От Анфийлд до Apple

Следващото поколение кибер таланти  расте сред бившите юноши на „Ливърпул“, въоръжени до зъби с нови умения, които са крайно необходими на бизнеса

Огромните амбиции на повечето футболисти рядко се реализират – една нещастна реалност на свръхконкурентния свят на елитния спорт. Тази история се повтаря отново и отново, но това, което остава на заден план, е пагубният ефект, който може да има върху благосъстоянието на толкова много млади хора.

Талантливи младежи, някои на шест години, биват изтръгвани от семейството и пускани във футболни академии. Докато достигнат зряла възраст, тези деца са с илюзията, че имат всичко необходимо, за да следват стъпките на най-големите си идоли.

Те ще тренират няколко пъти дневно, ще ликвидират социалния си живот и ще компрометират образованието си в преследване на крайната цел да си осигурят професионален договор. Когато обаче тези мечти никога не се сбъднат, играчите могат да бъдат оставени разбити, изгубени и напълно отчаяни – с клубове, които често прерязват пъпната връв по бърз и брутален начин. Също така е обичайно за тях да покажат твърде малко качества   на потенциалните си работодатели отвъд някои  голове и асистенции.

Футболен клуб Ливърпул (LFC) се стреми да промени разказа. Клубът си партнира с Phoenix Sports and Media Group, заедно с BIT Group, Hack The Box и компанията за ИТ сертифициране CompTIA, за да предостави схема, която прехвърля отпадналите от академията в професионално обучение по киберсигурност. Това е част от дългогодишните усилия на LFC да защити бъдещето на онези, които са посветили ранния си живот на клуба, който обичат.

След като сметнаха първоначалната 14-седмична пробна програма за успешна, тези организации се надяват, че схеми като тази могат да бъдат въведени в Обединеното кралство, така че да могат да започнат да канализират страстта на бившите младежи и да навлязат в индустрия, която плаче за свежи таланти.

Кибер надежди за футболисти

Phoenix, BIT Group и CompTIA представиха идеята на LFC в началото на 2022г., като клубът се възползва от възможността да я предложи като част от своя имейл до възпитаници, който изброява възможности за кариерно развитие извън футбола.

Изпращан до всички бивши футболисти от академията  доживотно, редовният имейл формира гръбнака на усилията на LFC да гарантира, че онези, които са посветили ранния си живот на мечтата да станат професионалисти, ще бъдат обезщетени с други възможности. Това се описва от всички, които се възползват от него, като начин, по който клубът отива  отвъд за своите хора – без нужда от допълнителни умения.

Самият курс дава на студентите основно разбиране  за ИТ и киберсигурност. Много ранно завършили вече са получили сертификат CompTIA IT Fundamentals, докато останалите скоро ще се явят на изпита. Сертификацията е платформа, от която всички онези, които някога са мечтали за кариера да играят пред публиката на Анфийлд, сега могат да преследват цели в която и да е област, която изберат, било то тестове за проникване, етично хакерство или изследване на зловреден софтуер.

Първата церемония по дипломирането от инициативата за обучение по киберсигурност на LFC бе проведена в обширния, нов тренировъчен комплекс AXA в Къркби – центърът за тренировки на звезди като Мохамед Салах, Джордан Хендерсън и Трент Александър-Арнолд.

Самата церемония се провежда в същата стая, в която се подписват всички най-нови договори на LFC и се обявяват , като скорошното подписване на  Даруин Нунес. Самата стая е осветена, както би била за всеки друг ден за пресата: изобилие от прожектори, насочени към предната част, като всички са седнали на сгъваеми седалки в стил стадион, обърнати към централната сцена.

Първоначално представени като осемседмична пилотна програма, сесиите по киберсигурност, водени от инструктора Бен Франклин, главен изпълнителен директор на BIT Training и инструктор по CompTIA, в крайна сметка продължиха почти два пъти по-дълго. С напредването на процеса бързо стана ясно колко много се наслаждаваха  всички; те бяха нетърпеливи да попият колкото се може повече от знанията на Франклин. Казаха ни, че всеки бивш перспективен кандидат за академия е бил по-решен от предишния да се отличи във вечерните часове три пъти седмично – борейки точно както биха го правили  срещу мърсисайдския съперник Евертън ФК по време на дните си в академията.

Що се отнася до това защо организациите биха искали да си партнират с футболен клуб, меките умения като смелост, мотивация, страст и ангажираност са това, което футболистите на елитно ниво, изковани в среда под високо напрежение от детството, имат в изобилие. Именно тези качества ги правят идеални  кандидати за успешна кариера в киберсигурността.

„Не мога да преподам това“, казва Франклин, главен изпълнителен директор на BIT Training и CompTIA инструктор. „Това са неща, които са заложени в теб от много, много ранна възраст. Правят ли го в училищата? Всъщност не, защото никой наистина не преподава това в училищата, но това е включено като част от учебната програма тук“, добавя той. „Неща като да дойдеш навреме, да почистиш обувките си, да не пиеш преди мач – всички тези неща са вградени тук. И така, как да вземем тези меки умения и да ги внедрим в киберсигурността?“

Обогатен с всички меки умения, за които киберсигурността плаче, в съчетание със смелостта, която притежават само професионални футболисти, които са се били извън своите академии, възпитаникът на CompTIA Джак Дън говори за опита си с футбола.

Дън, бивш професионалист на LFC и Транмиър Роувърс, влизаше в часовете, които се провеждаха между 19:00 и 21:00 часа в понеделник, сряда и петък, като никога не пропуска нито един – дори докато е на почивка със съпругата и децата си. Това е видът манталитет, за който Франклин говори, когато говори за уменията, които не могат да бъдат научени.

 

От Анфийлд до Apple

Дън се присъедини към LFC само на седем години и беше един от малцината, които успяха да излязат от другата страна, като подписаха професионален договор на 17. Той прекара пет години в клуба, преди да премине в близкия отбор Транмиър Роувърс за един сезон и в крайна сметка падна надолу по стълбата във футбола на непълен работен ден. Сега играещ за Marine FC, Дън  е пример за това как играчите на LFC се поддържат след края на кариерата.

Дън казва, че „се е възползвал от шанса“ да започне кариера в областта на киберсигурността, когато е получил имейла до възпитаниците на клуба. Преди това той беше отказал да посещава  курсове за треньорски лиценз C на УЕФА. Освен това има киберсигурност в кръвта си, а леля му, десетгодишен ветеран в киберсигурността, е насърчителна сила в неговото пътуване.

Освобождаването от професионалния футбол беше „шокираща реалност“, казва той, особено като се има предвид, че не е имал резервен план. Вече завършил CompTIA IT Fundamentals, Дън планира да продължи кариерата си в индустрията и има мечти да си осигури позиция в Apple, където в момента работи в Genius Bar на дребно на компанията. Положителните разговори с неговия мениджър, заедно с продължаващото му обучение, го карат да преследва тази нова амбиция с неговата уникална решителност, която разви в LFC.

Hack The Box, геймифициран доставчик на обучение по киберсигурност, си партнира с LFC и CompTIA, за да дари каталог с учебни ресурси, така че завършилите да могат да продължат да следват избраната от тях кариера. Дън казва, че неговата мечтана роля ще бъде в тестовете за проникване и той ще използва ресурсите на Hack The Box, за да продължи своето обучение.

Движение напред, за да запълним празнината в уменията

Индустрията за киберсигурност работи по привличането на таланти от години, като глобалните свободни позиции все още са милиони, според (ISC)2. Това също е индустрия, която винаги е привличала разнообразни кандидати; GCHQ е сред най-известните работодатели в това отношение. Полагат се по-широки усилия за разнообразие в сектора за набиране на персонал в индустрията, макар и с бавен напредък, но елитните спортисти представляват различен вид разнообразие, което може би индустрията трябва да преследва с по-голям фокус.

Струва си да се отбележи, че макар инициативата на LFC да е положителна, предлаганият курс е само първа малка стъпка към кариера в киберсигурността. Просто притежаването на CompTIA IT Fundamentals сертификат не е достатъчно, за да намерите работа на начално ниво в индустрията. Всъщност са необходими още много часове обучение и получаване на допълнителни сертификати, за да намерите тази първа работа. Квалификацията Security+ на CompTIA се счита за нейната най-основна сертификация, която трябва да се придобие, преди кандидатите да започнат да мислят за търсене на работа, с приблизително 60 часа време за обучение преди изпита. Съществуват безброй други сертификати, които да се преследват, за да се издигнете в йерархията, но всички пътища изискват значителна инвестиция във време.

Това, което схемата на LFC направи обаче, беше да отвори очите на малка група мъже, които всички в даден момент се почувстваха изгубени, за един изцяло нов свят и да се надяваме, че запали страстта към киберсигурността във всички тях. Дън и неговият продължаващ стремеж да работи в областта на киберсигурността в Apple е сред многото, които имат потенциала да обогатят индустрията с приток на меки умения, които са отчайващо дефицитни.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
Бъдете социални
Още по темата
13/01/2023

Microsoft дава на американ...

Промяната ще започне на 16 януари...
24/12/2022

Ерата на споделяне на разуз...

Четиридесет години се защитаваме поотделно. Опитваме...
10/12/2022

По - големият невинаги е по...

Автор: Бари Колинс От време на...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!