Търсене
Close this search box.

Oracle увеличава усилията си в областта на суверенните облаци

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква през следващите години да се премине към широко разпространени национални суверенни облачни конфигурации, тъй като правителствата увеличават усилията си да запазят данните в страната.
Елисън направи тази прогноза в неотдавнашния разговор за приходите по време на дискусия за търсенето на облачни региони на Oracle, като отбеляза големия интерес на правителствата към суверенните облачни услуги.
„Почти всяко правителство ще иска суверенен облак и специален регион за това правителство“, каза Елисън.
Елисън смята, че Oracle е в добра позиция да спечели този вид бизнес, като използва Oracle Cloud Infrastructure (OCI), за да осигури специализирани и независими облачни региони за правителствата на национално и щатско ниво.
„Имаме редица държави, в които преговаряме за … суверенни региони с националното правителство“, каза Елисън.
Елисън използва настоящите дейности на Oracle в Япония като пример, обяснявайки как популярността на Oracle Cloud в региона ще има верижен ефект в някои големи сектори като автомобилната или телекомуникационната индустрия.
Възможността на клиентите на Oracle да „добавят свои собствени услуги“ в облачните региони на Oracle ги прави привлекателни за тези сектори, отбеляза той поради факта, че те са суверенни, високо сигурни и икономически ефективни.
Това ги прави идеални за случаите на използване от клиенти, които трябва да поддържат ниво на контрол върху суверенитета на данните.

В дългосрочен план Елисън предположи, че Oracle може да се позиционира като доставчик на облачни услуги за правителствения и публичния сектор. Въпреки че корпоративните клиенти остават от решаващо значение за компанията, главният изпълнителен директор Сафра Кац посочи в същия разговор за приходите, че фирмата е „единственият доставчик“, който предлага пълна облачна екосистема от специализирани и суверенни облаци за клиентите.

Това поставя фирмата в силна позиция да използва аудиторията си от суверенни клиенти в публичния сектор, които искат да създадат магазин в национален, а не в глобален облачен регион.

Дарио Майсто, старши анализатор във Forrester, заяви пред ITPro, че коментарите на Елисън сочат към промяна във фокуса на Oracle, тъй като тя увеличава усилията си да работи в тясно сътрудничество с националните правителства и да намери своята ниша на все по-конкурентния глобален пазар.

„[Oracle] вероятно ще увеличи дела на приходите си от публичния сектор“, каза Майсто.

При това той внимателно подчертава, че това е продукт, който се отнася до специфичния проблем на цифровия суверенитет и по този начин е подходящ за по-широка пазарна ниша.

„Продажбата на държави ще работи добре за разширяване на техния бизнес в отрасли, в които загрижеността за цифровия суверенитет е от първостепенно значение“, добави той.

Oracle увеличава усилията си в областта на суверенните облаци

Тъй като опасенията относно суверенитета на данните са често срещана тема през последните години, регионите на суверенните облаци все повече се разкриват като практически решения на притесненията относно правните и регулаторните последици от облака.

Елисън се позова на стъпки, които самата Oracle предприема от известно време, като едно от най-значимите събития се случи през 2023 г., когато тя представи суверенен облачен регион в Европа.

Тъй като държавите и регионите все по-често изразяват загриженост относно местоположението на обработката на данни от компаниите за облачни услуги, логично е самите правителства да се насочат към суверенни облачни услуги.

„Публичният облак вече не е табу за организациите от публичния сектор, публичните агенции и правителствата“, каза Майсто. „Доставчиците на публични облачни услуги правят всичко възможно, за да спазват местните разпоредби и да направят предложенията си съвместими с ограниченията на цифровия суверенитет.“
„Така че да, публичният сектор е все по-привлекателен и все повече доставчици на облачни услуги се фокусират върху организациите от публичния сектор“, добави той.

Rackspace стана най-новата фирма, която насочи предлагането на суверенен облак директно към публичния сектор, обявявайки платформата си UK Sovereign Services за предоставяне на специализирани изчислителни модули и модули за съхранение на данни „Pods“ за различни публични сектори.

Частните компании също все повече изискват суверенитет, за да спазват строгите разпоредби за съответствие по отношение на местоположението на данните.

Microsoft например е подложен на критики заради времето, което е било необходимо за пълното въвеждане на плановете му за суверенитет на данните в Европа.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
Бъдете социални
Още по темата
13/05/2024

Уменията в областта на насл...

  От COBOL до Pascal и...
05/05/2024

Олимпиада под прицел

Въпреки че служителите на Олимпийските игри...
04/05/2024

НАСА се сблъсква с „непосле...

Космическата агенция трябва да въведе по-строги...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!