекрасния свят на потребителския хардуер: направо е невероятно колко по-добри са най-новите Ethernet драйвери на Intel в сравнение с тези, включени в първоначалните версии на Windows 10. Освен ако не работите в много малък офис обаче може да е трудно да намерите драйверите, да ги идентифицирате, изтеглите и съпоставите с всичките си компютри за един ден. Дори и да можете да направите това, няма да имате време да обикаляте и да конфигурирате оптимално всички допълнителни мрежови параметри и контроли, предоставени от драйвера.

„Дървена лъжица“

A woman using a 1990s desktop PC

Бизнесът расте на етапи. Наистина е много малко вероятно всички компютри във вашия офис да са на една и съща възраст, спецификация и версия на операционната система.

Дървената лъжица, разбира се, е наградата, която отива при най-стария, най-бавния, най-запуснатия компютър, който все още се използва редовно. По логични, но иронични причини, това често ще бъде този компщтър, който върши най-важната за бизнеса работа и се използва от най-затрупания член на екипа. Ако успеете да оправите този компютър като го ъпгрейднте, може да подобрите неговата производителност до неузнаваемост.

Няма нужда да спирате до работните станции: принтерите, мрежовите комутатори и други ключови компоненти на вашия бизнес имат навика тихо да достигнат пенсионна възраст, докато вниманието ви е насочено другаде. Все пак стъпвайте  внимателно. Не винаги можете просто да премахнете остарял елемент и да имате напълно функционална замяна, конфигурирана и работеща до края на този  ден. Започнете с фокус върху идентифицирането на най-лошите несъответствия между хардуера и изискванията за работа и оттам направете реалистичен план.

Паролите

A list of poorly-constructed passwords on a notepad

Управлението на достъпа – до облачни системи, уебсайтове, клиенти и всякакви други неща – никога не е било по-важно. И все пак действителното управление на паролите става все по-плавно. На практика почти всеки работник в днешно време има два набора пароли – собствените си и всички останали, които трябва да използва в процеса на изпълнение на работата си. Повторното използване на пароли за съжаление стана доста обичайно.

Следователно е жизнено важно да разберете какви пароли всъщност използват всички – заедно с това откъде са ги взели и кой друг ги знае. Очевидно обаче това не е нещо, което трябва да бъде в електронна таблица, хоствана в облак: заключването на тефтер с пароли в чекмеджето на бюрото ви може да е умно.

Амнистия в сянка

A shadowy figure using a smartphone in front of the Facebook logo

Сянката е  несанкционирано използване на услуги на трети страни в рамките на даден бизнес. Това може да са услуги на Google, Skype или каквото имате; много работници, особено по-младите поколения, са напълно свикнали да използват безплатни потребителски инструменти, за да вършат нещата, и няма да се поколебаят да ползват в професионална среда. Може също така да включвта всякакъв вид дейност, която излиза извън вашите документирани и управлявани процеси.

Целта на деня на амнистията в сянка не е да се премахнат всички приложения на сенчестата услуга. На първо място, това е да се идентифицират областите, в които вашият вътрешен, правилно управляван ИТ отдел не дава на потребителите това, от което се нуждаят. Ако след това можете да използвате тази информация, за да настроите подходяща платформа за споделяне, което означава, че хората вече не трябва да поставят поверителни документи в Dropbox, това е победа за всички заинтересовани.

Проект за напреднали: Дублиращи се файлове

Това не е сложно за техници, но може да затрудни потребителите, когато ги помолите да потърсят из системите си за дублиращи се файлове. Независимо дали използвате Windows 10 или Windows 11, операционната система не прави това лесно, особено когато документите са разпръснати в различни платформи за съхранение и са с различни настройки за сигурност.

 

 

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
Бъдете социални
Още по темата
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!